Konferencia

Euró, de mikor? - A célok összekötnek

A közös európai fizetőeszköz bevezetésének lehetséges időpontjáról fejtették ki véleményüket neves szakértők és közéleti személyiségek a Figyelő és a Heti Válasz közös konferenciáján.

A rendezvényt az euró atyjának is nevezett közgazdászprofesszor, Lámfalussy Sándor nyitotta meg. Az Európai Monetáris Intézet egykori elnöke, a Heti Válasz szerkesztőbizottságának tagja szerint "az euró az egyetlen ésszerű választás egy olyan kicsi és gazdaságilag nyitott ország számára, mint amilyen Magyarország. Az európai közös fizetőeszköz bevezetéséhez vezető út azonban enyhén szólva rögös lesz" - jelentette ki. Magyarországnak meg kell birkóznia az államháztartás katasztrofális helyzetével, a reformok pedig nem lesznek fájdalommentesek rövid távon, az uniós tagság nélkül viszont még fájdalmasabbak lennének.

Konferencia összefoglaló:

A közös európai fizetőeszköz bevezetésének lehetséges időpontjáról fejtették ki véleményüket neves szakértők, ismert üzletemberek és közéleti személyiségek a Figyelő és a Heti Válasz közös konferenciáján november 9-én. A konferencia fő támogatóinak - az Ernst & Young, valamint az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Rt. - nevében Havas István, az Ernst & Young vezető partnere köszöntötte a résztvevőket, a rendezvényt az euró atyjának is nevezett közgazdászprofesszor, Lámfalussy Sándor nyitotta meg. Az Európai Monetáris Intézet egykori elnöke, a Heti Válasz szerkesztőbizottságának tagja szerint "az euró az egyetlen ésszerű választás egy olyan kicsi és gazdaságilag nyitott ország számára, mint amilyen Magyarország. Az európai közös fizetőeszköz bevezetéséhez vezető út azonban enyhén szólva rögös lesz" - jelentette ki. Magyarországnak meg kell birkóznia az államháztartás katasztrofális helyzetével, a reformok pedig nem lesznek fájdalommentesek rövid távon, az uniós tagság nélkül viszont még fájdalmasabbak lennének.

Az eseményen részt vett Joaquín Almunia, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris biztosa is, akinek magyarországi jelenlétét jelentős sajtóérdeklődés kísérte. A biztos figyelmeztette hazánkat, hogy kohéziós pénzektől eshet el, amennyiben nem teljesíti a konvergenciaprogramban vállalt kötelezettségeit. Megjegyezte: kissé elkeserítő a magyar gazdaság állapota, ezért stabilitásorientált középtávú gazdaságpolitikára van szükség. Az euróbevezetést firtató kérdésre Almunia nem tudott válaszolni. Mint mondta: a maastrichti feltételek közül Magyarország egyet sem tud teljesítni. A közös európai fizetőeszköz bevezetésének politikai szempontjairól volt miniszterek - így Bod Péter Ákos, Kupa Mihály és Varga Mihály - fejtették ki a véleményüket, a kormány álláspontját Veres János képviselte. A jelenlegi pénzügyminiszter úgy vélte: a Brüsszelnek benyújtott konvergenciaprogram közelebb visz bennünket az euróhoz. Kupa Mihály szerint viszont bár nem is távolodtunk tőle, de semmivel sem közeledtünk átvételéhez. Bod Péter Ákos arra hívta fel a figyelmet, hogy az általa csak divergenciatervként nevezett konvergenciaprogramban még az euró bevezetésének a határideje sincs megjelölve. Varga Mihály a hitelesség visszaszerzését, az államháztartás kiadási oldalának rendbetételét, a versenyképesség javítását, valamint a társadalmi párbeszéd fontosságát hangsúlyozta. Az Európai Unió jövőjéről, az euróval kapcsolatos problémákról a több mint 35 éves nemzetközi befektetési banki gyakorlattal rendelkező londoni pénzügyi tanácsadó, Gelsey Vilmos tartott előadást. A szakember szerint a túlzott uniós bürokrácia, a sokszor értelmetlen szabályozás gúzsba köti az európai üzletemberek kezét, s évente legalább 600 milliárd eurójába kerül az uniós tagországok gazdaságainak.

Az euró gazdasági szférára gyakorolt hatásáról Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója, Konrad Kreuzer, az E.On Hungária Rt. elnök-vezérigazgatója és Vityi Péter, a Microsoft Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója folytattak eszmecserét. Az eseményen a banki és pénzügyi szférát Balázs László, a Magyarországi Volksbank elnök-vezérigazgatója, Farkas Ádám, az Allianz Bank vezérigazgatója, valamint Hamecz István, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója képviselte, az elemzők véleményét Csaba László, a CEU tanára tolmácsolta. A nemzeti fejlesztéssel kapcsolatos kérdésekről Bajnai Gordon, fejlesztéspolitikai kormánybiztos tájékoztatta a hallgatóságot.

Program

08.30             Regisztráció

09.00             Megnyitó
                     Lámfalussy Sándor - közgazdászprofesszor, volt elnök, Európai Monetáris Intézet

09:15             Köszöntő 
                     Havas István - vezető partner, Ernst&Young

09.30             Az euró bevezetésének politikai szempontjai - miniszteri disputa

                     Bod Péter Ákos - volt ipari miniszter
                     Kupa Mihály - volt pénzügyminiszter
                     Varga Mihály - volt pénzügyminiszter, a Költségvetési és Pénzügyi Bizottság elnöke
                     Veres János - pénzügyminiszter

                     Moderátor: Martin József Péter főszerkesztő, Figyelő

10.30             William de Gelsey - az eurócsatlakozás egy londoni pénzügyi tanácsadó szemével

10.45             Gazdasági szereplők: az euró hatásai a gazdasági szférára

                     Hernádi Zsolt - elnök-vezérigazgató, MOL
                     Konrad Kreuzer - elnök - vezérigazgató, az igazgatóság elnöke, E.on Hungária Rt.
                     Vityi Péter - ügyvezető igazgató, Microsoft

                     Moderátor: Orbán Krisztián - vezető, CEMI Tanácsadó Iroda

11.45             Kávészünet

12.15             Joaquín Almunia - az Európai Bizottság pénzügyi biztosa

13.05             Az euró bevezetésének várható hatása a bank- és pénzügyi szférára
                     Bankárok, elemzők: Pénzintézetek és az euró

                     Balázs László - elnök-vezérigazgató, az igazgatóság elnöke, Volksbank 
                     Csaba László - egyetemi tanár, CEU
                     Farkas Ádám - vezérigazgató, Allianz Bank Zrt.
                     Hamecz István - ügyvezető igazgató, Magyar Nemzeti Bank

                     Moderátor: Borókai Gábor főszerkesztő, Heti Válasz

14.05             Zárszó
                     Bajnai Gordon - Fejlesztéspolitikai kormánybiztos, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
                     Varga Mihály - volt pénzügyminiszter, a Költségvetési és Pénzügyi Bizottság elnöke

14.20             Ebéd