Sport

„Előny, hogy kívülálló vagyok”

/ 2017.01.11., szerda 16:22 /

A világ egyik legkorszerűbb uszodája lesz a Dagály – mondja Bienerth Gusztáv a Magyar Úszó Szövetség elnökeként adott első interjújában. Úgy érzi, nem csak Hosszú Katinkának köszönheti megválasztását.

– Ha az olimpiai pályázat alelnökeként nem kell gondoskodnia a vizes világbajnokság lebonyolításáról, eszébe jutott volna bemerészkedni ebbe a darázsfészekbe?

– A válaszom határozott igen. A vb zavartalan megrendezése nagy felelősség, de nem ezért jelentkeztem a feladatra, hanem mert izgalmas kihívás és nagy megtiszteltetés, hogy Magyarország legsikeresebb sportágainak egyikét irányíthatom.

– Tehát nem válságmenedzser akar lenni, hanem hosszú távra tervez.

– Tény, az úszószövetségnél vezetési válság alakult ki, amit rendezni kell. Erre vállalkoztam, de ez független a vb-től. Az csak növeli a tétet.

– Az úszáshoz eddig nem kötődött. Ez előny vagy hátrány olyan közegben, ahol ennyi feszültség van?

– Inkább előny. Sosem tagadtam, hogy az úszás szakmai alapjaihoz nem értek, ilyen tekintetben tehát kívülálló vagyok. Sokan azonban úgy vélik, ilyen helyzetben éppen olyan személyre van szükség, aki nem résztvevője a belső konfliktusoknak, hanem egységet tud teremteni a szembenállók között.

– Az úszáshoz nem is kell értenie?

– De, ám Sós Csaba személyében kiváló szakmai alelnökre támaszkodhatom, és számíthatok az edzőbizottságra is. Az én feladatom, hogy támogassam a munkájukat, és képviseljem azt az álláspontot, amely a szakmai vitáik konszenzusaként kialakul. A közgyűlés után azonnal találkoztam az elnökség tagjaival, a héten pedig mindenkivel leülök négyszemközti beszélgetésre, hogy meghatározzuk a legsürgősebb feladatokat.

– Kortesbeszédében kiemelte, hogy bírja Hosszú Katinka és férje-edzője, Shane Tusup támogatását. Lett volna esélye nyerni e nélkül?

– Erre nem tudok válaszolni, de tény, hogy Hosszú Katinka élharcosa volt annak a folyamatnak, ami végső soron az elnökké választásomhoz vezetett. A sportág vezetésének azonban nem része, leszámítva, hogy klubja, az Iron Aquatics révén ő is szavazhatott. De voksa csak egy volt az engem támogató 126 közül, a döntést a közgyűlés hozta meg két titkos szavazás során.

– Gyárfás Tamásnak lesz helye az ön által vezetett szövetségben?

– Gyárfás Tamás lemondott elnöki tisztségéről, így feladata a Magyar Úszó Szövetségben megszűnt. A nemzetközi szövetség, a FINA alelnökeként és az európai szövetség, a LEN kincstárnokaként azonban továbbra is megkerülhetetlen tényezője lesz a nemzetközi és a hazai úszóéletnek. Azzal kezdtem a hetet, hogy megbeszéltem vele, hogyan segíthetjük együttes erővel a magyar úszósportot, és miként biztosíthatjuk a vb sikeres megrendezését.

– Támogatná, hogy Gyárfás tiszteletbeli elnök legyen?

– Ezzel a kérdéssel a következő közgyűlésnek kell foglalkoznia.

– Tervez változtatást a szövetségi kapitányi poszton? Számít Hargitay Andrásra, aki kiállt Gyárfás mellett?

– Ez az egyik kérdés, amelyet az elnökségnek az elsők között meg kell vitatnia. A magam részéről nem tervezek változást, az elnökség dönt. Hogy milyen edzői struktúra felel meg leginkább az úszósport igényeinek a válogatott élén, abban a szakemberekre támaszkodom, az ezt követő személyi döntésben azonban nekem is szerepem lesz.

– Bemutatkozásában „csodálatosnak” nevezte az új Dagály úszóarénát, ám nem mindenki tartja annak, mivel nem az először tervezett emblematikus épület valósul meg.

– Az valósul meg, amire építési engedélyt kaptak az építtetők. Csodálatos úszópalota készül, belül a világ egyik legkorszerűbb uszodája lesz a Dagály. Bár nagyon sokba kerül, hiánypótló beruházás. Régóta szüksége volt egy ilyen központra a magyar úszásnak, és reményeink szerint évtizedekig ki fogja szolgálni a sportág igényeit.

– Az úszószövetség vezetése és az olimpiai pályázat alelnöki posztja mellett a turizmusért felelős kormánybiztos is. Összefügg a három tisztség?

– Igen, de mindhárom nagy feladat. A vizes vb az olimpiai pályázat szempontjából kulcsfontosságú, mivel Magyarország ezzel fogja bizonyítani, hogy képes világméretű sporteseményt rendezni. A magyar turizmus megújításában pedig fontos szerepe van a sportnak. Rengetegen fogják a világbajnokság és remélhetőleg majd az olimpia alatt megismerni Budapestet.

– Budapesten rengeteg a keveset költő, kevés napot itt töltő fiatal látogató. Mennyiben segíthet a sport, hogy a mennyiség helyett a minőség kerüljön előtérbe a turizmusban?

– Turisztikai stratégiánk alapeleme, hogy a minőségi szolgáltatásokra kell összpontosítani, nem a tömegturizmus igényeit kell kielégíteni. Célunk, hogy tovább maradjanak a látogatók, többet költsenek, és Budapest mellett vidéki célpontjainkat is megismerjék. A főváros mellett Balatonfüreden rendezett vb és az azt követő, 10-14 ezer veterán úszót vonzó masterstorna összhangban van ezekkel a célokkal.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.