valasz.hu/sport/vilagbajnoksag-foci-politika-oroszorszag-129054

http://valasz.hu/sport/vilagbajnoksag-foci-politika-oroszorszag-129054

Sport

A büszke ezüstérmes

/ 2018.04.25., szerda 16:47 /

A Sopron Basket olyat tett, amilyet magyar kosárlabda-klubcsapat még sosem: döntőt játszhatott az Európa legjobbja címért.

Az idei Final Fourt rendező Sopron a múlt hétvégére az európai kosárlabdázás fővárosává lépett elő. A négy közé két orosz – Jekatyerinburg, Kurszk –, egy török – Yakin Dogu – és a házigazda együttes verekedte be magát. A Sopron Basket már azzal túlteljesítette eredeti célját, hogy idáig eljutott, mert a női kosárlabdát az orosz és a török oligarchák tulajdonolta klubok uralják. Óriási pénzeket fektetnek a sportágba, hatalmas versenyelőnyt felhalmozva.

A végső győztes, a 22. leggazdagabb orosz milliárdos, Iszkander Mahmudov tulajdonolta Jekatyerinburg kezdő ötösében például egyetlen orosz nevet nem lehet olvasni, annál inkább amerikait, akik nemritkán tízszeresét kereshetik meg annak a százezer dollárban maximált összegnek, amelyhez otthon hozzájuthatnak. (A legjobban fizetett Maya Moore keresményét például egymillió dollárra taksálják.) A törökök sem az utánpótlásképzés felpörgetésével tartják a lépést legnagyobb ellenfelükkel. Náluk is a pénz és az idegenlégió határozza meg a színvonal magasságát.

A kétmillió euróból, azaz Moore keresményének bő kétszereséből gazdálkodó Sopron Basket ilyen mezőnyben állt helyt, és jegyezzük meg, a klubot több mint húsz éve módszeresen építő Török Zoltán ügyvezető sem a hazai termésre alapozta a sikert. A hűség városának csapata jobbára amerikai, spanyol és szerb játékosokból áll, és Roberto Íniguez személyében spanyol a mestere is, de büszke lehet egyetlen magyar kulcsjátékosára, Fegyverneky Zsófiára is. És sorakoznak fiatal tehetségek is a keretben – úgy is, mint Dubei, Határ vagy Weninger –, akik a bitang erős környezetben klasszisokká nőhetik ki magukat, így erősítve a válogatott jövőbeni reményeit.

A Final Four első körében a Sopron Basket a törökökkel mérkőzött, és bár sokáig magabiztosan tartotta kezében a mérkőzés irányítását, az utolsó negyedben kis híján elbotlott. A Yakin játékosai megérezték a hullámvölgyet, és kiegyenlítették 14 (!) pontos hátrányukat. A végső dudaszó előtt azonban óriási szerencsére elsült Milovanović keze, és hárompontos dobása továbbjuttatta a soproniakat. A vasárnapi döntőben aztán más sem jutott szóhoz, csak a papírforma. A két nappal korábbi mérkőzés sokat kivett a csapatból, s a fáradtság a nüanszok pozitív előjelét negatívra változtatta. A gyűrűről nem be-, hanem kifelé fordult a labda, ahogy a palánk sem volt már annyira segítőkész. A tudásbeli különbséget nem lehetett energiával pótolni, mert a szükségesnél kevesebb maradt belőle. A vége vereség lett, de cseppet sem fájó. Győzött a legjobb, a milliárdos Jekatyerinburg. A Sopron Basket pedig büszke ezüstérmes lehetett.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.