Sport

Az éjjel mégis véget ér?

/ 2017.03.29., szerda 16:43 /

Kijózanító volt a magyar labdarúgó-válogatott portugáloktól elszenvedett 3–0-s veresége. Az utánpótláskorúak közül viszont az U17-es válogatott múlt vasárnap – 11 év után újra – kijutott az Eb-re.

„A szünetben teljesen egyenrangúak voltunk a portugálokkal” – jegyezte meg a meccs után egy magyar szurkoló, humorral téve túl magát azon, hogy a játékidőben nem voltunk azok. Volt, aki erre számított, volt, aki nem. Utóbbiak a nyári 3–3-as döntetlen, az Európa-bajnokság egyik legjobb meccsének emlékével várták a szombat estét, az előbbiek viszont felmérték, mit jelent, hogy két meghatározó hátvédünk, Guzmics Richárd és Fiola Attila nem léphet pályára, hogy kevésbé összeszokott magyar csapat áll fel, s az Európa-bajnok ellen játszunk a saját otthonukban.

Gera Zoltán szerint nagyon uralta az ellenfél a középpályát, és a támadósoruk is erős volt. Dzsudzsák Balázs úgy látta, csak az első 30 percben futballoztunk jól, majd az ellenfél kihasználta a hibáinkat. Szalai Ádám szerint ennyivel jobb az Európa-bajnok, a kapus Gulácsi Péter pedig az első két gólnál tehetetlennek érezte magát, a harmadikat viszont a saját hibájának tartja.

„Azért volt kevesebb lehetőségünk, mert világklasszis csapat ellen játszottunk, nem azért, mert kevesebb támadó szellemű futballista volt pályán – mondta Bernd Storck szövetségi kapitány arról, mi indokolta az 5-4-1-es felállást. – Mindent megtettünk, a labdát sikerült jól megtartanunk, de az utolsó passzok nem sikerültek. Ennek egyik oka, hogy a mi játékosaink nem topligákban játszanak. A fiúk nemzetközi meccseken tudnak tovább fejlődni, és tanulniuk kell ebből a vereségből.”

Persze a szurkolóknak nem vigasz, ha a csapat tanul a vereségből, de ami a védekező játékot illeti: alig két és fél évvel ezelőtt a „csak jussunk ki az Eb-re” jelszóval Dárdai Pál is a védelem megerősítésével kezdte gyűjtögetni a fiúkkal az Eb-kijutást érő pontokat, amit Bernd Storck folytatott. „Elindultunk egy úton, de nulláról százra nem tudunk felugrani – értékelt az Eb után Dárdai. – Ez hosszú folyamat, a belgák is 16 éve indították. Magyarországon is elkezdődtek pozitív változások az edzőképzésben és az utánpótlás-versenyrendszerben, épülnek a sportpályák, összefogott a közönség, a média, a játékosok. Az a realitás, hogy kint voltunk az Eb-n, de nem lehet mindjárt meg is nyerni. Ide kell eljutni, de ehhez jó utánpótlásedzők, utánpótlásprogramok kellenek.”

Storcknak – aki 2015 óta az MLSZ sportigazgatója – kezdettől az utánpótlás fejlesztése a legfőbb célja. Legutóbb március elején tartott továbbképzést az első és másodosztályú klubok 19 éves korosztályáért felelős szakembereinek, oldalán az edzőképzést vezető Jörg Daniellel. Vallják: a magyar futball fejlődése a korosztályos edzések minőségén múlik. A portugáliai kudarc másnapján az U17-es válogatottunk 1–0-ra legyőzte Norvégiát, és 2006 után újra kijutott az Eb-re, Storck pedig egyre több fiatalt hív be a bő válogatott keretbe.

A felnőttcsapat vb-esélyei haloványak, papíron azonban nem lehetetlen a kijutás. A svájciak szerint az októberi, budapesti győzelmükhöz szerencse is kellett, a portugál kapitány sem zárja ki, hogy Magyarország továbbjuthat. Aki még nem adta fel a reményt, legközelebb június 9-én Andorra ellen szurkolhat.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.