valasz.hu/sport/csapo-gabor-lehet-hogy-a-kovetkezo-olimpiat-mar-nelkulunk-rendezik-129220

http://valasz.hu/sport/csapo-gabor-lehet-hogy-a-kovetkezo-olimpiat-mar-nelkulunk-rendezik-129220

Sport

Csavarhúzó és önismeret - interjú Méder Áron vitorlázóval

/ 2012.11.30., péntek 11:37 /
Csavarhúzó és önismeret - interjú Méder Áron vitorlázóval

Kopár István és Fa Nándor után a harmadik magyar szóló-vitorlázó földkerülő Méder Áron jövő ősszel nekivág a MiniTransat 650 óceánátkelő vitorlásversenynek - hazánkból elsőként. Felicity nevű hajójával idén áprilistól szeptemberig készült Franciaországban, jövőre már márciusban átteszi székhelyét lorient-i bázisára. Méder állítja, a két etapból álló viadalon a 4100 tengeri mérföld (7600 kilométer) 30 nap alatt megtehető, de ideális időjárási körülmények mellett 23 nap alatt célba érhet.

 

Hosszú volt az út Kopertől Koperig, 2006. szeptember 24-én, reggel 9-kor vágott neki a nagy utazásnak, három évvel később, 2009. szeptember 19-én, 14 órakor érkezett vissza a szlovéniai indulási kikötőbe. Azóta eltelt újabb három év, ennek az emberfeletti teljesítménynek vannak újabb tanulságai?

Két hete már a 33-at töltöttem be, amikor nekivágtam a földkerülésnek, még csak 26 éves voltam. Az azóta eltelt időben leülepedtek az élmények. Amit a Békét és szelet című könyvemben írtam, ahhoz tartom magam, ez egy hihetetlenül érdekes és hasznos önismereti teszt volt három óceánon és tucatnyi tengeren át.

Most nem három óceán vár önre, hanem „csak" egy, az Atlanti, és nem a Carinával, hanem a Felicityvel vág neki.

A mini 650-es vitorláshajó hat és fél méter vagyis 21 láb hosszú. Csak fél méterrel hosszabb, mint a Carina, ami egy lassú régi túravitorlás hajónak számít, a Felicity viszont egy nagyon gyors modern óceáni versenyhajó. A belső terük, vagyis a szűkösség és a spártai életmód, amit ez követel, nagyon hasonló. A MiniTransaton minden gramm számít, míg a földkerülésre könyveket és emléktárgyakat is vittem magammal, itt az sem lesz mindegy hány alsónadrágot vagy pólót teszek a kabinba.

Mi az, amin semmiképp sem lehet spórolni?

A legszükségesebb szerszámokon. Szigetelőszalagra, csavarhúzóra, tartalékkötélre, kalapácsra, illetve 8-as, 10-es és 12-es kulcsra mindenképpen szükségem lesz.

Hol és hogyan készül?

Leginkább Franciaországban, ahol Lorient-ben van a bázisom. Azért itthon, a Balatonon is vízre szoktam szállni, vagy a közelben még az Adrián. A Felicityt februárban vásároltam, idén áprilistól szeptemberig ismerkedtem vele a nyílt tengeren, jövőre már márciusban kint leszek Lorient-ben a tervek szerint.

A honlapján azt írja, a MiniTransat első etapját, a Douarnenez és a Kanári szigetek közti 1400 tengeri mérföldet (2600 kilométert) körülbelül 10 nap alatt teheti meg, az innen a guadeloupe-i célig hátralévő 2700 tengeri mérföldhöz (5000 km-hez) pedig 20 napra lehet szüksége. Ezeken a részidőkön lehet faragni?

Itt a célba érés már önmagában véve is komoly fegyvertény, ne feledjük, hogy a 80-90 résztvevős mezőnynek általában a 30 százaléka idő előtt feladja a küzdelmet, tavaly halálos áldozatot is követelt a verseny. A biztonság a legfontosabb, ahhoz, hogy a váratlan helyzetekben megfelelő döntéseket hozzon az ember, nagy tudásra, sok tapasztalatra van szükség. Ideális időjárási körülmények között az első etap 10 helyett nyolc nap alatt tehető meg, a másodikhoz pedig 20 nap helyett 15 is elegendő lehet. A széllel szemben cirkálva viszont hosszúra nyúlhat a kaland, remélem, nem hagy cserben az északkeleti irányú passzát. Ez a lépcsőfok nagyon fontos nekem.

A székely virtus viszi előre?

Részben biztosan. A családom nagyrészt Erdélyből származik, kisebb része Kárpátaljáról. Félig valóban székely vagyok, és talán ezért is vagyok ennyire makacs, ez segíthet az Atlanti-óceánon is.

Ha már az óceán: Rakonczay Gábor hatvan nap alatt kenuval evezte át. Hogy ért ilyen gyorsan célba, ha többször is felborult? Ha elromlott a telefonja, mi alapján tájékozódott? Miért nem vitt magával vészjelzőt? Ön szerint csalt vagy nem?

Az biztos, hogy nem kommunikálta megfelelően a történteket, mert egyértelműen nem tudta tisztázni magát. Az eltűnéséről is megkésve értesültem, hiszen 2010. szeptember 7. és 2012. február 15. között a Lullababy nevű 13 méteres hajóval vitorláztunk az Adriától egészen Sydneyig. Utunk során 34 országot látogattunk meg és több mint 24 ezer tengeri mérföldet tettünk meg. Gáborra visszatérve: bár visszás helyzetbe kerül, nem feltételezem róla, hogy csalt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.