Sport

Éremért focizunk

"Cseréljék ki a nagyválogatottat velük!"

/ 2009.10.16., péntek 06:45 /

"Sporttörténelmet írtak. Húsz éve nem láttunk a magyar válogatottól ilyen teljesítményt. Cseréljék ki a nagyválogatottat velük" - ezek a megjegyzések kísérik az U20-as labdarúgóink játékát. A fiatalok olyan teljesítményt nyújtottak Egyiptomban, amilyenről régóta álmodnak a magyar szurkolók.

"Amikor azt mondtam nekik, hogy menjenek neki a kapufának, nem azt kérdezték, miért, hanem hogy melyiknek" - jellemezte a csapatot Sisa Tibor, az U20-as válogatott korábbi szakvezetője, amikor a héten arról faggatták: mi a titka a húsz éven aluli fiatalok kiugró teljesítményének. Nem véletlenül őt kérdezték a titok nyitjáról: ezek a fiúk nem a semmiből tűntek elő, hanem összeforrott csapatról van szó.

Ők azon tehetséges nemzedék tagjai, akiket a Bozsik-programnak köszönhetően válogattak ki, s 13 éves koruk óta rendszeresen együtt szerepeltek a korosztályos válogatott tornákon, Both József irányítása alatt. A 2006-ban felállt új MLSZ-vezetés aztán elsöpörte azt, amit a Bozsik-program felépített az utánpótlásképzésben, s bár Both József még az Európa-bajnoki 5. helyig vitte őket, hamarosan megbetegedett, s elkerült a csapat mellől. A csehországi Eb-n már Sisa Tibor volt a szövetségi kapitány, és megintcsak döntőbe jutott a többségében még Both által felépített csapat. Hogy Sisát miért kellett leváltani, sokan még ma sem értik, és úgy vélik, az ezt követő újabb edzőcserék fölöslegesen bolygatták meg a tehetséges korosztály menetelését. Egy éve tudott volt, hogy a csapat kikerült az egyiptomi világbajnokságra, a torna előtt egy hónappal mégis új szövetségi kapitányt neveztek ki Egervári Sándor személyében.Lehet, hogy a következetlen váltásokból fakadó bizonytalanság volt az oka a vb első, Honduras elleni 3:0-ás vereségének, az elképzelés nélküli játéknak. Hogy utána mégis hogyan jutottak tovább (4:0-ra legyőzve Dél-Afrikát, majd 2:0-ra az Arab Emirátusokat, hosszabbítás után 11-esekkel verve a 2007-es vb-n ezüstérmes cseheket, majd a negyeddöntőben ismét hosszabbítással, 3:2-re lekörözve az olaszokat), a fiúk csak azzal magyarázták, hogy csapatuk összetartó, baráti társaság, és az egységben van az ereje.

Aki követte a mérkőzéseiket, ennél többet is látott. Régen tapasztalt érzés volt nézni egy olyan magyar válogatottat, amely nem eleve feltett kézzel állt ki az erősebbnek ítélt ellenfelekkel. Értik és érzik egymás játékát, s nemzetközi szintű iramban teljesítenek. Emellett olyan gólokat lőnek, amelyek minden bizonnyal az Eurosport év végi összefoglalójában is benne lesznek. A tagok közül többen nagy hírű külföldi csapatokban játszanak, ám ott alig foglalkoztatják őket, s nagy részük a vérszegény magyar bajnokságban kénytelen fejlődni. Ahogy Sisa Tibor mondta: túlzás a magyar szurkolók vágya, hogy ezek a fiúk vegyék át a felnőttválogatott helyét, de sokuk egy-két éven belül felbukkanhat az A-válogatottban. A csapat lapzártánk idején, kedden játszott a döntőbe jutásért Ghána ellen: pénteken biztosan éremért küzdenek majd a világbajnokság négy legjobbja között.

A 21-ES KERET TAGJAI

Balajti Ádám (Diósgyőr), Debreceni András (Honvéd), Dudás Ádám (Győr), Futács Márkó (Werder Bremen), Gosztonyi András (MTK), Gulácsi Péter (Liverpool), Kiss Máté (Győr), Koman Vladimir (AS Bari), Korcsmár Zsolt (Újpest), Kovácsik Ádám (Reggina Calcio), Megyeri Balázs (FTC), Németh Krisztián (AEK Athén), Présinger Ádám (Videoton), Simon Ádám (Haladás), Simon András (Córdoba FC), Szabó János (Paks), Szekeres Adrián (MTK), Takács Péter (Diósgyőr), Tóth Bence (FTC), Varga Roland (Brescia Calcio), Zámbó Bence (Győr)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.