Sport

Bruce Lee nyomában

/ 2017.10.31., kedd 16:47 /

A november 6-án kezdődő budapesti kick-box vb egyedülálló lesz a sportág történetében: eddig még soha nem fordult elő, hogy az összes szakág világbajnokságát egy helyen és egy időben rendezzék.

Májusban döntött úgy a kick-box világszövetség (WAKO), hogy sporttörténelmi „dupla” világbajnokságnak adhat otthont Magyarország. A hét szakág miatt a kétévenkénti vb-ket hagyományosan két helyszínen és időpontban rendezik, ám Brazília visszalépése után valamennyi szabályrendszer legjobbjai a magyar fővárosban találkoznak. A Magyar Kick-Box Szakszövetség eredetileg a pointfighting, a kick-light és a full-contact vb-t bonyolította volna le, de így a light-contact, a low-kick, a K1 és a zenés formagyakorlat versenyszámainak megrendezését is elvállalta.

Az első három, „kontrollált félerejű”, tatamin zajló kategóriában félerős ütések és rúgások engedélyezettek, a másik három, „teljes erejű”, ökölvívó ringben zajló szakágban kiütésre megy a küzdelem. A hat kategóriát magába foglaló kick-box (kezdetben „sportkarate”) a ’70-es években Bruce Lee barátainak kezdeményezésére indult el Amerikában azzal a szándékkal, hogy távol-keleti harcművészeteket (karate, taekwondo, kung-fu, muay thai) ötvözzenek a boksszal, és önálló sportágat hozzanak létre.

Magyarország jó ideje a világ élvonalához tartozik e sportágban, köszönhetően annak, hogy a közel félszáz kick-box klubunkban kiváló szakemberek dolgoznak. Hagyományosan a pointfightingban vagyunk a legerősebbek, benne a kick-box történetének legeredményesebb sportolójával, a nyolcszoros vb-aranyérmes Mórádi Zsolttal. A pointfighting-válogatott gerincét a Halker-Király Team adja 12 fővel, hárman pedig a Debreczeni Team versenyzői, köztük a több világversenyt nyert Jároszkievicz Krisztiánnal és a három Veres fivérrel. A vb-n 39 fős magyar válogatott indul: huszonnégyen a tatamis szabályrendszerekben, tizennégyen a ringes szakágakban, és lesz egy versenyzőnk formagyakorlatban is.

Utánpótlás tekintetében sem panaszkodhatunk. A legutóbbi korosztályos Európa-bajnokságon fiataljaink nem kevesebb mint 72 érmet nyertek. A macedóniai viadalon 37 ország közel 1500 sportolója indult három korosztályban és hat szabályrendszerben. Magyarországot 105 versenyző képviselte, és a sporttörténelmi szereplés során 20 arany-, 22 ezüst- és 30 bronzérem került a magyarok nyakába. Pointfightingban a legjobbak voltunk, összesítésben pedig Oroszország mögött a második helyen végeztünk az éremtáblázaton.

„Az eredményekben rengeteget jelentett, hogy a hazai szövetség soha nem látott energiákat mozgósított a sikeres szereplésért, és jelentős mértékben támogatni tudta az utánpótlás felkészülését – nyilatkozta az Eb után Király István, a Magyar Kick-Box Szakszövetség alelnöke, akit a verseny idején választottak meg az európai szervezet első alelnökének. – Közel állunk hozzá, hogy decemberben a NOB olimpiai sportágnak ismerje el a kick-boxot. Erre a pillanatra már hosszú évek óta várunk, és sokat segíthet egy jól sikerült felnőtt-világbajnokság novemberben, Budapesten.”

Király István szerint Magyarország sportdiplomáciája eddig is erős volt kick-boxban, de a megválasztása után még nagyobb lesz a súlya a magyarok szavának. Elsősorban azt szeretné elérni, hogy hazánk minél több világverseny házigazdája legyen. Jövő héten ez történik: hatvan ország közel kétezer versenyzője érkezik hozzánk, s méri össze erejét a BOK Sportcsarnokban.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.