valasz.hu/sport/ha-tehetnem-mindenkinek-adnek-egy-darabot-az-aranyermembol-jo-hogy-vannak-olyan-peldakepeink-mint-szilagyi-aron-119947

http://valasz.hu/sport/ha-tehetnem-mindenkinek-adnek-egy-darabot-az-aranyermembol-jo-hogy-vannak-olyan-peldakepeink-mint-szilagyi-aron-119947

Sport

Bruce Lee nyomában

/ 2017.10.31., kedd 16:47 /

A november 6-án kezdődő budapesti kick-box vb egyedülálló lesz a sportág történetében: eddig még soha nem fordult elő, hogy az összes szakág világbajnokságát egy helyen és egy időben rendezzék.

Májusban döntött úgy a kick-box világszövetség (WAKO), hogy sporttörténelmi „dupla” világbajnokságnak adhat otthont Magyarország. A hét szakág miatt a kétévenkénti vb-ket hagyományosan két helyszínen és időpontban rendezik, ám Brazília visszalépése után valamennyi szabályrendszer legjobbjai a magyar fővárosban találkoznak. A Magyar Kick-Box Szakszövetség eredetileg a pointfighting, a kick-light és a full-contact vb-t bonyolította volna le, de így a light-contact, a low-kick, a K1 és a zenés formagyakorlat versenyszámainak megrendezését is elvállalta.

Az első három, „kontrollált félerejű”, tatamin zajló kategóriában félerős ütések és rúgások engedélyezettek, a másik három, „teljes erejű”, ökölvívó ringben zajló szakágban kiütésre megy a küzdelem. A hat kategóriát magába foglaló kick-box (kezdetben „sportkarate”) a ’70-es években Bruce Lee barátainak kezdeményezésére indult el Amerikában azzal a szándékkal, hogy távol-keleti harcművészeteket (karate, taekwondo, kung-fu, muay thai) ötvözzenek a boksszal, és önálló sportágat hozzanak létre.

Magyarország jó ideje a világ élvonalához tartozik e sportágban, köszönhetően annak, hogy a közel félszáz kick-box klubunkban kiváló szakemberek dolgoznak. Hagyományosan a pointfightingban vagyunk a legerősebbek, benne a kick-box történetének legeredményesebb sportolójával, a nyolcszoros vb-aranyérmes Mórádi Zsolttal. A pointfighting-válogatott gerincét a Halker-Király Team adja 12 fővel, hárman pedig a Debreczeni Team versenyzői, köztük a több világversenyt nyert Jároszkievicz Krisztiánnal és a három Veres fivérrel. A vb-n 39 fős magyar válogatott indul: huszonnégyen a tatamis szabályrendszerekben, tizennégyen a ringes szakágakban, és lesz egy versenyzőnk formagyakorlatban is.

Utánpótlás tekintetében sem panaszkodhatunk. A legutóbbi korosztályos Európa-bajnokságon fiataljaink nem kevesebb mint 72 érmet nyertek. A macedóniai viadalon 37 ország közel 1500 sportolója indult három korosztályban és hat szabályrendszerben. Magyarországot 105 versenyző képviselte, és a sporttörténelmi szereplés során 20 arany-, 22 ezüst- és 30 bronzérem került a magyarok nyakába. Pointfightingban a legjobbak voltunk, összesítésben pedig Oroszország mögött a második helyen végeztünk az éremtáblázaton.

„Az eredményekben rengeteget jelentett, hogy a hazai szövetség soha nem látott energiákat mozgósított a sikeres szereplésért, és jelentős mértékben támogatni tudta az utánpótlás felkészülését – nyilatkozta az Eb után Király István, a Magyar Kick-Box Szakszövetség alelnöke, akit a verseny idején választottak meg az európai szervezet első alelnökének. – Közel állunk hozzá, hogy decemberben a NOB olimpiai sportágnak ismerje el a kick-boxot. Erre a pillanatra már hosszú évek óta várunk, és sokat segíthet egy jól sikerült felnőtt-világbajnokság novemberben, Budapesten.”

Király István szerint Magyarország sportdiplomáciája eddig is erős volt kick-boxban, de a megválasztása után még nagyobb lesz a súlya a magyarok szavának. Elsősorban azt szeretné elérni, hogy hazánk minél több világverseny házigazdája legyen. Jövő héten ez történik: hatvan ország közel kétezer versenyzője érkezik hozzánk, s méri össze erejét a BOK Sportcsarnokban.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Boldog születésnapot, MúzeumCafé!

Tíz év nagy idő – főleg egy olyan periodika életében, amely elsősorban a szakmának készül, de a nagyközönség számára is érdekes szeretne lenni. Vékony mezsgyén kell lépkedni, könnyű elbillenni bármelyik oldalra. A MúzeumCafénak eddig sikerült megőrizni az egyensúlyát.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Vidnyánszky emeli a tétet: arab produkciókat hívott Magyarországra

Miközben Magyarország egyes vidékein már akkor is rendőrért kiáltanak, ha valaki kendőt köt a fejére, a Nemzeti Színház olyan arab előadásokat is meghívott az éppen zajló MITEM-re, amely a megértést szolgálja napjaink legégetőbb kérdésében. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ellenzéki tüntetéssorozat: gyászmunkának biztosan jó

A választási vereség után szinte minden ellenzéki párt válságba került, az LMP-ben tettlegességbe torkollottak az indulatok. A múlt szombaton elkezdett ellenzéki demonstrációk gyászmunkának biztosan jók – de lesz-e belőlük kibontakozás? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.