new.valasz.hu/sport/korosi-csoma-sandor-sirjanal-jart-a-magyar-expedicio-62327

http://new.valasz.hu/sport/korosi-csoma-sandor-sirjanal-jart-a-magyar-expedicio-62327

Sport

Bruce Lee nyomában

/ 2017.10.31., kedd 16:47 /

A november 6-án kezdődő budapesti kick-box vb egyedülálló lesz a sportág történetében: eddig még soha nem fordult elő, hogy az összes szakág világbajnokságát egy helyen és egy időben rendezzék.

Májusban döntött úgy a kick-box világszövetség (WAKO), hogy sporttörténelmi „dupla” világbajnokságnak adhat otthont Magyarország. A hét szakág miatt a kétévenkénti vb-ket hagyományosan két helyszínen és időpontban rendezik, ám Brazília visszalépése után valamennyi szabályrendszer legjobbjai a magyar fővárosban találkoznak. A Magyar Kick-Box Szakszövetség eredetileg a pointfighting, a kick-light és a full-contact vb-t bonyolította volna le, de így a light-contact, a low-kick, a K1 és a zenés formagyakorlat versenyszámainak megrendezését is elvállalta.

Az első három, „kontrollált félerejű”, tatamin zajló kategóriában félerős ütések és rúgások engedélyezettek, a másik három, „teljes erejű”, ökölvívó ringben zajló szakágban kiütésre megy a küzdelem. A hat kategóriát magába foglaló kick-box (kezdetben „sportkarate”) a ’70-es években Bruce Lee barátainak kezdeményezésére indult el Amerikában azzal a szándékkal, hogy távol-keleti harcművészeteket (karate, taekwondo, kung-fu, muay thai) ötvözzenek a boksszal, és önálló sportágat hozzanak létre.

Magyarország jó ideje a világ élvonalához tartozik e sportágban, köszönhetően annak, hogy a közel félszáz kick-box klubunkban kiváló szakemberek dolgoznak. Hagyományosan a pointfightingban vagyunk a legerősebbek, benne a kick-box történetének legeredményesebb sportolójával, a nyolcszoros vb-aranyérmes Mórádi Zsolttal. A pointfighting-válogatott gerincét a Halker-Király Team adja 12 fővel, hárman pedig a Debreczeni Team versenyzői, köztük a több világversenyt nyert Jároszkievicz Krisztiánnal és a három Veres fivérrel. A vb-n 39 fős magyar válogatott indul: huszonnégyen a tatamis szabályrendszerekben, tizennégyen a ringes szakágakban, és lesz egy versenyzőnk formagyakorlatban is.

Utánpótlás tekintetében sem panaszkodhatunk. A legutóbbi korosztályos Európa-bajnokságon fiataljaink nem kevesebb mint 72 érmet nyertek. A macedóniai viadalon 37 ország közel 1500 sportolója indult három korosztályban és hat szabályrendszerben. Magyarországot 105 versenyző képviselte, és a sporttörténelmi szereplés során 20 arany-, 22 ezüst- és 30 bronzérem került a magyarok nyakába. Pointfightingban a legjobbak voltunk, összesítésben pedig Oroszország mögött a második helyen végeztünk az éremtáblázaton.

„Az eredményekben rengeteget jelentett, hogy a hazai szövetség soha nem látott energiákat mozgósított a sikeres szereplésért, és jelentős mértékben támogatni tudta az utánpótlás felkészülését – nyilatkozta az Eb után Király István, a Magyar Kick-Box Szakszövetség alelnöke, akit a verseny idején választottak meg az európai szervezet első alelnökének. – Közel állunk hozzá, hogy decemberben a NOB olimpiai sportágnak ismerje el a kick-boxot. Erre a pillanatra már hosszú évek óta várunk, és sokat segíthet egy jól sikerült felnőtt-világbajnokság novemberben, Budapesten.”

Király István szerint Magyarország sportdiplomáciája eddig is erős volt kick-boxban, de a megválasztása után még nagyobb lesz a súlya a magyarok szavának. Elsősorban azt szeretné elérni, hogy hazánk minél több világverseny házigazdája legyen. Jövő héten ez történik: hatvan ország közel kétezer versenyzője érkezik hozzánk, s méri össze erejét a BOK Sportcsarnokban.

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.