Sport

Cél a húsz méter

/ 2018.03.07., szerda 15:01 /

A magyarok ki vannak éhezve a sikerre – mondta lapunknak Márton Anita. A súlylökő március 2-án a magyar atlétika első világbajnoki aranyérmét szerezte meg Birminghamben.

Már a repülőtéren is érezni lehetett, hogy ez most valami más?

Éremszerzés után mindig sokan kijönnek elém, de most tapintható volt a felfokozott érdeklődés. Rengetegen fogadtak, a békéscsabai atlétikai klub vezetői, tévések, újságírók és magánemberek is.

Országos csúcs a Birminghamben dobott 19,62 méter, és egyúttal idei legjobb eredménye. Nem ijesztő, hogy ezentúl mindenki többet vár?

Évről évre sikerült egyre feljebb lépkednem, és ezzel párhuzamosan nőttek az elvárások is. Megpróbálok megfelelni nekik, remélem, menni fog. A magyarok szeretik a sportot, és ki vannak éhezve a sikerre. A vb után számtalan szurkolótól kaptam üzenetet, többen írták, hogy semmi közük a sporthoz, de gratulálnak, és örülnek az eredményemnek.

Ha visszatekint 18 éves pályafutására, abban az ütemben jöttek az eredmények, ahogy tervezte?

Régebben nem hoztam azt a formát egy-egy versenyen, amit szerettem volna vagy amire képes lettem volna. Utánpótláskoromban nem voltam sikeres, nem nyertem nemzetközi érmeket junior világbajnokságon. Bár mindig a döntőben voltam, általában túlizgultam magam, így nem tudtam jól teljesíteni. A 2014-es Eb aztán meghozta az áttörést. Igaz, a mi sportágunkban kiemelkedő eredményt 27-30 éves kor körül lehet elérni.

Hogyan sikerült legyőzni a stresszt?

Sportpszichológus segítségével. Ma már mentális technikával meg tudom nyugtatni magam, és arra koncentrálni, amit – és ahogy – szeretnék elérni.

A 20 méter miért álomhatár?

Volt már számomra több álomhatár, először a 18, majd a 19, most a 20 méter. A jelenlegi versenyzők közül 20 méter fölött nem sokan löktek, mindössze két nőnek sikerült. Mivel már stabilan lököm a 19 méter fölötti eredményeket, az lenne a következő lépés, hogy a 20 méteres vonalat bevegyem. Az ilyen határok átlépése azért is fontos, mert meglódítja az eredményeket is, és még inkább gyorsul a fejlődés.

Mi a végcél?

Ma még nem tudom, hol lesznek a határaim. Tíz éve azt mondták rólam, nem fogok tudni 18 métert sem lökni. Ezt arra is alapozták, hogy a magam 172 centiméterével nem vagyok kifejezetten súlylökő alkat. A mi sportágunkban az átlagmagasság 180-185 centi körül van, ezért is gondolták, hogy nem fogok a nemzetközi versenyeken kiemelkedő eredményeket elérni.

Hol bizonyítja legközelebb a kritikusok egykori tévedését?

A legközelebbi nagy verseny az augusztusi berlini Európa-bajnokság lesz, ahol az éremszerzés lesz a cél, és megcélzom a 20 métert. De addig számtalan egyéb dolgom akad a napi két edzésen kívül. Hétvégén Portugáliában versenyzek, március végén két hét edzőtábor Tatán, áprilisban Montenegróban edzőtáborozunk, április végén, májusban pedig kezdődik a szabadtéri versenyszezon.

Meddig lehet ezt csinálni?

A dobóatlétanők akár 35 éves korig is az élsportban maradnak. A távlati fő cél a 2020-as tokiói olimpia, utána meglátjuk, hogyan tovább.

Márton Anita
Szegeden született 1989-ben. 2001-től atletizál, a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club versenyzője, edzője Eperjesi László. 2006 óta 34 aranyérmet nyert magyar bajnokságon súlylökésben, diszkoszvetésben és súlyemelésben. 2014-ben Eb-bronzérmes és 2016-ban Eb-ezüstérmes. 2015-ben és 2017-ben fedett pályás Európa-bajnok. 2016-ban olimpiai bronzérmes Rio de Janeiróban. 2016-ban ezüstérmes fedett pályás vb-n. 2017-ben ezüstérmes a londoni szabadtéri vb-n.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.