valasz.hu/sport/nyolcaddontore-keszul-a-sztarcsapat-58887

http://valasz.hu/sport/nyolcaddontore-keszul-a-sztarcsapat-58887

Sport

A bírók miatt buktuk kis híján az olaszok elleni meccset? Nem csak nálunk volt kemény füttyögés

/ 2017.07.20., csütörtök 12:00 /

„Nehezen hiszem el még mindig, hogy ez megtörténhet. Hazai pályán ennyire ellenünk fújnak…” – kommentálta Nagy Viktor a tegnapi vízilabda meccset. Pedig a horvátok meccsét is szétfújták. Ha nem alkalmazkodunk, veszíthetünk.  

Az olasz Pietro Figlioli (balra) és Varga Dénes küzdelme a tegnapi Magyarország - Olaszország mérkőzésen

Fotó: MTI/Czagány Balázs

A vízilabdában semmi sem az, aminek látszik; nem véletlenül különbözik annyira a pólósok teste az úszóéktól, itt nem csak gyorsan haladni, de birkózni, bokszolni, gladiátorkodni is kell. És ha a fociban állandó a színészkedés, mit szóljunk itt? Ahol csak a fejek és a vállak látszanak, emiatt nagyon is láthatóvá lehet tenni olyan szabálytalanságokat, amiket el sem követtek, és megölni a játékot azzal, hogy szépen kidolgozott akciók helyett egy helyben állva birkóznak. Hátha a bírók fújnak valamit, és akkor vagy előnyhöz jutunk, vagy sírhatunk a rossz bíráskodás miatt.

Tegnap este egy ország nézte elképedve, ahogy a parton álló bírák szétfütyülik a magyar-olasz meccset, megerősítve a laikusoknak azt a vélekedését, hogy a vízilabda a szerencsejátéknak azon furcsa változata, amelyben fehér ruhás, össze-vissza füttyögő figurák testesítik meg a balsorsot.

A sport célja pedig nem is csak a gólszerzés, hanem a hatalmas testű, de – valamilyen okból –karcsúsított fehér inget viselő felbőszült férfiak (az edzők) visszatartása attól, hogy behajítsák a bírákat a vízbe a gladiátorok közé.

A délutáni horvát-orosz meccset ugyanígy szétfújták a bírók, annyi különbséggel, hogy ott a végén már játék sem volt. A mérkőzés a füttyösök és a horvát szövetségi kapitány között zajlott, előbb elképesztő ordítások formájában, utóbb pedig percekig kellett arra várakozni, hogy a kapitány eltűnjön a medence partjáról, miután piros lappal kiállították és ki is tiltották a mérkőzésről. Pedig ott a horvátok nyertek, de mintha a kiakadás fő oka hasonló lett volna, mint nálunk.

A nagy vízi birkózásokat, a kiállítások kiharcolására alapozott áljátékot ott is páros kiállításokkal próbálták megakadályozni. Nyilván nem tudományos a megközelítésem, de nekem úgy tűnt, hogy ennek a szemléletnek a centerek a nagy vesztesei, ezek a gigantikus izomtornyok, akik helyére nem lehet csak úgy odaállítani valakit, mert ugyan a pólósok alapból nem gyenge ficsúrok, de azért közöttük is vannak fokozatok, és a centerek a legnehezebben helyettesíthetőek egy másik vízi atlétával. (A még nálam is laikusabbaknak a center az a játékos, aki a kapu előtt középen helyezkedik el, a helyét legtöbbször a víz örvénylése és habzása jelzi, mert meccs nagy részében a víz alá nyomják, tépik, rúgják, és úgy próbál kiszabadulni, hogy ő is tép, rúg és víz alá nyom.)

Hány évig kellett minden délben két csirkét és egy kiló rostélyost, vagy azzal egyenértékű színhúst megenni ahhoz, hogy centerré izmosítsa, rettenetesítse magát egy játékos? Azután meg hopp, kiállítják?

Este ez történt, de nemcsak a mi centerünket küldték ki végleg, cserével, hanem másik olaszt is, amitől mi jöttünk ki rosszabbul. Talán meg kellene kérdezni a tornán részt vevő magyar játékvezetőket, milyen eligazítást kaptak a világbajnokságra való felkészülésre a nemzetközi szövetségtől, nehogy mi rendületlenül birkózzunk, miközben a bírók meg rendületlenül kettős kiállításokat rendeljenek el, kiszórják  az embereinket, és utána sírjunk emiatt.

De most azért sírtunk, mert egy döntetlennek is örülnünk kellett, és örültünk is nagyon, hiszen fantasztikus meccset láthattunk tegnap este.

A csapat azért borongott, így:

„Nehezen hiszem el még mindig, hogy ez megtörténhet. Hazai pályán ennyire ellenünk fújnak… És gondolom, most sem lesz következmény. Gusztustalan és felháborító! És leginkább szomorú” – Nagy Viktor, a kapusunk.

Nem éreztem azt, hogy hazai pályán játszunk. Érdekes volt a játékvezetői felfogás” – Marcz Tamás szövetségi kapitány.

„Néha már mi, a játékosok sem tudtuk, mi történik a vízben. És akkor mit gondoljon a néző? A bírók össze-vissza fütyörésztek, mindenki úszott, amerre látott” – Manherz Krisztián, a fiatal tehetség a Nemzeti Sportnak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.