Sport

"Aranyosan" csillogó ezüst

/ 2012.04.11., szerda 17:39 /

A FourFourTwo futballmagazin legújabb, áprilisi számában egy különös, több évtizedes történetnek járt utána a Döglött akták rovat nyomozónője, Veszprémi Linda. Nyilasi Tibor egykori válogatott labdarúgó esete az aranycipővel és bolgár sporttársával.

Az 1980-81-es magyar bajnokság 33., utolsó előtti fordulójában, 1981. június 13-án a Ferencváros az Üllői úton fogadta a Pécset. A találkozót Nyilasi Tibor két góljának is köszönhetően 4-0-ra nyerte meg a Fradi. Aznapi második gólja előtt a hangosbemondó közölte, hogy a másik pályán a Kaposvár már 2-0-ra vezet a Vasas ellen, így szinte kijelenthető, hogy bajnok a Fradi, hiszen a záró forduló előtt négy pontra nő az előnye az angyalföldi riválissal szemben. És miután a mérkőzés 80. percében Nyilasi elvitte a labdát Katzirz Béla pécsi kapus mellett, majd 14 méterről a kapuba lőtt, megszerezve ezzel 30. gólját a bajnoki idényben, a helyi szpíker sem tudta tovább türtőztetni magát: "Nyilasi aranycipős, Európa idei mesterlövésze!" - emelte fel a hangját. De azért a biztonság kedvéért a kispadról is bekiabáltak Nyilasinak, hogy az NSZK-beli Karl-Heinz Rummenigge már nem előzheti meg az Európa legjobb góllövője címért folyó versenyben, így az övé az Aranycipő. A magyar futballisták közül elsőként!

A hír hallatán Nyilasi vad vágtába kezdett a pályán, majd a lefújás után nem győzött örvendezni: micsoda élmény, hogy ugyanaznap lett bajnok és európai aranycipős is, alig másfél évvel azután, hogy vissza akart vonulni a labdarúgástól! Ráadásul ifjúkori példaképe, Albert Flórián ezekkel a szavakkal fogadta az öltözőben: "Gratulálok, Nyíl, kétszeresen gratulálok. A bajnoksághoz, meg az Aranycipőhöz..."

A bajnokságból egy forduló, a Kaposvár elleni idegenbeli meccs még hátra volt, és a fradisták biztosak voltak abban, hogy egyszer-kétszer ott is megzörgeti a hálót Nyíl, a futballista azonban már nem talált be, maradt 30 gólos. Ez nem zavarta volna, ha egyszer csak be nem előz az ismeretlen "fekete lovas". Jön a bolgár távirati iroda telexe, no meg a szófiai lapok világszenzációja: Szlavkov az európai aranycipős, 31 találattal!

Hogy kicsoda? Georgi Szlavkov, a Trakija Plovdiv bolgár csapat 23 éves csatára, aki az őszi-tavaszi rendezésű bajnokság közül utolsóként véget ért bolgár sorozat utolsó három fordulójában nyolc gólt szerzett, az utolsó, Szpartak Pleven elleni összecsapáson pedig négyet. Az egyiket ráadásul úgy, hogy csapattársa előtt már üresen tátongott a kapu, de ő megvárta Szlavkovot, aki befejezte az akciót... Nos, arról mindenki elfeledkezett, hogy Bulgáriában tart még a bajnokság. Maradt a döbbenet, a fejcsóválás, a sokat sejtető mosoly. Még egy-két napilap is megengedett egy-egy ironikus félmondatot, elmaradt a szokásos színlelt örömujjongás a testvéri szocialista országok "váratlan" sportsikerén. Nyilasi csupán erkölcsi győztes lett; nem lett az első magyar aranycipős, hanem "csak" a Dunai Antal, Várady Béla, Fekete László és Fazekas László utáni ötödik magyar ezüstcipős.

Nem ez volt az első és nem is az utolsó ilyen "előzés". Ezért senki sem csodálkozott, amikor 1991-ben megszüntették a díjat. 1996-ban pedig úgy élesztették újjá, hogy a bajnokságokat súlyozta az UEFA, vagyis a gyengébbekben elért gólok a töredékét érik a topligákban szerzett találatoknak.

Így például a magyar - és bolgár, román - sorozatban játszóknak szinte csak elméleti esélyük van az élen végezni. Félő tehát, hogy még Nyilasi Tibor 1981 óta "aranyosan" csillogó Ezüstcipője is évtizedekig megközelíthetetlen álma lehet egy NB I-es játékosnak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.