Sport

A magyar vitorlázó egyszemélyes háborút vív az óceánnal

/ 2013.11.19., kedd 15:05 /
A magyar vitorlázó egyszemélyes háborút vív az óceánnal

A Mini Transat 6.50 transzatlanti szólóvitorlázó-verseny első és egyetlen magyar indulója bajban van. A galíciai Sadából a múlt szerdán újraindított viadalon nagyot küzdő Méder Áron szükségvitorlázattal és kísérőhajóval próbálkozik, egyelőre nem lehet tudni, hogy Marokkóban miből faragnak neki árbocot, miből fonnak drótköteleket.

 

Igencsak megtépázott vitorlás benyomását kelti az Atlanti-óceánon napok óta csak sodródó Felicity. A szólóvitorlázásban Fa Nándor és Kopár István után a Földet 2006 és 2009 között harmadik magyarként megkerülő Méder Áron hajója le sem tagadhatná, hogy nem áll nyerésre a szélsőséges időjárási körülményekkel szemben. Méder szükségvitorlázat és kísérőhajó bevetésével küzd az elemekkel.

Új árbocra és drótkötelekre lesz szüksége, ehhez először is el kell érnie Afrika partjait. Számításaink szerint Áron két-három nap múlva megérkezhet a marokkói Safiba, amely elég nagy kikötő ahhoz, hogy minden feltétel rendelkezésre állhasson a hiányosságok pótlásához, adott esetben az újraépítéshez. Ami a legfontosabb: a körülményekhez képest a magyar sportoló jól van.

A Mini Transat 6.50 résztvevői eredetileg október 13-án keltek volna útra, de a közelgő vihar miatt a szervezők a halasztás mellett döntöttek. A rajtra 16 nappal később került sor, ám a rossz időjárás miatt végül ezt a szakaszt törölték, s úgy határoztak, hogy egyetlen etapot rendeznek meg, a spanyolországi Sadából a karibi-szigeteki Lanzarote-ig.

 

Méder Áron egyszemélyes háborút vív tehát az Atlanti-óceánnal, és november 15-én a 34. születésnapját is magányosan ünnepelte. Az egyedüllétről az indulása előtt azt mondta, ez a verseny nem annak való, aki folyton telefonálna. A nyílt vízen csak és kizárólag saját magára számíthat, térképekre és néhány rádióüzenetre támaszkodva navigálhat, és minimális alvással kell vitorláznia egy hónapon keresztül.

A vitorlázó édesapja, Méder István azt üzente fiának: lassan járj, tovább érsz! A legutóbbi részeredmények szerint fia, Áron pillanatnyilag az 53 induló közül a 38. helyet foglalhatja el, ha már honfitársaink közül úttörő a Mini Transaton, a legfontosabb cél a versenytáv teljesítése épségben, biztonságban. Minden más, úgy mint a helyezés vagy az időeredmény másodlagos, ha további egységeket is maga mögött hagyna út közben, az már csak hab a tortán.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Tóra, magyar!

A hamarosan rajtoló Kékszalagra hajók keresik legénységüket, a Balatonon pedig ötödannyi hajó sincs, mint a Boden-tavon. Összeállításunkban azt próbáltuk körüljárni, kinek és hogyan lehetséges belevágnia ebbe a sportba.

Így alakulhat át az Európai Unió

A múlt heti uniós csúcson kiderült, hogy nagy változások előtt áll az EU: a francia–német tandem szándékai szerint a megerősített eurózóna lesz a közösség új gravitációs központja. Aki kimarad, lemarad? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ezért akar a kormány lőtereket telepíteni az iskolákba

A lövészet iskolai oktatásának ötlete összefügg a hadsereg létszámhiányával, de valószínűleg ugyanúgy kevés valósul meg belőle, mint a lovaglásból vagy a mindennapos éneklésből. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért szavaz sok LMBT-személy a radikális jobboldalra?

Három európai kormányfő homoszexuális; Angliában rekordot döntött a meleg képviselők száma; szélsőjobbos alakulatok, illetve Skóciában az összes mérvadó párt élén szintén zenész áll – derül ki a csütörtöki Heti Válaszból.