Sport

A magyar vitorlázó egyszemélyes háborút vív az óceánnal

/ 2013.11.19., kedd 15:05 /
A magyar vitorlázó egyszemélyes háborút vív az óceánnal

A Mini Transat 6.50 transzatlanti szólóvitorlázó-verseny első és egyetlen magyar indulója bajban van. A galíciai Sadából a múlt szerdán újraindított viadalon nagyot küzdő Méder Áron szükségvitorlázattal és kísérőhajóval próbálkozik, egyelőre nem lehet tudni, hogy Marokkóban miből faragnak neki árbocot, miből fonnak drótköteleket.

 

Igencsak megtépázott vitorlás benyomását kelti az Atlanti-óceánon napok óta csak sodródó Felicity. A szólóvitorlázásban Fa Nándor és Kopár István után a Földet 2006 és 2009 között harmadik magyarként megkerülő Méder Áron hajója le sem tagadhatná, hogy nem áll nyerésre a szélsőséges időjárási körülményekkel szemben. Méder szükségvitorlázat és kísérőhajó bevetésével küzd az elemekkel.

Új árbocra és drótkötelekre lesz szüksége, ehhez először is el kell érnie Afrika partjait. Számításaink szerint Áron két-három nap múlva megérkezhet a marokkói Safiba, amely elég nagy kikötő ahhoz, hogy minden feltétel rendelkezésre állhasson a hiányosságok pótlásához, adott esetben az újraépítéshez. Ami a legfontosabb: a körülményekhez képest a magyar sportoló jól van.

A Mini Transat 6.50 résztvevői eredetileg október 13-án keltek volna útra, de a közelgő vihar miatt a szervezők a halasztás mellett döntöttek. A rajtra 16 nappal később került sor, ám a rossz időjárás miatt végül ezt a szakaszt törölték, s úgy határoztak, hogy egyetlen etapot rendeznek meg, a spanyolországi Sadából a karibi-szigeteki Lanzarote-ig.

 

Méder Áron egyszemélyes háborút vív tehát az Atlanti-óceánnal, és november 15-én a 34. születésnapját is magányosan ünnepelte. Az egyedüllétről az indulása előtt azt mondta, ez a verseny nem annak való, aki folyton telefonálna. A nyílt vízen csak és kizárólag saját magára számíthat, térképekre és néhány rádióüzenetre támaszkodva navigálhat, és minimális alvással kell vitorláznia egy hónapon keresztül.

A vitorlázó édesapja, Méder István azt üzente fiának: lassan járj, tovább érsz! A legutóbbi részeredmények szerint fia, Áron pillanatnyilag az 53 induló közül a 38. helyet foglalhatja el, ha már honfitársaink közül úttörő a Mini Transaton, a legfontosabb cél a versenytáv teljesítése épségben, biztonságban. Minden más, úgy mint a helyezés vagy az időeredmény másodlagos, ha további egységeket is maga mögött hagyna út közben, az már csak hab a tortán.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Kortársunk, Jézus Krisztus

Profi színházi előadás, gyülekezeti közösségi játék, rockoratorikus, illetve rockzenén alapuló produkciók: húsvét közeledtével megnéztük, milyen múlt- és jelenbeli passiójátékok készültek, s hogy melyik mit üzen a ma emberének. Részletek a friss Heti Válaszban.

Merkel bukik vagy Erdoğan? – ez itt a kérdés

Kétséges Recep Tayyip Erdoğan többsége a hatalmát bebetonozó népszavazáson, emiatt fontos neki a nyugati törökség szavazata. A török politikusok kiutasítása miatti bosszúként havi 15 ezer migráns zúdulhat Európára. De kinek a karrierjébe kerül mindez: Merkelébe vagy Erdoğanéba? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

László Zsolt: „Nekünk ki kell pusztulnunk”

Teljesíthetők-e Jézus tanításai ma, és egy nem hívő játszhat-e a szenvedéstörténetben? László Zsolt szerint erre is választ keres a Passió XXI. című előadás. A Radnóti Színház színészétől megkérdeztük azt is, dolgozna-e Vidnyánszky Attilával. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Kihátrálhat a kormány a multikat szorongató csomag mögül

A multik megszorongatására szolgáló tervektől a kis magyar boltok is pánikba estek, ami elgondolkoztatta a kormányt. A Góliátok és Dávidok versenyébe a világ több pontján próbál az állam beleszólni – a friss Heti Válaszban bemutatjuk, mekkora sikerrel.

Szeressük a kiegyezést! Történészvita a 150. évfordulón

Elárulták a kiegyezés tető alá hozói március 15-ét, vagy éppen megvalósították a céljait? Miért értékelődött fel Kádár alatt 1867? A kiegyezés 150. évfordulóján ifj. Bertényi Iván és Hermann Róbert történészeket kérdeztük. Interjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.