Sport

„A válogatott jövője klubszinten dől el”

/ 2017.05.10., szerda 18:59 /

Miközben a világbajnokságra való kijutás csodájában reménykedünk és a június 3-i, Andorra elleni meccset várjuk, kevéssé foglalkozunk az utánpótlással. Bernd Storck szövetségi kapitányt a jövőbeli reményekről is kérdeztük.

– Amikor elvállalta a sportigazgatói állást a Magyar Labdarúgó Szövetségnél, futballszerető országba érkezett, múltbéli eredményekkel. Mit látott az érkezésekor?

– Több mint hatvan esztendeje a magyar válogatott volt a világ leghíresebb csapata, aztán a hatvanas években is voltak nagy sikereik. De sajnos a Puskás-nemzedék után kicsit megállt az idő. Míg a nemzetközi futball tovább fejlődött, Magyarország nem tartotta a lépést, így sok időt veszített. A sikerek talán túlságos nyugalmat adtak a magyar labdarúgásért felelős embereknek az ötvenes–hatvanas évek fényes eredményeit követő időkben, a szurkolók focistákkal szembeni elvárásai viszont megmaradtak. A múltat nem szabad el felejteni, de az sem lehet, hogy az új játékosnemzedékeket folyton a régi nagyokhoz hasonlítsák.

– A stagnálás utáni változás részeként két és fél éve önt és további német szakembereket kértek fel az MLSZ-nél, hogy új alapokra helyezzék a magyar focit.

– A magyar labdarúgás az utóbbi öt évben Csányi Sándor vezetésével nagyszerű úton halad, jó befektetésekkel, a klubok megemelt támogatásával, a stadionépítésekkel, a futballakadémiákkal. De az eredményesebb jövőért szükség van még új ismeretekre, és a modern edzőképzésben részt vevő jó trénerekre. Az én munkám többek között az, hogy kinyissuk a szemünket és az elménket a nemzetközi labdarúgóéletre. Tudom, hogyan működik a futball a sikeres országokban, és hogyan kell követnünk őket lépésről lépésre. Az Eb-re kijutó 24 csapat között megmutattuk, hogy verseny- és fejlődőképesek vagyunk. Senki sem várta tőlünk, hogy csoportelsők leszünk. Ahhoz, hogy még versenyképesebbek legyünk, ugyanúgy kell tovább dolgoznunk, mint eddig.

– Milyen irányba tart a világ legnépszerűbb sportja?

– Egyre gyorsabbá válik. Ahogy nemrég egy német szakembertől hallottam, a mai profi focisták technikailag és fizikailag nagyon jó állapotban vannak, de mentálisan is fejleszteni kell a hozzáállásukat, hogy még jobban tudjanak koncentrálni. Az egyéni sportágakban ez már régebben is fontos volt, de a csapatsportágakban is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek rá. A futball nem csupán egy labdával való játék A-tól B-ig. A magas szintű játékhoz fontos a jó fizikai alap, a technikai és a taktikai tudás, de mára a fizikai és a mentális felkészítésben 90-10 százalék lett az arány. Magyarországon nem a pozitív hozzáállás a jellemző, de azon dolgozunk, hogy fejben is magabiztosabbá váljanak a focisták. Azért van szükség például az elefántcsontpartiakkal játszott barátságos mérkőzéshez hasonló találkozókra, hogy legyen mód megmutatni a játékosoknak: képesek jól játszani ilyen csapatok ellen is, így növelve az önbizalmukat.

– Az Eb előtt a válogatott játékosainak készített motivációs rövidfilm a szurkolókat is megérintette. Az a film többek között nem arról szólt, hogy van szív és lélek is a játékban?

– Nehéz meghatározni, hogy mit jelent a „motiváció”. Amikor idejöttem, tudtam, hogy vannak jól képzett magyar játékosok, de az lesz az egyik alapvető feladatom, hogy a pozitív hozzáállásban erősítsem meg őket. Hogy ne azon gondolkodjanak, mi történik, ha veszítünk, hanem azon, hogyan lehet sikeresnek lenni, győzni, és csapatszellemben játszani.

– Ön elsősorban sportigazgatóként végzi nálunk a munkáját, és másodsorban lett szövetségi kapitány. Hogyan ér egybe a két vállalása?

