valasz.hu/sport/vegleg-befejezi-csaladra-vagyik-a-vilagklasszis-sportolono-103810

http://valasz.hu/sport/vegleg-befejezi-csaladra-vagyik-a-vilagklasszis-sportolono-103810

Sport

„Az eredménykényszer nem elég, győzni csak élvezettel lehet” – ő vitte az aranyig a kézis lányokat

/ 2018.07.20., péntek 16:12 /
„Az eredménykényszer nem elég, győzni csak élvezettel lehet” – ő vitte az aranyig a kézis lányokat

Válogatottunk fényes győzelmet aratott a debreceni Főnix csarnokban megrendezett női junior kézilabda-világbajnokságon. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitányt kérdezzük a norvégok elleni döntőben tapasztalt magabiztosság okairól.

A döntőben vezet a skandináv ellenfél, mégis mosolygós arcú, önbizalomtól duzzadó játékosokat látunk a magyar válogatottban. Nem éppen fordítva szokott lenni?

– Valóban, az északiaktól megszokhattuk, hogy a nehéz pillanatokban sem hagyja el őket az öröm. Ezúttal viszont mi is tudtunk bátran, önfeledten játszani, s ez meghozta a sikert Norvégia ellen. A kemény munka mellett ez elsősorban a debreceni nézőknek köszönhető. A lányok megérezték a szurkolók szeretetét, hogy szeretni fogják őket, akárhogyan alakul is a mérkőzés. Emiatt megszűnt a félelemérzetük, és a feszült helyzetekben is felszabadultan tudtak játszani.

– A szünetben két góllal vezettek a norvégok. Hogyan sikerült elhitetni a csapattal, hogy képesek fordítani az esélyesebbnek tartott ellenféllel szemben? Segítette a felkészülést sportpszichológus?

– Bármilyen nagyképűen hangozzék is, én voltam a sportpszichológus. És persze a stáb többi tagja. Nagyon sokszor beszéltünk arról a lányoknak, hogy a kézilabda – még ezen a szinten is – játék. Csúcsteljesítmény csak abból születik, ha játszol. Az eredménykényszer önmagában nem elég, játszva, élvezettel lehet csak győzni. Emellett nagyon fontos, hogy a nézők a kritikus szituációkban is kitartottak mellettünk. Az egész világbajnokságon az jellemezte a játékunkat, hogy a görcsös, ideges szakaszaink nem voltak hosszabbak meccsenként tíz percnél. Már a brazilok elleni nyitó mérkőzésünkön is tudtunk fordítani, s végül azt a meccset három góllal nyertük. Hasonló helyzetből álltunk fel Norvégia ellen is…

– …és nyertek bravúros második félidei játékkal 28–22-re. A mentális érettség mellett ez a játékosok erőnléti felkészültségéről is sokat elmond.

– Négyhetes felkészülés előzte meg a világbajnoki tornát. Siófokon inkább erőnléti jellegű edzésekkel kezdtünk, majd a vébé helyszínén, a debreceni Főnix csarnokban játszottunk felkészülési meccseket a francia, a holland és az ukrán válogatott ellen. Ezután Siófok és Budapest érintésével tértünk vissza Debrecenbe. Közösen 39 napot edzettünk, azaz rövid időn belül igen intenzíven dolgoztunk, és ez nagy összeszokottságot eredményezett.

A magyar válogatott tagjai ünnepelnek

A magyar válogatott tagjai ünnepelnek

Fotó: MTI

– Meg egy drámai döntőt… A második félidőt nyolc góllal nyertük meg a norvégok ellen. A torna álomcsapatába három magyar, Háfra Noémi balátlövő, Faluvégi Dorottya jobbszélső és Pásztor Noémi beálló is bekerült. Ez a csapat lesz egy jövőbeli aranygeneráció magja?

– Nehéz egy utánpótlás-eredményből a felnőtt pályafutásra következtetéseket levonni, de az biztos, ez egy nagyon tehetséges játékosokból álló csapat. A junior keretből öten már bemutatkoztak a felnőttválogatottban, ketten pedig már kopogtatnak az ajtón. Húszéves sportolókról beszélünk, akik most robbanhatnak be a felnőttmezőnybe. Ez volt az utolsó közös világversenyük. Mi lehet szebb búcsú, mint egy világbajnoki arany?

 

Golovin Vlagyimir
1970-ben született Odesszában. 1992-ben szerződött Szolnokra, ahol 1999-ig játszott. Már magyar állampolgárságú edzőként a Kiskunhalast 2012–2013-ban a Magyar Kupa legjobb négy csapata közé vezette. 2013-ban a Siófok KC, majd 2015-től napjainkig az MTK Budapest vezetőedzője. 2013-ban Róth Kálmán mellett a világbajnoki bronzérmes női junior válogatottnál dolgozott.
Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük, támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.