Sport

16 másodperc

/ 2018.05.02., szerda 17:23 /

Minden idők legjobb divízió 1/A csoportos világbajnokságát rendezte meg Budapest – de ahogy korábban, most sem jött össze hazai jégen a feljutás.

Ilyen még nem volt: a hatcsapatos, tizenöt meccses világbajnokság utolsó összecsapása előtt még egy válogatott sem ért révbe, miközben az eredmény alakulásának függvényében négy pályázott két feljutó helyre. Eme utolsó összecsapáson a házigazda Magyarország – a Papp László Sportaréna jegén újoncként egy héten át meglepetést meglepetésre halmozó – Nagy- Britanniával nézett szembe. A bajnokság csodacsapatának a britek számítottak: a két volt A csoportos (Szlovénia és Olaszország) mellett a lengyeleket is verték, és 9 ponttal álltak az élen.

A képlet a hihetetlen bonyodalmak ellenére magyar szempontból kitisztult szombat estére: ha rendes játékidőben nyerünk, feljutunk – Szapporo (2008) és Krakkó (2015) után harmadszor –, ha pontot veszítünk, elszalasztjuk az esélyt. Az első harmadban 1-0-ra vezettünk, a harmadik elején 2-0-ra mentünk, uraltuk a történéseket. Ám az 52. percben szépítettek az óriási energiákat mozgósító britek, majd 16 másodperccel a vége előtt, amikor kapusukat lehozva, mindent egy lapra feltéve támadtak, megkaptuk a második gólt, és elszálltunk. Végül a meccset is nyerték büntetőkkel a britek, de ez már nem számított. A magyar válogatott 7 pontot gyűjtve a 4. helyen végzett.

Nem csupán a drámai végkifejlet okán állíthatjuk: ez volt minden idők legjobb, legizgalmasabb, legkompetitívebb világbajnoksága a divízió 1/A-ban. Korábban is konstatálhattuk, hogy sűrűsödik a szintünkön a mezőny, és senki sem mehet biztosra senki ellen. Elmúltak az idők, amikor két-két csapat liftezett az elit és a másodvonal között, és lent mindig a fentről érkezettek voltak a visszajutás fő várományosai, akik érvényesítették is a papírformát. Budapesten tényleg bárki fölemelkedhetett és bárki elbukhatott volna a hatból. Örömünnepet végül Nagy-Britannia és Olaszország ült, a kiesést a lengyeleknek kell feldolgozniuk.

A gyászmunkát mi sem úszhatjuk meg. Nem az elért helyezés miatt: az a válogatott építkezésének jelen szakaszában realitás. Szomorúak csakis a dramaturgia miatt lehetünk. A más csapatsportokban sokszor emlegetett állítólagos „magyar betegség”, az, hogy rendre az utolsó pillanatokban vallunk kudarcot, a jégkorongra egyszerűen nem jellemző. A száz – vagy a száztíz – százalék meg szokta teremni a gyümölcseit.

De amint lehiggadunk, józanul mégis azt látjuk, hogy jó úton járunk. Az idei magyar válogatott hatalmasat lépett előre a tavalyihoz képest, amely 3 ponttal zárt ötödikként Kijevben. Akkor egy meccsen sem mutattunk olyan erőt és karaktert, mint most a legkevésbé sikerülteken is. A legbiztatóbb, hogy a csapat vezéregyéniségei – Vay Ádám kapustól a védő Stipsicz Bencén át a támadó Sebők Balázsig – mind fiatalok, előttük a jövő. Külön öröm, hogy a honosítási láz lecsengett, és kevés „légióssal” léptünk szintet.

Tisztában van vele a magyar rajongótábor: ha hasonló szellemben folytatjuk, sem a csapaton belüli, sem a csapat és a szubkultúra közötti kémiával nem lesz gond. 2019-ben bizonyosan ellenfeleink lesznek a világbajnokságon: Kazahsztán, Szlovénia, friss feljutóként Litvánia, valamint két A csoportból érkező, akiket május második felében ismerhetünk meg. Nem lesz kevésbé sűrű, kevésbé izgalmas. És ez pontosan így van jól.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.