new.valasz.hu/sport/az-ugy-jelenleg-birosag-elott-van-s-tovabbra-sincs-jogerosen-lezarva-50691

http://new.valasz.hu/sport/az-ugy-jelenleg-birosag-elott-van-s-tovabbra-sincs-jogerosen-lezarva-50691

Sport

A büszke ezüstérmes

/ 2018.04.25., szerda 16:47 /

A Sopron Basket olyat tett, amilyet magyar kosárlabda-klubcsapat még sosem: döntőt játszhatott az Európa legjobbja címért.

Az idei Final Fourt rendező Sopron a múlt hétvégére az európai kosárlabdázás fővárosává lépett elő. A négy közé két orosz – Jekatyerinburg, Kurszk –, egy török – Yakin Dogu – és a házigazda együttes verekedte be magát. A Sopron Basket már azzal túlteljesítette eredeti célját, hogy idáig eljutott, mert a női kosárlabdát az orosz és a török oligarchák tulajdonolta klubok uralják. Óriási pénzeket fektetnek a sportágba, hatalmas versenyelőnyt felhalmozva.

A végső győztes, a 22. leggazdagabb orosz milliárdos, Iszkander Mahmudov tulajdonolta Jekatyerinburg kezdő ötösében például egyetlen orosz nevet nem lehet olvasni, annál inkább amerikait, akik nemritkán tízszeresét kereshetik meg annak a százezer dollárban maximált összegnek, amelyhez otthon hozzájuthatnak. (A legjobban fizetett Maya Moore keresményét például egymillió dollárra taksálják.) A törökök sem az utánpótlásképzés felpörgetésével tartják a lépést legnagyobb ellenfelükkel. Náluk is a pénz és az idegenlégió határozza meg a színvonal magasságát.

A kétmillió euróból, azaz Moore keresményének bő kétszereséből gazdálkodó Sopron Basket ilyen mezőnyben állt helyt, és jegyezzük meg, a klubot több mint húsz éve módszeresen építő Török Zoltán ügyvezető sem a hazai termésre alapozta a sikert. A hűség városának csapata jobbára amerikai, spanyol és szerb játékosokból áll, és Roberto Íniguez személyében spanyol a mestere is, de büszke lehet egyetlen magyar kulcsjátékosára, Fegyverneky Zsófiára is. És sorakoznak fiatal tehetségek is a keretben – úgy is, mint Dubei, Határ vagy Weninger –, akik a bitang erős környezetben klasszisokká nőhetik ki magukat, így erősítve a válogatott jövőbeni reményeit.

A Final Four első körében a Sopron Basket a törökökkel mérkőzött, és bár sokáig magabiztosan tartotta kezében a mérkőzés irányítását, az utolsó negyedben kis híján elbotlott. A Yakin játékosai megérezték a hullámvölgyet, és kiegyenlítették 14 (!) pontos hátrányukat. A végső dudaszó előtt azonban óriási szerencsére elsült Milovanović keze, és hárompontos dobása továbbjuttatta a soproniakat. A vasárnapi döntőben aztán más sem jutott szóhoz, csak a papírforma. A két nappal korábbi mérkőzés sokat kivett a csapatból, s a fáradtság a nüanszok pozitív előjelét negatívra változtatta. A gyűrűről nem be-, hanem kifelé fordult a labda, ahogy a palánk sem volt már annyira segítőkész. A tudásbeli különbséget nem lehetett energiával pótolni, mert a szükségesnél kevesebb maradt belőle. A vége vereség lett, de cseppet sem fájó. Győzött a legjobb, a milliárdos Jekatyerinburg. A Sopron Basket pedig büszke ezüstérmes lehetett.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.