valasz.hu/sport/csapo-gabor-lehet-hogy-a-kovetkezo-olimpiat-mar-nelkulunk-rendezik-129220

http://valasz.hu/sport/csapo-gabor-lehet-hogy-a-kovetkezo-olimpiat-mar-nelkulunk-rendezik-129220

Sport

A magyar vitorlázó egyszemélyes háborút vív az óceánnal

/ 2013.11.19., kedd 15:05 /
A magyar vitorlázó egyszemélyes háborút vív az óceánnal

A Mini Transat 6.50 transzatlanti szólóvitorlázó-verseny első és egyetlen magyar indulója bajban van. A galíciai Sadából a múlt szerdán újraindított viadalon nagyot küzdő Méder Áron szükségvitorlázattal és kísérőhajóval próbálkozik, egyelőre nem lehet tudni, hogy Marokkóban miből faragnak neki árbocot, miből fonnak drótköteleket.

 

Igencsak megtépázott vitorlás benyomását kelti az Atlanti-óceánon napok óta csak sodródó Felicity. A szólóvitorlázásban Fa Nándor és Kopár István után a Földet 2006 és 2009 között harmadik magyarként megkerülő Méder Áron hajója le sem tagadhatná, hogy nem áll nyerésre a szélsőséges időjárási körülményekkel szemben. Méder szükségvitorlázat és kísérőhajó bevetésével küzd az elemekkel.

Új árbocra és drótkötelekre lesz szüksége, ehhez először is el kell érnie Afrika partjait. Számításaink szerint Áron két-három nap múlva megérkezhet a marokkói Safiba, amely elég nagy kikötő ahhoz, hogy minden feltétel rendelkezésre állhasson a hiányosságok pótlásához, adott esetben az újraépítéshez. Ami a legfontosabb: a körülményekhez képest a magyar sportoló jól van.

A Mini Transat 6.50 résztvevői eredetileg október 13-án keltek volna útra, de a közelgő vihar miatt a szervezők a halasztás mellett döntöttek. A rajtra 16 nappal később került sor, ám a rossz időjárás miatt végül ezt a szakaszt törölték, s úgy határoztak, hogy egyetlen etapot rendeznek meg, a spanyolországi Sadából a karibi-szigeteki Lanzarote-ig.

 

Méder Áron egyszemélyes háborút vív tehát az Atlanti-óceánnal, és november 15-én a 34. születésnapját is magányosan ünnepelte. Az egyedüllétről az indulása előtt azt mondta, ez a verseny nem annak való, aki folyton telefonálna. A nyílt vízen csak és kizárólag saját magára számíthat, térképekre és néhány rádióüzenetre támaszkodva navigálhat, és minimális alvással kell vitorláznia egy hónapon keresztül.

A vitorlázó édesapja, Méder István azt üzente fiának: lassan járj, tovább érsz! A legutóbbi részeredmények szerint fia, Áron pillanatnyilag az 53 induló közül a 38. helyet foglalhatja el, ha már honfitársaink közül úttörő a Mini Transaton, a legfontosabb cél a versenytáv teljesítése épségben, biztonságban. Minden más, úgy mint a helyezés vagy az időeredmény másodlagos, ha további egységeket is maga mögött hagyna út közben, az már csak hab a tortán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.