valasz.hu/sport/feherek-kozt-sok-europai-a-foci-lenne-az-integracios-csodafegyver-128892

http://valasz.hu/sport/feherek-kozt-sok-europai-a-foci-lenne-az-integracios-csodafegyver-128892

Sport

Búcsú a medencétől

/ 2018.04.04., szerda 17:08 /

A magyar úszósportot fogja segíteni a jövőben Gyurta Dániel olimpiai bajnok, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok magyar úszó, aki a napokban jelentette be: befejezi versenyzői pályafutását.

Könnyeivel küszködve köszönte meg sokak segítségét, majd egy utolsó, 50 méteres úszással zárta le karrierjét a Császár–Komjádi sportuszodában. Mióta készült a búcsúra?

Hosszú folyamat volt. Egyre inkább azt láttam, hogy míg korábban 110 százalékot tudtam nyújtani, az utóbbi hónapokban csak 90-et, pedig ugyanazt a munkát elvégeztem. Nekem ez már nem volt, nem lehet elég.

Tizenöt évesen lett olimpiai ezüstérmes, világcsúcsot úszott a londoni olimpián. Volt legszebb pillanat?

Az egyik kedvenc győzelmem a 2011- es világbajnoki arany, amikor az addig egyeduralkodó japán Kitadzsima Koszukét is sikerült legyőznöm. De a londoni olimpiai arany is közel áll a szívemhez.

Sokak szívébe belopta magát, amikor a londoni olimpiai arany után felajánlotta az érem másolatát a szívinfarktusban elhunyt norvég Alexander Dale Oennek, és át is adta a hozzátartozóinak.

A sportolókról sok esetben csupán a kemény küzdelem, a mindent felülíró harc jut az emberek eszébe, az érzelmek kevésbé. Nálam a kettő együtt jár. Tudja, milyen sok érzés megy át az emberen, miközben heti tíz edzésen alkalmanként 6-8 kilométert úszik? Nagyon megdöbbentett a barátom és vetélytársam hirtelen halála. Természetes volt, hogy valahogy megemlékezzem róla.

Versenyzői teljesítménye, kitartása, nyilatkozatai, hozzáállása, magatartása sokak példaképévé tette. Mikor vette ezt először észre?

Szerintem minden sportoló, akire eredményei okán odafigyel a közvélemény, példát mutat. Ki ilyet, ki olyat. Ez felelősség, és azt hiszem, ahogy én is férfivá értem, ezt is egyre inkább megértettem. Remélem, erre a figyelemre rászolgálok a jövőben is. Most is nagyon jólesik a közönség folyamatos támogatása és szeretete, amit a múlt keddi bejelentés után kaptam.

Tizenötmillióan búcsúzunk – olvashattuk most több helyen, utalva arra, hogy Londonban azt mondta: ennyi magyarért úszik. A jövőben is 15 millió magyarért dolgozik majd?

Sportkarrierem legfelemelőbb érzése, hogy amikor vízbe ugrottam, egy nemzetet képviseltem. Egy nemzetet, amelybe minden magyar beletartozik szerte a világban. Magyarként dobogóra állni és a Himnuszt hallgatni, egy ilyen közösségnek örömöt szerezni a legnagyobb büszkeség volt minden alkalommal.

A téli olimpián a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nevében érmet adott át, hiszen a három magyar NOB-tag egyike. A jövőben többször láthatjuk ilyen szerepben?

Ez jelentős kihívás, nagyon fontos megbízatás, amit ráadásul közel másfél ezer olimpikon társam ruházott rám Rióban. Érdekes, új világ, ahol sok feladatot látok.

Minden idők legsikeresebb magyar férfi mellúszójaként mivel tudja segíteni a magyar úszósportot?

Tagja vagyok a Magyar Úszó Szövetség elnökségének és a szövetség által frissen alapított Olimpiai Bajnokok Testületének. Minden erőmmel azon leszek, hogy volt úszóként olyan viszonyokat teremtsünk a magyar úszásban, hogy az a jövő nemzedékének a lehető legjobb legyen. Egyéb terveim is vannak, de ezekről még korai beszélni.

Gyurta Dániel
Budapesten született 1989-ben. 2004-ben 15 évesen ezüstérmes az athéni olimpián. 2009-ben Rómában nyerte első világbajnoki aranyérmét. 2012-ben világcsúccsal lett olimpiai bajnok Londonban. 2013-ban Nemzetközi Fair Play Díjat kapott. 2016-tól a NOB sportolói bizottságának tagja.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.