heti-valasz.hu/sport/parizsi-merenylet-mar-a-focimeccs-sem-lesz-ugyanaz-108283

http://heti-valasz.hu/sport/parizsi-merenylet-mar-a-focimeccs-sem-lesz-ugyanaz-108283

Sport

Cél a húsz méter

/ 2018.03.07., szerda 15:01 /

A magyarok ki vannak éhezve a sikerre – mondta lapunknak Márton Anita. A súlylökő március 2-án a magyar atlétika első világbajnoki aranyérmét szerezte meg Birminghamben.

Már a repülőtéren is érezni lehetett, hogy ez most valami más?

Éremszerzés után mindig sokan kijönnek elém, de most tapintható volt a felfokozott érdeklődés. Rengetegen fogadtak, a békéscsabai atlétikai klub vezetői, tévések, újságírók és magánemberek is.

Országos csúcs a Birminghamben dobott 19,62 méter, és egyúttal idei legjobb eredménye. Nem ijesztő, hogy ezentúl mindenki többet vár?

Évről évre sikerült egyre feljebb lépkednem, és ezzel párhuzamosan nőttek az elvárások is. Megpróbálok megfelelni nekik, remélem, menni fog. A magyarok szeretik a sportot, és ki vannak éhezve a sikerre. A vb után számtalan szurkolótól kaptam üzenetet, többen írták, hogy semmi közük a sporthoz, de gratulálnak, és örülnek az eredményemnek.

Ha visszatekint 18 éves pályafutására, abban az ütemben jöttek az eredmények, ahogy tervezte?

Régebben nem hoztam azt a formát egy-egy versenyen, amit szerettem volna vagy amire képes lettem volna. Utánpótláskoromban nem voltam sikeres, nem nyertem nemzetközi érmeket junior világbajnokságon. Bár mindig a döntőben voltam, általában túlizgultam magam, így nem tudtam jól teljesíteni. A 2014-es Eb aztán meghozta az áttörést. Igaz, a mi sportágunkban kiemelkedő eredményt 27-30 éves kor körül lehet elérni.

Hogyan sikerült legyőzni a stresszt?

Sportpszichológus segítségével. Ma már mentális technikával meg tudom nyugtatni magam, és arra koncentrálni, amit – és ahogy – szeretnék elérni.

A 20 méter miért álomhatár?

Volt már számomra több álomhatár, először a 18, majd a 19, most a 20 méter. A jelenlegi versenyzők közül 20 méter fölött nem sokan löktek, mindössze két nőnek sikerült. Mivel már stabilan lököm a 19 méter fölötti eredményeket, az lenne a következő lépés, hogy a 20 méteres vonalat bevegyem. Az ilyen határok átlépése azért is fontos, mert meglódítja az eredményeket is, és még inkább gyorsul a fejlődés.

Mi a végcél?

Ma még nem tudom, hol lesznek a határaim. Tíz éve azt mondták rólam, nem fogok tudni 18 métert sem lökni. Ezt arra is alapozták, hogy a magam 172 centiméterével nem vagyok kifejezetten súlylökő alkat. A mi sportágunkban az átlagmagasság 180-185 centi körül van, ezért is gondolták, hogy nem fogok a nemzetközi versenyeken kiemelkedő eredményeket elérni.

Hol bizonyítja legközelebb a kritikusok egykori tévedését?

A legközelebbi nagy verseny az augusztusi berlini Európa-bajnokság lesz, ahol az éremszerzés lesz a cél, és megcélzom a 20 métert. De addig számtalan egyéb dolgom akad a napi két edzésen kívül. Hétvégén Portugáliában versenyzek, március végén két hét edzőtábor Tatán, áprilisban Montenegróban edzőtáborozunk, április végén, májusban pedig kezdődik a szabadtéri versenyszezon.

Meddig lehet ezt csinálni?

A dobóatlétanők akár 35 éves korig is az élsportban maradnak. A távlati fő cél a 2020-as tokiói olimpia, utána meglátjuk, hogyan tovább.

Márton Anita
Szegeden született 1989-ben. 2001-től atletizál, a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club versenyzője, edzője Eperjesi László. 2006 óta 34 aranyérmet nyert magyar bajnokságon súlylökésben, diszkoszvetésben és súlyemelésben. 2014-ben Eb-bronzérmes és 2016-ban Eb-ezüstérmes. 2015-ben és 2017-ben fedett pályás Európa-bajnok. 2016-ban olimpiai bronzérmes Rio de Janeiróban. 2016-ban ezüstérmes fedett pályás vb-n. 2017-ben ezüstérmes a londoni szabadtéri vb-n.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.