Sport

Erősségük a csapatszellem

/ 2017.03.22., szerda 17:32 /

Szombaton az Eb-címvédő ellen játszunk világbajnoki selejtezőt. A nyári magyar–portugál meccsen még szereplő Juhász Roland szerint a portugálok csoportelsők akarnak lenni, ezért bátran fognak játszani.

– A nyári magyar–portugál meccs után a volt Liverpool-játékos Danny Murphy az elsők között mondta ki, hogy a torna addigi legjobb mérkőzését láttuk. Milyen volt belülről átélni azt a 3–3-at?

– Szenzációs. Sokan gondolták, hogy már a kijutással beértük, és az esélytelenek nyugalmával mentünk ki Franciaországba, de nem így volt. Be akartuk bizonyítani, hogy helyünk van a tornán, az pedig, hogy előre leírtak bennünket, még jobban motivált. Óriási felelősséget jelentett, hogy 15 millió magyart, a hazánkat képviseljük egy olyan tornán, amelyet az egész világon néznek. Azt akartuk, hogy büszkék legyenek ránk, és ezt a portugál meccsel el is értük.

– Amikor Gera Zoltán gólja után a pályáról és a kispadról is mindenki hozzá rohant, az az együvé tartozás legszebb pillanata volt.

– Tizenkét évig voltam válogatott, és elmondhatom: Dárdai Pál szövetségi kapitányságától kezdődően talált egymásra a válogatott, a szurkolók és a vezetőség hármasa. Előtte sosem tapasztaltam ekkora összetartást, és ez a miliő hatott a játékunkra is. Nálunk nincsenek világsztárok, a mi erősségünk a csapatszellem. Az Eb előtt és alatt soha senki nem sértődött meg, ha kispados volt, hanem ott segítette a többieket, ahol tudta, és ugyanezt kapta vissza, ha ő került pályára. A kispadon kezdtem a tornát, és ott is éreztem azt a lüktetést, hogy együtt teszünk meg mindent a sikerért.

– A sérülések miatt formálódó gárda képét mutatja a csapat több, a klubjában keveset szereplő játékossal.

– A válogatottság mindenkinek pluszt jelent, ahol önbizalmat lehet meríteni a csapatot övező szeretetből. A portugálok csoportelsők akarnak lenni, a Svájc elleni fiaskó után még bátrabban fognak játszani. Mi a stabil védekező játékunkból próbálhatunk meg előrefele játszani, ahol vannak viszonylag gyors játékosaink. De a kapitány biztosan a legjobb taktikát dolgozta ki. Örülnék, ha csakúgy, mint Svájc ellen, a portugálok támadnának többet, de nem ők lőnének gólokat. Valószínűleg az a mérkőzés volt a mérvadó a magyar stábnak, azt elemezték leginkább a felkészülés során.

– Mit szól ahhoz, hogy videotonbeli csapattársa, a frissen honosított Paulo Vinícius is bekerült a válogatottba?

– Örülök neki, mert belső védőposzton nagy szükség van rá. Megbízható, jó játékos, szeretek mellette vagy előtte játszani, megnyugvást jelent a játéka. Nem lepődnék meg, ha kezdőjátékos lenne.

– 2004 és 2016 között 95 válogatott mérkőzést játszott. Milyennek érezte ezt a 12 évet?

– Az elejét hullámzónak a válogatotthoz méltatlan körülmények között, a végét határozottan fejlődőnek. Mára elmondható, hogy profi körülmények között készülhet a nemzeti tizenegy. Azért értek egyet a stadionépítésekkel, mert magam is átéltem, milyen sokat jelentett az Eb-re való kijutásunkban, hogy a telt házas, új Groupama Arénában játszottuk a selejtezőket. A szurkolók támogatása mellett így lehet sikeres a jövőben is a nemzeti csapat.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.