valasz.hu/sport/az-eredmenykenyszer-nem-eleg-gyozni-csak-elvezettel-lehet-o-vitte-az-aranyig-a-kezis-lanyokat-129137

http://valasz.hu/sport/az-eredmenykenyszer-nem-eleg-gyozni-csak-elvezettel-lehet-o-vitte-az-aranyig-a-kezis-lanyokat-129137

Sport

Aki kapja, marja

/ 2009.11.11., szerda 16:34 /

Hazánk tud világversenyt rendezni, ezt nemzetközi szinten is elismerik. Ám a szervezőknek óriási erőfeszítést jelent a viadalok anyagi hátterének megteremtése. Az állami pénzcsapok nem nyílnak meg akárkinek.

Világ- és Európa-bajnokságok sorát rendeztük az elmúlt évtizedekben, de a Magyar Turizmus Zrt. csak tavaly fedezte fel, hogy ezek a versenyek nemcsak sportolókat, sportvezetőket, de tekintélyes létszámú közönséget is vonzanak. Meghirdette hát a Sport Nagy követi Programot az Önkormányzati Minisztérium (ÖM) két szakállamtitkárságával együttműködve. Az elnyerhető támogatás legfeljebb három millió forint lehet, de azoknak, akik egy-egy világ verseny büdzséjét igyekeznek össze kalapozni, minden milliócska számít; ám a 2008-ban elindított programról kevesen tudnak. Pedig jól jött volna a támogatás például a Magyar Tájékozódási Futó Szövetségnek, amikor a két, augusztusi tájfutó-világbajnokság jogdíjaként 63 ezer eurót kellett kifizetni a nemzetközi szövetségnek. Nem tudott e forrásról a Magyar Lovas Szövetség sem, pedig tárgyaltak az ÖM illetékeseivel a nyári kettes fogathajtó világbajnokságról és a decemberi Világ kupáról is.A jól informáltak közelebb vannak a tűzhöz, például a Gyárfás Tamás vezette úszó- és a Hegedűs Csaba nevével jelzett birkózószövetség. Az előbbi tavaly kért a 2010-es Eb-pályázat benyújtásához egymilliót - és kapott kettőt. Az utóbbi a maximumra hajtott, s meg is ítélték számukra a hárommillió forintot. A 2011-es vb-t szeretnék megrendezni, melyre hat város jelentkezett, s a Nemzetközi Birkózószövetség még nem is döntött a helyszínről. A Sport Nagyköveti Programra az idén mindössze három sportszervezet jelentkezett. A birkózókon kívül a Magyar Jégkorong Szövetség (a 2014-es vb-t szeretnék elnyerni), valamint a Friss Gondolat Egyesület. Ők az Európai Meleg és Leszbikus Sportszövetségnél pályáztak a 2012-es Eurogames elnevezésű szabadidősport-versenyre.

"Akik benne vannak, úgyis tudják, kinek és miért lejt a pálya" - mondja a Heti Válasznak Less Áron, a tájfutók s egyben a világbajnokság szervezőbizottságának főtitkára. A szövetség az államtól mindössze négymillió forintos támogatást kapott a két vb-re, amely 40 ezer vendégéjszakát generált Miskolc térségében. A viadalon 45 ország négyezer versenyzője vett részt, és a teljes költségvetés 200 millió forint volt. Míg a tíznapos tájfutó-vb mindössze négymillió forintot "ért" az államnak, a kétnapos duatlon Európa-bajnokság tízmilliós kormányzati támogatást kapott. És miközben a kettes fogathajtó világbajnokság alig 200 millió forintos költségvetésből gazdálkodott (1999-ben még 320 millió forintból rendezhettünk vb-t), a 2006-os budapesti úszó-Eb 653 millióba került. A 2010-es hazai úszó Eb pedig másfélszeresébe - kormánygaranciával.

A nagyjából 150 millió forintért tető alá hozott lovas Világkupák állami támogatása az öt százalékot sem éri el, s hiába Budapest a házigazda, Demszky Gábor főpolgármester korábbi ígérete ellenére kihátrált a szponzorálásból. Pedig az idén a várt 15 ezer fizető néző mellett 15 ezer gyereknek kínál ingyenes programot a decemberi OTP Bank Lovas Világkupa. Az augusztusi fogathajtó-vb-re még ennél is többen, ötvenezren voltak kíváncsiak. A viadal sportértékét 21 ország 69 fogata és a nemzetközi visszhang is jól jelzi. De apránként kellett rá összeszedni a pénzt. Az ÖM a korábban ígért 60 millió forint helyett csupán 10 millióval támogatta a rendezvényt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.