Sport

A bírók miatt buktuk kis híján az olaszok elleni meccset? Nem csak nálunk volt kemény füttyögés

/ 2017.07.20., csütörtök 12:00 /

„Nehezen hiszem el még mindig, hogy ez megtörténhet. Hazai pályán ennyire ellenünk fújnak…” – kommentálta Nagy Viktor a tegnapi vízilabda meccset. Pedig a horvátok meccsét is szétfújták. Ha nem alkalmazkodunk, veszíthetünk.  

Az olasz Pietro Figlioli (balra) és Varga Dénes küzdelme a tegnapi Magyarország - Olaszország mérkőzésen

Fotó: MTI/Czagány Balázs

A vízilabdában semmi sem az, aminek látszik; nem véletlenül különbözik annyira a pólósok teste az úszóéktól, itt nem csak gyorsan haladni, de birkózni, bokszolni, gladiátorkodni is kell. És ha a fociban állandó a színészkedés, mit szóljunk itt? Ahol csak a fejek és a vállak látszanak, emiatt nagyon is láthatóvá lehet tenni olyan szabálytalanságokat, amiket el sem követtek, és megölni a játékot azzal, hogy szépen kidolgozott akciók helyett egy helyben állva birkóznak. Hátha a bírók fújnak valamit, és akkor vagy előnyhöz jutunk, vagy sírhatunk a rossz bíráskodás miatt.

Tegnap este egy ország nézte elképedve, ahogy a parton álló bírák szétfütyülik a magyar-olasz meccset, megerősítve a laikusoknak azt a vélekedését, hogy a vízilabda a szerencsejátéknak azon furcsa változata, amelyben fehér ruhás, össze-vissza füttyögő figurák testesítik meg a balsorsot.

A sport célja pedig nem is csak a gólszerzés, hanem a hatalmas testű, de – valamilyen okból –karcsúsított fehér inget viselő felbőszült férfiak (az edzők) visszatartása attól, hogy behajítsák a bírákat a vízbe a gladiátorok közé.

A délutáni horvát-orosz meccset ugyanígy szétfújták a bírók, annyi különbséggel, hogy ott a végén már játék sem volt. A mérkőzés a füttyösök és a horvát szövetségi kapitány között zajlott, előbb elképesztő ordítások formájában, utóbb pedig percekig kellett arra várakozni, hogy a kapitány eltűnjön a medence partjáról, miután piros lappal kiállították és ki is tiltották a mérkőzésről. Pedig ott a horvátok nyertek, de mintha a kiakadás fő oka hasonló lett volna, mint nálunk.

A nagy vízi birkózásokat, a kiállítások kiharcolására alapozott áljátékot ott is páros kiállításokkal próbálták megakadályozni. Nyilván nem tudományos a megközelítésem, de nekem úgy tűnt, hogy ennek a szemléletnek a centerek a nagy vesztesei, ezek a gigantikus izomtornyok, akik helyére nem lehet csak úgy odaállítani valakit, mert ugyan a pólósok alapból nem gyenge ficsúrok, de azért közöttük is vannak fokozatok, és a centerek a legnehezebben helyettesíthetőek egy másik vízi atlétával. (A még nálam is laikusabbaknak a center az a játékos, aki a kapu előtt középen helyezkedik el, a helyét legtöbbször a víz örvénylése és habzása jelzi, mert meccs nagy részében a víz alá nyomják, tépik, rúgják, és úgy próbál kiszabadulni, hogy ő is tép, rúg és víz alá nyom.)

Hány évig kellett minden délben két csirkét és egy kiló rostélyost, vagy azzal egyenértékű színhúst megenni ahhoz, hogy centerré izmosítsa, rettenetesítse magát egy játékos? Azután meg hopp, kiállítják?

Este ez történt, de nemcsak a mi centerünket küldték ki végleg, cserével, hanem másik olaszt is, amitől mi jöttünk ki rosszabbul. Talán meg kellene kérdezni a tornán részt vevő magyar játékvezetőket, milyen eligazítást kaptak a világbajnokságra való felkészülésre a nemzetközi szövetségtől, nehogy mi rendületlenül birkózzunk, miközben a bírók meg rendületlenül kettős kiállításokat rendeljenek el, kiszórják  az embereinket, és utána sírjunk emiatt.

De most azért sírtunk, mert egy döntetlennek is örülnünk kellett, és örültünk is nagyon, hiszen fantasztikus meccset láthattunk tegnap este.

A csapat azért borongott, így:

„Nehezen hiszem el még mindig, hogy ez megtörténhet. Hazai pályán ennyire ellenünk fújnak… És gondolom, most sem lesz következmény. Gusztustalan és felháborító! És leginkább szomorú” – Nagy Viktor, a kapusunk.

Nem éreztem azt, hogy hazai pályán játszunk. Érdekes volt a játékvezetői felfogás” – Marcz Tamás szövetségi kapitány.

„Néha már mi, a játékosok sem tudtuk, mi történik a vízben. És akkor mit gondoljon a néző? A bírók össze-vissza fütyörésztek, mindenki úszott, amerre látott” – Manherz Krisztián, a fiatal tehetség a Nemzeti Sportnak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.