– Egyszerre kell fejlesztenem az A csapatot és az utánpótlást, és a kettőt egyensúlyban tartanom. Eredeti küldetésem az, hogy új, működőképes rendszert építsek fel az utánpótlásban. Úgy, ahogy két év alatt már megtettem Görögországban, és máig az általam felépített rendszerben dolgoznak. Büszke vagyok rá, a legfontosabb ugyanis az, hogy olyan munkát végezzek, ami majd a – remélhetőleg minél későbbi – távozásom után is segíti az MLSZ-t. A szövetségben tudják, mennyire fontos ez a munka, ezért megkaptam az építkezéshez szükséges időt és támogatást. Az elmúlt két évben sok elemi dolgot sikerült lefektetnünk, és már látjuk az eredményeket.

– A szurkolók a megnyert mérkőzésekben mérik az eredményeket. Többségük kevésbé foglalkozik azzal, hogy az utánpótlás területén végzett munka is eredmény, ahogy a gyorsan útjára indított, az első- és másodosztályú klubok utánpótlásedzőinek tartott képzések is.

– Jó alapokat tettünk le az U16-tól az U21-ig érintett öt korosztálynál. Az új rendszer felépítéséhez elengedhetetlenül fontosak voltak a minél gyorsabb változtatások, és hogy mielőbb együtt dolgozhassunk az edzőkkel. Eddig már két szemináriumot tartottunk az U16-os és U17-es korosztállyal foglalkozó trénereknek, egyet az U19-eseknek, és most fogtunk hozzá, hogy az U15-ös edzőknek is megmutassuk, hogyan dolgozunk a mi területünkön a labdarúgó-szövetségben. Az edzőképzés összetett dolog, de a jövő egyik alappillére, hogy minél több jól képzett labdarúgóedző dolgozzon a fiatalokkal.

– „Bernd Storck berúgta az ajtót” – fogalmaztak egyesek, és nem mindenki fogadta önt szívesen, amikor 2015 márciusában megjelent a színen. Nagy volt az ellenállás?

– Éreztem, hogy többen nagyon szkeptikusak, de azt is, hogy Németországból jött emberként magasak velem szemben az elvárások. A siker minősíti az ember munkáját, és kezdünk egyre közelebb kerülni hozzá. Egyre hatékonyabban tudunk együtt dolgozni az edzőkkel, és sok jó élményem van a tekintetben, hogy elfogadják a tanácsainkat. Időnként vannak konfliktusok, de azok is fontos részei az együttműködésnek. Megvan a saját stílusom céljaink eléréséhez, azonban mindenki felé nyitott vagyok. Szépen, lépésről lépésre haladunk előre. Számomra az a legfontosabb, hogy a labdarúgó-szövetségnél bíznak bennem, így nyugodtan tudok dolgozni.

– Ennek vagy a szerencsének is köszönhető, hogy az U17-es válogatottunk áprilisban 11 év után újra kijutott az Európa-bajnokságra?

– A magyarok egy-egy siker után mindig megkérdezik, mennyi volt belőle a teljesítmény és mennyi a szerencse. Az U17-esek kijutása mögött egyértelműen rengeteg munka állt. Jó úton haladnak a futballakadémiák, melyekkel szintén együttműködünk. Viszonyításként: míg Németországban 366 tehetségközpont van, Magyarországon 22, megyénként egy-egy, Budapesten pedig kettő. Amikor elkezdtem az itteni munkát, azt mondták, az akadémiákon nincsenek jó játékosok, de ma már látszik, hogy nem ez a helyzet, és sorra jelentkeznek a külföldi klubok a fiatal tehetségekért. Ott van például Nagy Ádám, aki a Vasas akadémiáján tanult. Amikor elkezdtem vele dolgozni, még senki sem ismerte, mert addig nem kapott játéklehetőséget a felnőttválogatottban, az Eb után viszont leszerződtették külföldre, egyenesen az olasz első osztályba.

– A magyar bajnokságban a tabella elején álló Vasasra és Honvédra a legjellemzőbb, hogy a saját fiatal játékosaik alkotják a csapatot, s nem idegenlégiósokkal tűzdelik tele.

