valasz.hu/sport/o-lehet-az-elso-magyar-oxigenpalack-nelkul-a-vilag-tetejen-74718

http://valasz.hu/sport/o-lehet-az-elso-magyar-oxigenpalack-nelkul-a-vilag-tetejen-74718

Sport

A magyar vitorlázó egyszemélyes háborút vív az óceánnal

/ 2013.11.19., kedd 15:05 /
A magyar vitorlázó egyszemélyes háborút vív az óceánnal

A Mini Transat 6.50 transzatlanti szólóvitorlázó-verseny első és egyetlen magyar indulója bajban van. A galíciai Sadából a múlt szerdán újraindított viadalon nagyot küzdő Méder Áron szükségvitorlázattal és kísérőhajóval próbálkozik, egyelőre nem lehet tudni, hogy Marokkóban miből faragnak neki árbocot, miből fonnak drótköteleket.

 

Igencsak megtépázott vitorlás benyomását kelti az Atlanti-óceánon napok óta csak sodródó Felicity. A szólóvitorlázásban Fa Nándor és Kopár István után a Földet 2006 és 2009 között harmadik magyarként megkerülő Méder Áron hajója le sem tagadhatná, hogy nem áll nyerésre a szélsőséges időjárási körülményekkel szemben. Méder szükségvitorlázat és kísérőhajó bevetésével küzd az elemekkel.

Új árbocra és drótkötelekre lesz szüksége, ehhez először is el kell érnie Afrika partjait. Számításaink szerint Áron két-három nap múlva megérkezhet a marokkói Safiba, amely elég nagy kikötő ahhoz, hogy minden feltétel rendelkezésre állhasson a hiányosságok pótlásához, adott esetben az újraépítéshez. Ami a legfontosabb: a körülményekhez képest a magyar sportoló jól van.

A Mini Transat 6.50 résztvevői eredetileg október 13-án keltek volna útra, de a közelgő vihar miatt a szervezők a halasztás mellett döntöttek. A rajtra 16 nappal később került sor, ám a rossz időjárás miatt végül ezt a szakaszt törölték, s úgy határoztak, hogy egyetlen etapot rendeznek meg, a spanyolországi Sadából a karibi-szigeteki Lanzarote-ig.

 

Méder Áron egyszemélyes háborút vív tehát az Atlanti-óceánnal, és november 15-én a 34. születésnapját is magányosan ünnepelte. Az egyedüllétről az indulása előtt azt mondta, ez a verseny nem annak való, aki folyton telefonálna. A nyílt vízen csak és kizárólag saját magára számíthat, térképekre és néhány rádióüzenetre támaszkodva navigálhat, és minimális alvással kell vitorláznia egy hónapon keresztül.

A vitorlázó édesapja, Méder István azt üzente fiának: lassan járj, tovább érsz! A legutóbbi részeredmények szerint fia, Áron pillanatnyilag az 53 induló közül a 38. helyet foglalhatja el, ha már honfitársaink közül úttörő a Mini Transaton, a legfontosabb cél a versenytáv teljesítése épségben, biztonságban. Minden más, úgy mint a helyezés vagy az időeredmény másodlagos, ha további egységeket is maga mögött hagyna út közben, az már csak hab a tortán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.