valasz.hu/sport/csodat-tettek-a-magyar-kosarasok-125363

http://valasz.hu/sport/csodat-tettek-a-magyar-kosarasok-125363

Sport

Erősségük a csapatszellem

/ 2017.03.22., szerda 17:32 /

Szombaton az Eb-címvédő ellen játszunk világbajnoki selejtezőt. A nyári magyar–portugál meccsen még szereplő Juhász Roland szerint a portugálok csoportelsők akarnak lenni, ezért bátran fognak játszani.

– A nyári magyar–portugál meccs után a volt Liverpool-játékos Danny Murphy az elsők között mondta ki, hogy a torna addigi legjobb mérkőzését láttuk. Milyen volt belülről átélni azt a 3–3-at?

– Szenzációs. Sokan gondolták, hogy már a kijutással beértük, és az esélytelenek nyugalmával mentünk ki Franciaországba, de nem így volt. Be akartuk bizonyítani, hogy helyünk van a tornán, az pedig, hogy előre leírtak bennünket, még jobban motivált. Óriási felelősséget jelentett, hogy 15 millió magyart, a hazánkat képviseljük egy olyan tornán, amelyet az egész világon néznek. Azt akartuk, hogy büszkék legyenek ránk, és ezt a portugál meccsel el is értük.

– Amikor Gera Zoltán gólja után a pályáról és a kispadról is mindenki hozzá rohant, az az együvé tartozás legszebb pillanata volt.

– Tizenkét évig voltam válogatott, és elmondhatom: Dárdai Pál szövetségi kapitányságától kezdődően talált egymásra a válogatott, a szurkolók és a vezetőség hármasa. Előtte sosem tapasztaltam ekkora összetartást, és ez a miliő hatott a játékunkra is. Nálunk nincsenek világsztárok, a mi erősségünk a csapatszellem. Az Eb előtt és alatt soha senki nem sértődött meg, ha kispados volt, hanem ott segítette a többieket, ahol tudta, és ugyanezt kapta vissza, ha ő került pályára. A kispadon kezdtem a tornát, és ott is éreztem azt a lüktetést, hogy együtt teszünk meg mindent a sikerért.

– A sérülések miatt formálódó gárda képét mutatja a csapat több, a klubjában keveset szereplő játékossal.

– A válogatottság mindenkinek pluszt jelent, ahol önbizalmat lehet meríteni a csapatot övező szeretetből. A portugálok csoportelsők akarnak lenni, a Svájc elleni fiaskó után még bátrabban fognak játszani. Mi a stabil védekező játékunkból próbálhatunk meg előrefele játszani, ahol vannak viszonylag gyors játékosaink. De a kapitány biztosan a legjobb taktikát dolgozta ki. Örülnék, ha csakúgy, mint Svájc ellen, a portugálok támadnának többet, de nem ők lőnének gólokat. Valószínűleg az a mérkőzés volt a mérvadó a magyar stábnak, azt elemezték leginkább a felkészülés során.

– Mit szól ahhoz, hogy videotonbeli csapattársa, a frissen honosított Paulo Vinícius is bekerült a válogatottba?

– Örülök neki, mert belső védőposzton nagy szükség van rá. Megbízható, jó játékos, szeretek mellette vagy előtte játszani, megnyugvást jelent a játéka. Nem lepődnék meg, ha kezdőjátékos lenne.

– 2004 és 2016 között 95 válogatott mérkőzést játszott. Milyennek érezte ezt a 12 évet?

– Az elejét hullámzónak a válogatotthoz méltatlan körülmények között, a végét határozottan fejlődőnek. Mára elmondható, hogy profi körülmények között készülhet a nemzeti tizenegy. Azért értek egyet a stadionépítésekkel, mert magam is átéltem, milyen sokat jelentett az Eb-re való kijutásunkban, hogy a telt házas, új Groupama Arénában játszottuk a selejtezőket. A szurkolók támogatása mellett így lehet sikeres a jövőben is a nemzeti csapat.

Rosta

Ablonczy Bálint

Találkozunk 2016-ban!

Ingatlanpanama a Feneketlen-tónál? – Lázár János kemény lépésre szánta el magát

Nahát, lesz következménye egy újságcikknek!? Azonnali vizsgálatra utasította a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi) Lázár János a Feneketlen-tó melletti telekprivatizáció ügyében, melyet a Heti Válasz tárt fel – tájékoztatta lapunkat a Miniszterelnökség. Közben már csaknem ezren csatlakoztak a Buda Gardens-óriáslakópark elleni petícióhoz.

Hun–magyar rejtély: új nyilatkozatok árnyalják a „szenzációt”

A szegedi genetikusok nagy vihart kavaró szeptember végi bejelentése után először véleményezi átfogóan a hun–magyar rokonság kérdését történész, paleoantropológus és néprajztudós. A csütörtöki Heti Válasz összeállításából kiderül: a kulturális közelségnek több bizonyítéka is van, a csodafegyvernek tűnő genetika viszont épp a lényeget illetően néma.

A magyar szexmilliárdos pere: 45 milliárd forint a tét

Ismét pert nyert a leggazdagabb magyarok között számon tartott szexmilliárdos, Gattyán György cége az adóhivatallal szemben, egyelőre mégsem látszik a történet vége. A tét 45 milliárd forint. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

„Lehet, hogy Orbán nem diktátor” – mondja az MSZP elnöke

Ha a ballib értelmiség lázas messiáskeresésében eljutott Vona Gáborig, ahhoz csak gratulálni tud Molnár Gyula. A szocialisták elnöke eddig másodhegedűs volt, Botka László visszalépése után viszont ő viszi majd a prímet a pártban. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért tartja Lázár János intellektuálisan kiüresedettnek a kormányzást?

Ilyen még nem volt: egy jó esélyekkel kecsegtető voksolás előtt ­a Fidesz meghatározó politikusa választókerületébe való visszavonulásáról beszél. Lehet, hogy Lázár János csak további gyengülését előzné meg, de a háttérben ott áll a Rogán Antallal kialakult konfliktus is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.