Sport

Egy hajóban

/ 2017.10.04., szerda 17:16 /

Ne csak olimpiai számok sikerének örüljünk! A Simon Béla–Juhász Adrián-páros lenyűgöző hajrával kormányos evezős világbajnokságot nyert Floridában. Ráadásul a világon elsőként férfi számban női kormányossal.

– Hogyhogy a franciák kölcsönhajójával futották a döntőt?

Simon Béla: Az volt a tervünk, hogy ha valamelyik csapat kiesik a középdöntőből, és jobb hajója van, mint a mi 30 évesünk, akkor megpróbáljuk kölcsönkérni. Nem ment könnyen, mert idei gyártású hajóról volt szó, amelynek 6,5 millió forint körüli az ára. Szerencsére edzőnk jó barátja a gyártónak, így sikerült megkapnunk a hajót, amely egyből nagyon kényelmes volt, és sokat dobott a sebességünkön. Ezúton is hálás köszönet a franciáknak! Az egész szezonban arról ábrándoztunk, hogy így fogunk nyerni.

– A közvetítés két amerikai kommentátora rendesen felvitte a hangját, amikor ezer méter után hajrázni kezdtek. Ők is hihetetlennek találták a magyar hajó győzelmét. Hogy bírták?

S. B.: Mivel gyakran be szoktunk ragadni a rajtba, most az volt a taktikánk, hogy erősebben kezdünk. Ez azon ritka pályák egyike volt, amikor fél távnál még egészben kaptam levegőt, és éreztem, hogy van még bennünk egy vagy több sebességi fokozat is.

Juhász Adrián: Nagy hajrával versenyzünk, mindig erősek vagyunk a végén. Ezt valószínűleg az ausztrálok is tudták, ezért próbáltak nagy előnyt felhalmozni. Szerencsére nem tudtak eleget.

– Milyen szerepe van a kormányosnak, ez esetben Kolláth Vandának?

S. B.: Vanda az utóbbi öt hónapban minden edzésen ott ült a hajóban. A kormányos irányítja a hajót, néha utasításokat, tanácsokat ad. Mi ketten egy pár vagyunk, és előfordult, hogy a hajóban összezárva néha zsörtölődtünk, főleg mert néha igen kritikus tudok lenni.

J. A.: A kormányos egyfajta vezér a hajóban, rengeteg terhet levesz az evezősökről. Nem kell az irányra figyelnünk, szól, ha történik valami a pályán, és lelkesít, ha arra van szükség.

– Jelentett külön érdekességet, hogy ő az első a sportág történetében, aki nőként férfi hajóban lett világbajnok?

S. B.: Örülök, hogy olyat hajtott végre, amit előtte még senki. Az evezés kifejezetten tradicionális sport, amelyben nehéz újat csinálni. Jó érzés, hogy nekünk sikerült.

J. A.: Többen odajöttek és megkérdezték, hogyhogy női kormányosunk van. A szabályok lehetővé teszik, de mindenképpen egyedi volt.

– 2009 óta rengeteg időt töltenek együtt. Ismerik egymás gondolatát is?

S. B: Igen, és néha egymás agyára is megyünk, de ez rendjén van így. Ezért volt jó Vanda jelenléte, mert így bővült a csapatunk, ha csak kis időre is.

J. A.: Többet vagyok Bélával, mint a családommal, de kezdem megszokni. Néha olyanok vagyunk, mint egy házaspár, akik egy rossz szó miatt összevesznek. Ez a sport is áldozatokkal jár, de szerencsére időnként megmutatkozik, hogy megéri meghozni őket.

– 29, illetve 27 évesek. A kormányos nélküli kettes evezés olimpiai szám, amelyben tavaly Európa-bajnokok lettek. Mik a céljaik a következő évekre?

S. B.: A tokiói olimpia dobogós helye.

J. A.: Fontos, hogy ugyanazt akarjuk. Megpróbálunk fejlődni és mindent megtenni, hogy elérjük a közösen kitűzött célt. Reméljük, teljesül is majd.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.