Sport

A szerethető csapat

/ 2017.09.06., szerda 17:16 /

Tizennyolc éve nem jártunk Eb-n, és 48 éve nem nyertünk ott meccset. Ezt a rossz sorozatot törték meg férfi kosarasaink, akik óriási szívvel játszottak a kolozsvári Eb-csoportmérkőzéseken a 16 közé jutásért.

„Sokat dolgoztunk az elmúlt öt évben. Olyan csapat vagyunk, amelyik körül nincsenek cirkuszok. A mi fiaink szerény emberek, és azok is maradnak. Mi egy család vagyunk, és én büszke apja vagyok a családomnak. Sokan sosem fogják megérteni, hogy mit jelent ez.” Ivkovics Sztojan, a magyar férfi kosárlabda-válogatott horvát származású szövetségi kapitánya méltatta ezekkel a szavakkal a csapatot, miután a mieink 48 év után újra mérkőzést nyertek Európa-bajnokságon. Az a szakember, aki 1992-ben jött át Magyarországra, 12 éven át játszott magyar klubcsapatokban, és 2013 óta másodszor a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Aki csapatával a kvalifikációs csoportban hat győzelemmel, vereség nélkül lett csoportelső és jutott ki az Európa-bajnokság kolozsvári csoportmérkőzéseire. Utoljára 1999-ben sikerült a magyar válogatottnak Eb-n szerepelnie.

Az várható volt, hogy az első két – Horvátország és Montenegró elleni – meccs kevésbé kecsegtet sikerrel. Kicsit úgy jártunk a kosárban, mint a vízilabdában: a hajdani Jugoszlávia mindig is erős volt e két sportágban, és miután több régi-új országra osztódott, több lett az erős ellenfélből is. A horvátok ellen közel volt a bravúr, a harmadik negyed végén mi vezettünk, aztán – ahogy valaki találóan megfogalmazta – „az utolsó tíz percben minden kifelé jött a gyűrűről, ami addig befelé; talán tudat alatt megjelent az a gát, amelyet általában egy kis csapat számára a sztárok elleni győzelem lehetősége emel”. A bírók sem fukarkodtak a számunkra furcsa ítéletekkel, így lett a meccs vége 58–67 oda.

„Kemény ellenfél, jó csapat, vannak egészen remek játékosai. Végig harcoltak, nem érdekelte őket, mennyivel vezetünk, és őszinte elismerésem nekik” – mondta a montenegróiak NBA-ban játszó sztárjátékosa, Nikola Vučević azok után, hogy vasárnap 72–48-ra legyőzték a mieinket. Aztán jött a hétfői, csehek elleni derbi, és a magyar fiúk úgy játszottak, ahogy ritkán látjuk bármely válogatottunktól: az elejétől szervezetten, összeszedetten, az ellenfélnek alig adva esélyt, és végig előnyben.

Egyszer valaki úgy fogalmazott: szerethető csapat lett a kosárválogatott. Hallgatva a fiúk mérkőzés utáni nyilatkozatait, érezhető, hogy miért. Legyen szó az NBA közelében álló Hanga Ádámról, aki Vojvoda Dáviddal sorra potyogtatta a hárompontos kosarakat, vagy az egész pályát pazarul végigvédekező Kovács Péterről – egyikük sem a saját érdemeiről nyilatkozott, csakis a csapattársakat dicsérte. No meg a magyar szurkolósereget, amelynek hangja az egész termet betöltötte a kolozsvári helyszínen.

Lapzártakor még nem tudtuk, hogyan végződött a kedd esti, románok elleni mérkőzés: a győzelem – függetlenül a csütörtöki, spanyolok elleni meccs eredményétől – a legjobb 16-ba kerülést jelentheti. Azt viszont biztos, hogy főként Erdélyből és Magyarországról legalább négyezer magyar szurkoló utazott a helyszínre a mieink buzdítására. Hálából azért, hogy újra felkerültünk a kosárlabdavilág térképére.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Az Orbán-modell alappillérei – Magyarország, projektország?

Hogyan sikerül a Fidesznek 2017 végén is vezetni a népszerűségi listát? Miért támogatja őket sok baloldali is? Hogyan érték el, hogy tömegek egzisztenciája függjön a sikerüktől? Ezekre a kérdésekre is válaszol egy új tanulmánykötet – illetve a friss Heti Válasz.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.