Sport

Az éjjel mégis véget ér?

/ 2017.03.29., szerda 16:43 /

Kijózanító volt a magyar labdarúgó-válogatott portugáloktól elszenvedett 3–0-s veresége. Az utánpótláskorúak közül viszont az U17-es válogatott múlt vasárnap – 11 év után újra – kijutott az Eb-re.

„A szünetben teljesen egyenrangúak voltunk a portugálokkal” – jegyezte meg a meccs után egy magyar szurkoló, humorral téve túl magát azon, hogy a játékidőben nem voltunk azok. Volt, aki erre számított, volt, aki nem. Utóbbiak a nyári 3–3-as döntetlen, az Európa-bajnokság egyik legjobb meccsének emlékével várták a szombat estét, az előbbiek viszont felmérték, mit jelent, hogy két meghatározó hátvédünk, Guzmics Richárd és Fiola Attila nem léphet pályára, hogy kevésbé összeszokott magyar csapat áll fel, s az Európa-bajnok ellen játszunk a saját otthonukban.

Gera Zoltán szerint nagyon uralta az ellenfél a középpályát, és a támadósoruk is erős volt. Dzsudzsák Balázs úgy látta, csak az első 30 percben futballoztunk jól, majd az ellenfél kihasználta a hibáinkat. Szalai Ádám szerint ennyivel jobb az Európa-bajnok, a kapus Gulácsi Péter pedig az első két gólnál tehetetlennek érezte magát, a harmadikat viszont a saját hibájának tartja.

„Azért volt kevesebb lehetőségünk, mert világklasszis csapat ellen játszottunk, nem azért, mert kevesebb támadó szellemű futballista volt pályán – mondta Bernd Storck szövetségi kapitány arról, mi indokolta az 5-4-1-es felállást. – Mindent megtettünk, a labdát sikerült jól megtartanunk, de az utolsó passzok nem sikerültek. Ennek egyik oka, hogy a mi játékosaink nem topligákban játszanak. A fiúk nemzetközi meccseken tudnak tovább fejlődni, és tanulniuk kell ebből a vereségből.”

Persze a szurkolóknak nem vigasz, ha a csapat tanul a vereségből, de ami a védekező játékot illeti: alig két és fél évvel ezelőtt a „csak jussunk ki az Eb-re” jelszóval Dárdai Pál is a védelem megerősítésével kezdte gyűjtögetni a fiúkkal az Eb-kijutást érő pontokat, amit Bernd Storck folytatott. „Elindultunk egy úton, de nulláról százra nem tudunk felugrani – értékelt az Eb után Dárdai. – Ez hosszú folyamat, a belgák is 16 éve indították. Magyarországon is elkezdődtek pozitív változások az edzőképzésben és az utánpótlás-versenyrendszerben, épülnek a sportpályák, összefogott a közönség, a média, a játékosok. Az a realitás, hogy kint voltunk az Eb-n, de nem lehet mindjárt meg is nyerni. Ide kell eljutni, de ehhez jó utánpótlásedzők, utánpótlásprogramok kellenek.”

Storcknak – aki 2015 óta az MLSZ sportigazgatója – kezdettől az utánpótlás fejlesztése a legfőbb célja. Legutóbb március elején tartott továbbképzést az első és másodosztályú klubok 19 éves korosztályáért felelős szakembereinek, oldalán az edzőképzést vezető Jörg Daniellel. Vallják: a magyar futball fejlődése a korosztályos edzések minőségén múlik. A portugáliai kudarc másnapján az U17-es válogatottunk 1–0-ra legyőzte Norvégiát, és 2006 után újra kijutott az Eb-re, Storck pedig egyre több fiatalt hív be a bő válogatott keretbe.

A felnőttcsapat vb-esélyei haloványak, papíron azonban nem lehetetlen a kijutás. A svájciak szerint az októberi, budapesti győzelmükhöz szerencse is kellett, a portugál kapitány sem zárja ki, hogy Magyarország továbbjuthat. Aki még nem adta fel a reményt, legközelebb június 9-én Andorra ellen szurkolhat.

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Putyin a székelyeknél − itt a magyar geopolitikai thriller!

Ideges román rohamrendőrök gyűrűjében tízezrek éneklik Marosvásárhelyen: „Mi egy vérből valók vagyunk” – majd elszabadul az erőszak. Ez a nem is olyan távoli jövőben játszódó Máglyatűz – a háború peremén című regény egyik kulcsjelenete. Interjú a David Autere álnéven író szerzővel.

„Siralmas” – itt a Fidesz által beígért elszámoltatás teljes mérlege

Az Andrássy úti palotaper ítélethirdetésével, majd Kocsis István volt MVM-vezér múlt heti felmentésével lényegében lezárult a Fidesz által beígért elszámoltatás. Az egykori célszemélyek közül mára többen NER-barátokká váltak. Nagy elszámoltatási mérleg a március 15-i ünnep miatt már szerdán megjelenő Heti Válaszban.