valasz.hu/sport/csodat-tettek-a-magyar-kosarasok-125363

http://valasz.hu/sport/csodat-tettek-a-magyar-kosarasok-125363

Sport

Az éjjel mégis véget ér?

/ 2017.03.29., szerda 16:43 /

Kijózanító volt a magyar labdarúgó-válogatott portugáloktól elszenvedett 3–0-s veresége. Az utánpótláskorúak közül viszont az U17-es válogatott múlt vasárnap – 11 év után újra – kijutott az Eb-re.

„A szünetben teljesen egyenrangúak voltunk a portugálokkal” – jegyezte meg a meccs után egy magyar szurkoló, humorral téve túl magát azon, hogy a játékidőben nem voltunk azok. Volt, aki erre számított, volt, aki nem. Utóbbiak a nyári 3–3-as döntetlen, az Európa-bajnokság egyik legjobb meccsének emlékével várták a szombat estét, az előbbiek viszont felmérték, mit jelent, hogy két meghatározó hátvédünk, Guzmics Richárd és Fiola Attila nem léphet pályára, hogy kevésbé összeszokott magyar csapat áll fel, s az Európa-bajnok ellen játszunk a saját otthonukban.

Gera Zoltán szerint nagyon uralta az ellenfél a középpályát, és a támadósoruk is erős volt. Dzsudzsák Balázs úgy látta, csak az első 30 percben futballoztunk jól, majd az ellenfél kihasználta a hibáinkat. Szalai Ádám szerint ennyivel jobb az Európa-bajnok, a kapus Gulácsi Péter pedig az első két gólnál tehetetlennek érezte magát, a harmadikat viszont a saját hibájának tartja.

„Azért volt kevesebb lehetőségünk, mert világklasszis csapat ellen játszottunk, nem azért, mert kevesebb támadó szellemű futballista volt pályán – mondta Bernd Storck szövetségi kapitány arról, mi indokolta az 5-4-1-es felállást. – Mindent megtettünk, a labdát sikerült jól megtartanunk, de az utolsó passzok nem sikerültek. Ennek egyik oka, hogy a mi játékosaink nem topligákban játszanak. A fiúk nemzetközi meccseken tudnak tovább fejlődni, és tanulniuk kell ebből a vereségből.”

Persze a szurkolóknak nem vigasz, ha a csapat tanul a vereségből, de ami a védekező játékot illeti: alig két és fél évvel ezelőtt a „csak jussunk ki az Eb-re” jelszóval Dárdai Pál is a védelem megerősítésével kezdte gyűjtögetni a fiúkkal az Eb-kijutást érő pontokat, amit Bernd Storck folytatott. „Elindultunk egy úton, de nulláról százra nem tudunk felugrani – értékelt az Eb után Dárdai. – Ez hosszú folyamat, a belgák is 16 éve indították. Magyarországon is elkezdődtek pozitív változások az edzőképzésben és az utánpótlás-versenyrendszerben, épülnek a sportpályák, összefogott a közönség, a média, a játékosok. Az a realitás, hogy kint voltunk az Eb-n, de nem lehet mindjárt meg is nyerni. Ide kell eljutni, de ehhez jó utánpótlásedzők, utánpótlásprogramok kellenek.”

Storcknak – aki 2015 óta az MLSZ sportigazgatója – kezdettől az utánpótlás fejlesztése a legfőbb célja. Legutóbb március elején tartott továbbképzést az első és másodosztályú klubok 19 éves korosztályáért felelős szakembereinek, oldalán az edzőképzést vezető Jörg Daniellel. Vallják: a magyar futball fejlődése a korosztályos edzések minőségén múlik. A portugáliai kudarc másnapján az U17-es válogatottunk 1–0-ra legyőzte Norvégiát, és 2006 után újra kijutott az Eb-re, Storck pedig egyre több fiatalt hív be a bő válogatott keretbe.

A felnőttcsapat vb-esélyei haloványak, papíron azonban nem lehetetlen a kijutás. A svájciak szerint az októberi, budapesti győzelmükhöz szerencse is kellett, a portugál kapitány sem zárja ki, hogy Magyarország továbbjuthat. Aki még nem adta fel a reményt, legközelebb június 9-én Andorra ellen szurkolhat.

Rosta

Ablonczy Bálint

Találkozunk 2016-ban!

Ingatlanpanama a Feneketlen-tónál? – Lázár János kemény lépésre szánta el magát

Nahát, lesz következménye egy újságcikknek!? Azonnali vizsgálatra utasította a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi) Lázár János a Feneketlen-tó melletti telekprivatizáció ügyében, melyet a Heti Válasz tárt fel – tájékoztatta lapunkat a Miniszterelnökség. Közben már csaknem ezren csatlakoztak a Buda Gardens-óriáslakópark elleni petícióhoz.

Hun–magyar rejtély: új nyilatkozatok árnyalják a „szenzációt”

A szegedi genetikusok nagy vihart kavaró szeptember végi bejelentése után először véleményezi átfogóan a hun–magyar rokonság kérdését történész, paleoantropológus és néprajztudós. A csütörtöki Heti Válasz összeállításából kiderül: a kulturális közelségnek több bizonyítéka is van, a csodafegyvernek tűnő genetika viszont épp a lényeget illetően néma.

A magyar szexmilliárdos pere: 45 milliárd forint a tét

Ismét pert nyert a leggazdagabb magyarok között számon tartott szexmilliárdos, Gattyán György cége az adóhivatallal szemben, egyelőre mégsem látszik a történet vége. A tét 45 milliárd forint. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

„Lehet, hogy Orbán nem diktátor” – mondja az MSZP elnöke

Ha a ballib értelmiség lázas messiáskeresésében eljutott Vona Gáborig, ahhoz csak gratulálni tud Molnár Gyula. A szocialisták elnöke eddig másodhegedűs volt, Botka László visszalépése után viszont ő viszi majd a prímet a pártban. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért tartja Lázár János intellektuálisan kiüresedettnek a kormányzást?

Ilyen még nem volt: egy jó esélyekkel kecsegtető voksolás előtt ­a Fidesz meghatározó politikusa választókerületébe való visszavonulásáról beszél. Lehet, hogy Lázár János csak további gyengülését előzné meg, de a háttérben ott áll a Rogán Antallal kialakult konfliktus is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.