new.valasz.hu/sport/oteves-korom-ota-errol-almodtam-fucsovics-marton-a-heti-valasznak-127130

http://new.valasz.hu/sport/oteves-korom-ota-errol-almodtam-fucsovics-marton-a-heti-valasznak-127130

Sport

A siker kulcsa

Aki letaszította a "trónról" Szávay Ágnest

/ 2009.10.05., hétfő 19:00 /

Élete első WTA-torna-győzelmével a világranglista 37. helyére került Czink Melinda, miután a quebeci fedett pályás tenisztorna döntőjében legyőzte a cseh Safarovát. Ez élete eddigi legjobb eredménye, s - éppen egy hellyel megelőzve Szávay Ágnest - magyar teniszezőként jelenleg ő áll a legjobb helyen a világranglistán. Czink Melinda 2000 óta állt már a 660., a 322., a 178., a 83., a 131., a 92., a 94., a 124. és a 103. helyen is a világranglistán.

A helyezések is jól mutatják, hogy az idei év mekkora előrelépést hozott a teniszező életében. Sikere mögött pusztán a Head áll szponzorként - a cég évi hat teniszütőt és táskákat biztosít -, a sportoló önmaga menedzsere, nincs mögötte stáb, csak az edzőjével járja a világot, s gyakran úgy állt ki egy-egy mérkőzésen, hogy ha nem nyeri meg, akkor nem lesz miből finanszíroznia a következő versenyen való indulását.

"Minden teniszező máskor érik be. Én mostanra, huszonhat éves koromra értem be a játékban, fejben és mentalitásban egyaránt" - mondta Czink Melinda a verseny után arról, hogy javuló játéka minek köszönhető. Quebecben már másodszor szerepelt WTA-viadal fináléjában. Míg az első alkalommal, 2005 januárjában Canberrában a szerb Ana Ivanoviccsal szemben nem sikerült a döntő, most le tudta győzni azt a szintén balkezes Lucie Safarovát, aki már hetedszer játszhatott döntőt, s azok közül négyet meg is nyert.Nemcsak Melinda, hanem a lányának itthonról szurkoló édesapa, Czink István is úgy véli, hogy az elmúlt három-négy év fejlődése az ausztrál edzőnek, Ian Barstow-nak is köszönhető. Míg Melinda azt becsüli edzőjében, hogy nem eredmény- és győzelemorientált, hanem az edzésről edzésre, versenyről versenyre történő folyamatos fejlődés híve, az édesapa egyszerűen "tudatos átvarázslásnak" minősíti az edző munkáját. "Jó pár versenyen látta már Melindát játszani Ian Barstow, amikor felajánlotta a lányomnak, hogy szívesen edzené.

Mint utóbb kiderült, nemcsak Linda játékára figyelt fel, hanem az akaraterejére, a küzdeni tudására és a tenisz iránti alázatára is. Mióta találkoztak, mentálisan és fizikálisan is szépen átalakította a lányom játékát. Ebben segítségükre van a szintén ausztrál, párosban hajdani világelső Phil Dent is, aki annyira megkedvelte Lindát, hogy szívesen gyakorol vele Los Angelesben. Linda kitartása és szorgalma, az, hogy magára hagyva sem adta fel a teniszt, s ennek a két ausztrál sportembernek a munkája a mostani siker kulcsa" - vallja az édesapa.

Míg külföldön Melinda megbecsültségnek örvend, itthon kevesebb figyelem és elismerés jut neki. Példa erre az, ami a pekingi olimpia előtt történt. Pontszámai alapján párosban ő indulhatott volna Szávay Ágnessel a játékokon, amiről az Olimpiai Bizottság értesítést is küldött, sőt a delegációs ruhapróba is megvolt, ám arról, hogy mégsem (és miért nem) mehet Pekingbe, mind a mai napig nem kapott értesítést. "Ha úgy vesszük, ott felejtettek minket a reptéri váróban, és még mindig ott ücsörgünk. A mostani siker után viszont azt forszírozzák nála idehaza, hogy miért nem indul a FED Kupán - mondja Czink István. - Higgyék el, hogy ez sem számít. Linda egyszerűen csak teszi a dolgát, és mindent alárendel annak, amiért élhal: a teniszezésnek." S hogy mi jön utána? Melinda egy amerikai egyetemen szeretne fogorvosi diplomát szerezni, majd hazatérni.Idén még két verseny vár rá Pekingben és Oszakában, mielőtt októberben hazatér. Ahogy édesapja fogalmaz, lánya néhányszor jól fog lakni az édesanyja magyaros főztjéből (gyümölcslevest és túrós palacsintát rendelt), majd egy hét után irány Los Angeles. Gyakorlás, kondizás, alapozás előzi meg az Austral Open januári előversenyeire való felkészülést. Akkor kezdődik az újabb szezon, a teniszvilág "vándorló cirkusza" továbbhalad - Czink Melindával.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.