– Igen, ez a két klub jó példa arra, hogy esélyt és játéklehetőséget kell adni a fiataloknak, és rájuk kell építeni. Fontos, hogy az edzők bízzanak a fiatal játékosokban, és pozitív gondolkodást adjanak át nekik. Ha egy klub bízik a fiatal focistáiban, akkor egy-egy jó játékos idővel még profitot is hozhat nekik.

– Míg az utánpótlással a jövő magyar válogatottján dolgozik, a jelenlegi csapatot is építenie kell. Milyen volt az Eb okozta eufória és a megnőtt szurkolói elvárások után folytatni a munkát?

– Az Eb után volt a legnehezebb folytatni az utat. Bár szükséges a változtatás, itt is időre van szükség a további fejlődéshez, és annak a megoldásához, hogy a csapat idősebb és tapasztaltabb játékosai mellé hogyan építsük be az arra érdemes fiatalokat. Ez a feladat hatalmas kihívás. A válogatott jövője valójában klubszinten dől el. A nemzeti csapattal évente összesen négy hónapot tudunk együtt tölteni, munkájuk nagy részét a klubjaikban végzik. Ha a játékosok a klubjaikkal kijutnak a nemzetközi porondra, ott gyűjthetnek több tapasztalatot a nemzetközi labdarúgásról, és hozhatják a válogatottba az ott megszerzett tudást. Vegyük csak Portugália válogatottját, ahol minden játékos rendszeresen részt vesz a klubjával magas szintű európai kupákban.

– Mi az esélye a vb-szereplésnek?

– A csoport harmadik helyén állunk Svájc és Portugália mögött; az első helyezett kijut, a másodiknak még play offot kell játszania egy másik csapattal. A hátralévő mérkőzéseinken magabiztosan kell játszanunk, küzdenünk, és hinnünk a győzelemben.

– Mi a véleménye a megemelt létszámú világbajnokságról?

– Elsősorban magyar szövetségi kapitányként gondolom: jó, hogy már 48 ország kvalifikálhatja magát a vb-re. Más kérdés, hogy a nagyobb mennyiség nem megy-e a játék minőségének rovására. Nem tudom, Afrikában vagy Amerikában mennyi versenyképes csapat van, de Európában nagyon sok. Az is kérdés, hogy a játékosok hogyan fogják bírni a több meccs okozta nagyobb terhelést.

– Belgiumban 15 év alatt építették újjá a honi futballt és jutottak el a nemzetközi élvonalba. Hány év kell ahhoz, hogy a magyar foci is beérje a világ futballját?

– Nem tudok évszámot mondani, de Németországban is több mint tíz évbe telt, hogy újra igazán ütőképes legyen a válogatottunk. Magyarországon fejlődőben vannak az akadémiák, a klubok, és rövid időn belül egyre jobbak lesznek. A klubok és a nemzeti csapat oda-vissza hatnak egymásra, ha előbbi sikeres, utóbbi is az, és fordítva. A klubok nemzetközi sikeressége kulcsfontosságú.

– Az ön pályafutásában mit jelent a magyarországi megbízatása?

– Nem gondolok magamra, csakis a magyar futball sikerére koncentrálok. Nagyon nehéz volt felépíteni az új rendszert, de a magyar futball szép példa arra, hogyan lehet hosszú álmából felébreszteni egy ország labdarúgását. Keményen megdolgoztunk a stábunkkal azért, hogy idáig eljussunk, és rajtuk kívül is sokan segítettek a tanácsukkal, a támogatásukkal. Biztos vagyok benne, hogy a magyar futball néhány éven belül még sikeresebb lesz, mint most.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Vidnyánszky emeli a tétet: arab produkciókat hívott Magyarországra

Miközben Magyarország egyes vidékein már akkor is rendőrért kiáltanak, ha valaki kendőt köt a fejére, a Nemzeti Színház olyan arab előadásokat is meghívott az éppen zajló MITEM-re, amely a megértést szolgálja napjaink legégetőbb kérdésében. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ellenzéki tüntetéssorozat: gyászmunkának biztosan jó

A választási vereség után szinte minden ellenzéki párt válságba került, az LMP-ben tettlegességbe torkollottak az indulatok. A múlt szombaton elkezdett ellenzéki demonstrációk gyászmunkának biztosan jók – de lesz-e belőlük kibontakozás? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.