heti-valasz.hu/sport/szurkoljunk-egyutt-gyermekeinkkel-hazank-sportoloinak-127202

http://heti-valasz.hu/sport/szurkoljunk-egyutt-gyermekeinkkel-hazank-sportoloinak-127202

Sport

A szerethető csapat

/ 2017.09.06., szerda 17:16 /

Tizennyolc éve nem jártunk Eb-n, és 48 éve nem nyertünk ott meccset. Ezt a rossz sorozatot törték meg férfi kosarasaink, akik óriási szívvel játszottak a kolozsvári Eb-csoportmérkőzéseken a 16 közé jutásért.

„Sokat dolgoztunk az elmúlt öt évben. Olyan csapat vagyunk, amelyik körül nincsenek cirkuszok. A mi fiaink szerény emberek, és azok is maradnak. Mi egy család vagyunk, és én büszke apja vagyok a családomnak. Sokan sosem fogják megérteni, hogy mit jelent ez.” Ivkovics Sztojan, a magyar férfi kosárlabda-válogatott horvát származású szövetségi kapitánya méltatta ezekkel a szavakkal a csapatot, miután a mieink 48 év után újra mérkőzést nyertek Európa-bajnokságon. Az a szakember, aki 1992-ben jött át Magyarországra, 12 éven át játszott magyar klubcsapatokban, és 2013 óta másodszor a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Aki csapatával a kvalifikációs csoportban hat győzelemmel, vereség nélkül lett csoportelső és jutott ki az Európa-bajnokság kolozsvári csoportmérkőzéseire. Utoljára 1999-ben sikerült a magyar válogatottnak Eb-n szerepelnie.

Az várható volt, hogy az első két – Horvátország és Montenegró elleni – meccs kevésbé kecsegtet sikerrel. Kicsit úgy jártunk a kosárban, mint a vízilabdában: a hajdani Jugoszlávia mindig is erős volt e két sportágban, és miután több régi-új országra osztódott, több lett az erős ellenfélből is. A horvátok ellen közel volt a bravúr, a harmadik negyed végén mi vezettünk, aztán – ahogy valaki találóan megfogalmazta – „az utolsó tíz percben minden kifelé jött a gyűrűről, ami addig befelé; talán tudat alatt megjelent az a gát, amelyet általában egy kis csapat számára a sztárok elleni győzelem lehetősége emel”. A bírók sem fukarkodtak a számunkra furcsa ítéletekkel, így lett a meccs vége 58–67 oda.

„Kemény ellenfél, jó csapat, vannak egészen remek játékosai. Végig harcoltak, nem érdekelte őket, mennyivel vezetünk, és őszinte elismerésem nekik” – mondta a montenegróiak NBA-ban játszó sztárjátékosa, Nikola Vučević azok után, hogy vasárnap 72–48-ra legyőzték a mieinket. Aztán jött a hétfői, csehek elleni derbi, és a magyar fiúk úgy játszottak, ahogy ritkán látjuk bármely válogatottunktól: az elejétől szervezetten, összeszedetten, az ellenfélnek alig adva esélyt, és végig előnyben.

Egyszer valaki úgy fogalmazott: szerethető csapat lett a kosárválogatott. Hallgatva a fiúk mérkőzés utáni nyilatkozatait, érezhető, hogy miért. Legyen szó az NBA közelében álló Hanga Ádámról, aki Vojvoda Dáviddal sorra potyogtatta a hárompontos kosarakat, vagy az egész pályát pazarul végigvédekező Kovács Péterről – egyikük sem a saját érdemeiről nyilatkozott, csakis a csapattársakat dicsérte. No meg a magyar szurkolósereget, amelynek hangja az egész termet betöltötte a kolozsvári helyszínen.

Lapzártakor még nem tudtuk, hogyan végződött a kedd esti, románok elleni mérkőzés: a győzelem – függetlenül a csütörtöki, spanyolok elleni meccs eredményétől – a legjobb 16-ba kerülést jelentheti. Azt viszont biztos, hogy főként Erdélyből és Magyarországról legalább négyezer magyar szurkoló utazott a helyszínre a mieink buzdítására. Hálából azért, hogy újra felkerültünk a kosárlabdavilág térképére.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.