Sport

A szerethető csapat

/ 2017.09.06., szerda 17:16 /

Tizennyolc éve nem jártunk Eb-n, és 48 éve nem nyertünk ott meccset. Ezt a rossz sorozatot törték meg férfi kosarasaink, akik óriási szívvel játszottak a kolozsvári Eb-csoportmérkőzéseken a 16 közé jutásért.

„Sokat dolgoztunk az elmúlt öt évben. Olyan csapat vagyunk, amelyik körül nincsenek cirkuszok. A mi fiaink szerény emberek, és azok is maradnak. Mi egy család vagyunk, és én büszke apja vagyok a családomnak. Sokan sosem fogják megérteni, hogy mit jelent ez.” Ivkovics Sztojan, a magyar férfi kosárlabda-válogatott horvát származású szövetségi kapitánya méltatta ezekkel a szavakkal a csapatot, miután a mieink 48 év után újra mérkőzést nyertek Európa-bajnokságon. Az a szakember, aki 1992-ben jött át Magyarországra, 12 éven át játszott magyar klubcsapatokban, és 2013 óta másodszor a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Aki csapatával a kvalifikációs csoportban hat győzelemmel, vereség nélkül lett csoportelső és jutott ki az Európa-bajnokság kolozsvári csoportmérkőzéseire. Utoljára 1999-ben sikerült a magyar válogatottnak Eb-n szerepelnie.

Az várható volt, hogy az első két – Horvátország és Montenegró elleni – meccs kevésbé kecsegtet sikerrel. Kicsit úgy jártunk a kosárban, mint a vízilabdában: a hajdani Jugoszlávia mindig is erős volt e két sportágban, és miután több régi-új országra osztódott, több lett az erős ellenfélből is. A horvátok ellen közel volt a bravúr, a harmadik negyed végén mi vezettünk, aztán – ahogy valaki találóan megfogalmazta – „az utolsó tíz percben minden kifelé jött a gyűrűről, ami addig befelé; talán tudat alatt megjelent az a gát, amelyet általában egy kis csapat számára a sztárok elleni győzelem lehetősége emel”. A bírók sem fukarkodtak a számunkra furcsa ítéletekkel, így lett a meccs vége 58–67 oda.

„Kemény ellenfél, jó csapat, vannak egészen remek játékosai. Végig harcoltak, nem érdekelte őket, mennyivel vezetünk, és őszinte elismerésem nekik” – mondta a montenegróiak NBA-ban játszó sztárjátékosa, Nikola Vučević azok után, hogy vasárnap 72–48-ra legyőzték a mieinket. Aztán jött a hétfői, csehek elleni derbi, és a magyar fiúk úgy játszottak, ahogy ritkán látjuk bármely válogatottunktól: az elejétől szervezetten, összeszedetten, az ellenfélnek alig adva esélyt, és végig előnyben.

Egyszer valaki úgy fogalmazott: szerethető csapat lett a kosárválogatott. Hallgatva a fiúk mérkőzés utáni nyilatkozatait, érezhető, hogy miért. Legyen szó az NBA közelében álló Hanga Ádámról, aki Vojvoda Dáviddal sorra potyogtatta a hárompontos kosarakat, vagy az egész pályát pazarul végigvédekező Kovács Péterről – egyikük sem a saját érdemeiről nyilatkozott, csakis a csapattársakat dicsérte. No meg a magyar szurkolósereget, amelynek hangja az egész termet betöltötte a kolozsvári helyszínen.

Lapzártakor még nem tudtuk, hogyan végződött a kedd esti, románok elleni mérkőzés: a győzelem – függetlenül a csütörtöki, spanyolok elleni meccs eredményétől – a legjobb 16-ba kerülést jelentheti. Azt viszont biztos, hogy főként Erdélyből és Magyarországról legalább négyezer magyar szurkoló utazott a helyszínre a mieink buzdítására. Hálából azért, hogy újra felkerültünk a kosárlabdavilág térképére.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Harc az idősek lelkéért: mindent elsöprő pártkampány indult a Facebookon

A pártoknak nem a fiatalok eléréséért kell ott lenni a Facebookon: a jelenlét az idősek miatt életbevágó. Néhány év alatt hermetikusan zárt és részben központilag irányított nyilvánosságok alakultak ki a világhálón. Háttér és eredményhirdetés a pártok és politikusok Facebook-teljesítményéről a csütörtöki Heti Válaszban.

Salgótarján nem Szeged – billegő körzetek Nógrádban

Makacs szegénység, elöregedés, lassú fogyatkozás: az ország legvidékiesebb megyéjében lenne ok a protestszavazásra. A megyeszékhelyen erős a baloldal, de a háromosztatú politikai térben a kormánypártnak a legjobbak az esélyei. A Heti Válasz választási sorozata ezúttal a két nógrádi választókerületet mutatja be. Részletek a friss lapszámban.

Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

Már 500 közautó áll a fővárosban közlekedők rendelkezésére, két-három év múlva pedig ezernél is több lesz. Külföldi tapasztalatok szerint tízszer ennyi saját járgányt helyettesíthetnek, de kérdés, hogy ez idehaza is reális-e. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ilyen jó a szlovák egészségügy? Tényleg ennyire lemaradtunk?

Szlovákiáé Európa 13. legjobb egészségügye, és egyben a legerősebb egész Kelet-Európában – állapította meg egy nemzetközi kutatóintézet, amely Magyarországot a 29. helyre rangsorolta. Tényleg ennyire lemaradtunk? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Neki köszönhetjük a Testről és lélekről leggyönyörűbb jeleneteit

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, Oscarra jelölt filmjében két, meghitt kapcsolatra alkalmatlan ember addig álmodja ugyanazt, míg nappalaik rideg valósága hozzá nem simul csodaszép álmaikhoz. Az álombéli jeleneteket Horkai Zoltán szarvasai játsszák el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.