Sport

Bravúrosan érvelt az olimpiarendezés ellen a 168 Óra

/ 2015.06.25., csütörtök 17:22 /

Oszkó Péterrel, a Bajnai-kormány pénzügyminiszterével készített interjút Budapest 2024-es olimpiai pályázatáról a 168 Óra. Oszkó az Olimpiai Védnöki Testület tagja, tavaly december óta a pályázat támogatója, ám aligha számított arra, hogy az ötkarikás játékok kapcsán Buják Attila a menekültkérdéssel fogja letámadni, és csak a hatodik kérdésben lendül túl a témán.

„Biztos abban, hogy szüksége van Budapestnek bármiféle nemzetközi szeánszra, pláne olimpiára? Vendégül akarja látni a világot Magyarország, ahol – a kormányplakátok üzenete szerint – félik és rühellik a „betóduló” idegeneket? Ahol minden, ami külföldi és nemzetközi, szorongást vált ki?” – ez az első kérdés. „Egy olimpia háromhetes, bonyolult eseménysor. Repülők jönnek-mennek, turisták tülekednek, a világ összes nációja megfordul Budapesten. Bármikor itt ragadhat egy kenyai hosszútávfutó, mexikói szinkronúszó, hogy elvegye a magyarok munkáját. Biztos benne – tekintve az ország szellemi állapotát –, hogy kezelni tudnánk a feszültséget?” – ez meg az ötödik.

Oszkó Péter derekasan állja a rohamot, nem megy bele a bevándorlásvitába. Az interjú további részében sincs könnyű dolga, mert nem annyira racionális kritikákkal, mint inkább érzelmileg túlfűtött vagdalkozással szembesül, aminek a lényege nagyjából annyi, hogy hülyeség az olimpia, mert Orbán Viktor...

Nem mintha az olimpiarendezés ellen nem lehetne racionális ellenérveket felsorakoztatni. Megtette például Gere Ádám közgazdász az ATV Startban, aki ugyanúgy ellenzi, hogy Budapest pályázzon, mint azt, hogy Boston, ő ugyanis magukat az újkori olimpiai játékokat kritizálja, amelyek szerinte a társadalom egészére káros üzleti vállalkozások, és semmi közük az eredeti olimpiai eszméhez. De említhetnénk a 2017-es vizes világbajnokság Demjén Ferenc által írt szervilis himnuszát, ami önmagában egy hatalmas érv az ellen, hogy Magyarország bármikor bármit is megrendezzen.

A legtöbb ellenző azonban csak vagdalkozik. Beakadt a lemeze 2002-ben, amikor Orbán egy választási kampányban vetette fel a rendezést, amikor még valóban nem volt realitása. Hogy azóta a NOB meghirdette a takarékos olimpiák programját? Hogy az EU-csatlakozás óta sok százmilliárd euróból fejlődött hazánk infrastruktúrája? Hogy a 2014-2020-as EU-csomagban eleve benne van a legtöbb, olimpiához is szükséges budapesti beruházás? Hogy a szükséges sportlétesítmények tekintélyes része azóta felépült, vagy pályázattól függetlenül felépül a következő években? Ezt mind elengedik a fülük mellett. Az olimpiarendezés is olyan téma, amiről ma, Magyarországon a túlfűtött érzelmek miatt nagyon nehéz racionális vitát folytatni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.