Sport

A bírók miatt buktuk kis híján az olaszok elleni meccset? Nem csak nálunk volt kemény füttyögés

/ 2017.07.20., csütörtök 12:00 /

„Nehezen hiszem el még mindig, hogy ez megtörténhet. Hazai pályán ennyire ellenünk fújnak…” – kommentálta Nagy Viktor a tegnapi vízilabda meccset. Pedig a horvátok meccsét is szétfújták. Ha nem alkalmazkodunk, veszíthetünk.  

Az olasz Pietro Figlioli (balra) és Varga Dénes küzdelme a tegnapi Magyarország - Olaszország mérkőzésen

Fotó: MTI/Czagány Balázs

A vízilabdában semmi sem az, aminek látszik; nem véletlenül különbözik annyira a pólósok teste az úszóéktól, itt nem csak gyorsan haladni, de birkózni, bokszolni, gladiátorkodni is kell. És ha a fociban állandó a színészkedés, mit szóljunk itt? Ahol csak a fejek és a vállak látszanak, emiatt nagyon is láthatóvá lehet tenni olyan szabálytalanságokat, amiket el sem követtek, és megölni a játékot azzal, hogy szépen kidolgozott akciók helyett egy helyben állva birkóznak. Hátha a bírók fújnak valamit, és akkor vagy előnyhöz jutunk, vagy sírhatunk a rossz bíráskodás miatt.

Tegnap este egy ország nézte elképedve, ahogy a parton álló bírák szétfütyülik a magyar-olasz meccset, megerősítve a laikusoknak azt a vélekedését, hogy a vízilabda a szerencsejátéknak azon furcsa változata, amelyben fehér ruhás, össze-vissza füttyögő figurák testesítik meg a balsorsot.

A sport célja pedig nem is csak a gólszerzés, hanem a hatalmas testű, de – valamilyen okból –karcsúsított fehér inget viselő felbőszült férfiak (az edzők) visszatartása attól, hogy behajítsák a bírákat a vízbe a gladiátorok közé.

A délutáni horvát-orosz meccset ugyanígy szétfújták a bírók, annyi különbséggel, hogy ott a végén már játék sem volt. A mérkőzés a füttyösök és a horvát szövetségi kapitány között zajlott, előbb elképesztő ordítások formájában, utóbb pedig percekig kellett arra várakozni, hogy a kapitány eltűnjön a medence partjáról, miután piros lappal kiállították és ki is tiltották a mérkőzésről. Pedig ott a horvátok nyertek, de mintha a kiakadás fő oka hasonló lett volna, mint nálunk.

A nagy vízi birkózásokat, a kiállítások kiharcolására alapozott áljátékot ott is páros kiállításokkal próbálták megakadályozni. Nyilván nem tudományos a megközelítésem, de nekem úgy tűnt, hogy ennek a szemléletnek a centerek a nagy vesztesei, ezek a gigantikus izomtornyok, akik helyére nem lehet csak úgy odaállítani valakit, mert ugyan a pólósok alapból nem gyenge ficsúrok, de azért közöttük is vannak fokozatok, és a centerek a legnehezebben helyettesíthetőek egy másik vízi atlétával. (A még nálam is laikusabbaknak a center az a játékos, aki a kapu előtt középen helyezkedik el, a helyét legtöbbször a víz örvénylése és habzása jelzi, mert meccs nagy részében a víz alá nyomják, tépik, rúgják, és úgy próbál kiszabadulni, hogy ő is tép, rúg és víz alá nyom.)

Hány évig kellett minden délben két csirkét és egy kiló rostélyost, vagy azzal egyenértékű színhúst megenni ahhoz, hogy centerré izmosítsa, rettenetesítse magát egy játékos? Azután meg hopp, kiállítják?

Este ez történt, de nemcsak a mi centerünket küldték ki végleg, cserével, hanem másik olaszt is, amitől mi jöttünk ki rosszabbul. Talán meg kellene kérdezni a tornán részt vevő magyar játékvezetőket, milyen eligazítást kaptak a világbajnokságra való felkészülésre a nemzetközi szövetségtől, nehogy mi rendületlenül birkózzunk, miközben a bírók meg rendületlenül kettős kiállításokat rendeljenek el, kiszórják  az embereinket, és utána sírjunk emiatt.

De most azért sírtunk, mert egy döntetlennek is örülnünk kellett, és örültünk is nagyon, hiszen fantasztikus meccset láthattunk tegnap este.

A csapat azért borongott, így:

„Nehezen hiszem el még mindig, hogy ez megtörténhet. Hazai pályán ennyire ellenünk fújnak… És gondolom, most sem lesz következmény. Gusztustalan és felháborító! És leginkább szomorú” – Nagy Viktor, a kapusunk.

Nem éreztem azt, hogy hazai pályán játszunk. Érdekes volt a játékvezetői felfogás” – Marcz Tamás szövetségi kapitány.

„Néha már mi, a játékosok sem tudtuk, mi történik a vízben. És akkor mit gondoljon a néző? A bírók össze-vissza fütyörésztek, mindenki úszott, amerre látott” – Manherz Krisztián, a fiatal tehetség a Nemzeti Sportnak.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Kínos válások: a Facebook mint koronatanú

Vagyontalanítják magukat, minimálbérről siránkoznak, a mamára íratják a cégeket, környezettanulmány előtt lenullázzák a lakást – hogy ne kelljen gyerektartást fizetni a saját gyermeküknek. Egy valamiről azonban megfeledkeznek: a Facebook ellenük vall.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.