valasz.hu/sport/csapo-gabor-lehet-hogy-a-kovetkezo-olimpiat-mar-nelkulunk-rendezik-129220

http://valasz.hu/sport/csapo-gabor-lehet-hogy-a-kovetkezo-olimpiat-mar-nelkulunk-rendezik-129220

Sport

„Egerszegi a példaképem”

/ 2015.08.12., szerda 14:19 /

Hosszú Katinka világcsúcsot döntött, két arany- és egy bronzérmet nyert a kazanyi úszó-világbajnokságon. A magyar csapat legeredményesebb tagja az olimpiáig egy hosszú hétvégén piheni ki a fáradalmait.

Elképesztő világcsúccsal nyitott, aztán önmaga szintjéhez képest kicsit hullámzott, a végén újra nagyot alakított a vb-n.

Kisgyerekkorom óta ábrándozom a világcsúcsról, kicsit nehéz volt koncentrálni utána. Olyan időt értem el 200 vegyesen, amit talán egy darabig nem döntenek meg. Erre nagyon büszke vagyok.

És a 400 vegyes győzelemre?

Kőkemény volt, szerintem kijött belőlem az Iron Lady... Begörcsölt a lábam az utolsó ötven méterre, ráadásul éppen iszonyatosan fájt a hasam, senkinek nem kívánom azt az utolsó száz méter szenvedést, de ha rajtam múlna, mindenki átélhetné azt az örömöt, ami nekem megadatott, amikor megérintettem a falat.

Elképesztő mennyiségű egyéni számot vállalt. Nem volt túl sok?

Tudtuk, hogy rugalmasan kezeljük a programot, van lehetőség visszalépni. A kevésbé jó eredmények miatt nincs hiányérzetem, mert sokat tudtam fejlődni. Örülök, hogy ezeket a számokat választottuk.

Miért gondolja, hogy a világrekord fontosabb, mint egy olimpiai bajnoki cím?

A világcsúcs nálam azt jelenti, hogy senki sem tud legyőzni. Nyilván ott szeretnék állni az olimpiai dobogón, viszont egy olimpiai aranyérem azzal egyenlő, hogy valaki négyévente egy adott napon volt a legjobb. Egy olimpián bármi megtörténhet.

Két éve Barcelonában és az idén Kazanyban is két aranyat és egy bronzérmet nyert. Mennyiben más a mostani Katinka?

Nem sok idő, csak két év telt el. Kazanyban a 200 pillangót kicseréltük a 200 hátra. Folyamatosan arra kell rájönnöm, hogy hihetetlen, mennyit kell dolgozni a sikerért. Minden tizedért, századért vért izzadunk az edzéseken. Két századdal sikerült jobbat úsznom 400 vegyesen, mint Barcelonában. Még annak is örülök, hogy továbbra is megmaradt a célom, azaz meg kell javítanom a 400 vegyes világcsúcsát.

Van példaképe?

Egerszegi Krisztina. Hihetetlenül aranyos, és emellett nagyon szerény is. A 200 hát után kaptam tőle egy üzenetet. Azt írta, nagyon gratulál, hogy meg tudtam úszni azt az időt, amit kitűztem. Szóba sem hozta, hogy az 1991 óta tartó rekordját döntöttem meg. Hihetetlen!

Shane Tusup milyen arányban férj és edző?

Ez meglehetősen nehéz kérdés. A szállodában férj, az uszodában edző. A versenyszám után persze mindig kijön belőle a férj. Egyébként Shane egy személyben edző, pszichológus és menedzser. Ketten alkotjuk a csapatot, mindenben egymásra vagyunk utalva, de ez így mindkettőnknek nagyon jó. Megszoktuk, szeretjük.

Jut idő a kikapcsolódásra, vagy a világkupa– edzés koordinátarendszerben zajlik az élet?

Talán kiveszünk egy hosszú hétvégét, de még nem tudom, hogy mikor. A londoni olimpia óta nem sokat pihentünk, de azért valamennyit ki kell kapcsolni, ha nem is sokat, mert egy év múlva kezdődik a riói olimpia. Londonban nem éreztem jól magamat, ott görcsös voltam, azóta viszont sokat fejlődtem.

Ebből mire következtessünk?

Bízom benne, hogy minden számban meg tudom úszni a legjobbamat.

Hosszú Katinka
Pécsen született 1989-ben. A Vasas SC sportolója. 2009-ben Rómában nyerte az első világbajnoki címét, azóta négyszer lett világbajnok. Minden idők legeredményesebb magyar úszója. 2015-ben Kazanyban 200 méter vegyesen világcsúcsot úszott.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.