valasz.hu/sport/ezert-nem-birjak-lenyomni-a-feherek-az-afrikai-futokat-a-szalak-egyetlen-varoskahoz-vezetnek-124999

http://valasz.hu/sport/ezert-nem-birjak-lenyomni-a-feherek-az-afrikai-futokat-a-szalak-egyetlen-varoskahoz-vezetnek-124999

Sport

Ezért nem bírják lenyomni a fehérek az afrikai futókat – a szálak egyetlen városkához vezetnek

/ 2017.08.10., csütörtök 09:19 /

Ezen sorok írásakor Kenya éppen a második helyen áll az atlétikai világbajnokság éremtáblázatán. Nyertek összesen hét érmet, ebből három arany. És még nyilván fognak is.

Ha ránézünk a kenyai érmesek listájára, feltűnő, mennyi a hasonló név: a férfi maratont Kipkorir Kirui nyerte, a nőin Kiplagat lett a második, a férfi háromezres akadályon Kipruto győzött, a női 1500-on meg Kipyegon. A férfi nyolcszáz bronzérmese Kipyegon Bett, a tízezresé Kipngetich Tanui. Sok Kip–  egymás után.

Conseslus Kipruto megnyeri a férfiak 3 kilométeres akadályversenyének döntőjét augusztus 8-án

Fotó: AFP/Europress/Jewel Samad

Ugyanakkor ha megnézzük például a kenyai kormány minisztereinek neveit, azok egyáltalán nem ilyen egyhangúak: Arero, Wakhungu, Wamalwa, Arero, Matiangi, Balala, Mohamed, Omamo. Miért van az, hogy miközben úgy általában a kenyai nevek nagyon eltérők, a futók nevei nagyon hasonlók?

A magyarázat az, hogy a futók egyáltalán nem reprezentálják a kenyai társadalmat. A majd’ ötvenmilliós Kenyában csaknem ötven különféle népcsoport él, ám a futók túlnyomó többsége egyetlen ötmilliós etnikumból kerül ki: mindannyian kalendzsinok. Magyarországon imádjuk hangsúlyozni, hogy lakosságszámban alig van olyan ország a világon, amely megelőzne minket egy főre jutó olimpiai érmek számában, de ha megnézzük az ötmillió kalendzsint, azért ők sem állnak rosszul.

Sőt, még tovább is lehetne szűkíteni a kört, van ugyanis egy városka Kenyában, Itennek hívják, amely az egész kenyai futósport centruma. Becslések szerint a négyezres település minden negyedik lakója profi futó.

Iten

Iten

És még tovább mehetünk: van Itenben egy középiskola, a Szent Patrik (a gyarmati időkben ír misszionáriusok alapították, és ők terjesztették el a versenyszerű távfutást), valószínűleg nincs még egy iskola a világon, amelyben ennyi olimpiai bajnok tanult volna.

De vissza a nevekhez, illetve a kalendzsin nyelvhez, pontosabban nyelvekhez és névadási szokásokhoz. Azért a többes szám, mert a kalendzsin valójában gyűjtőnév és több kisebb népcsoportot takar, amelyek nyelvileg is némileg eltérnek, bár mindannyian nílusi népek, azaz a fekete-afrikaiak többségét kitevő bantukkal ellentétben nem nyugatról, hanem északról érkeztek.

A kip előtag a legtöbb kalendzsin nyelvben azt jelenti, hogy valakinek vagy valaminek a valakije – jellemzően a fia, bár vannak olyan nyelvek, ahol a lánya. Tehát kicsit olyan, mint magyarban a –fi, de csak kicsit. Nem csupán azért, mert ez a név elején van, hanem azért is, mert nem az apa nevére, hanem a születés körülményeire, helyére vagy még gyakrabban az idejére utal. Például a Kiprotich olyan valakit jelöl, aki délután – nagyjából 3-5 óra között – született. Kipyegon viszont reggel 8-9 között. A Kiptanui azt, hogy az anya elájult szülés közben, a Kipruto pedig azt, hogy a fiút az anya az otthonuktól távol szülte meg. Számos kalendzsin nyelvben a kip- női megfelelője a che-, ezt is nagyon gyakran lehet látni a női futók neveiben.

Ennél persze nagyobb és nehezebben megfejthető rejtély, hogy mi a nagy titkuk a kalendzsin futóknak. Bár számos elmélet született, igazán nagy titok nincsen, inkább sok kicsi.

Az egyik a testalkat: a kalendzsinok elképesztően soványak, a törzsükhöz képest hosszú lábakkal. És ami a legfontosabb: ennek a lábnak a csontjai vékonyak és könnyűek, amint az például a bokájuknál látható. Azaz kevés súlyt kell lendíteniük a lépéseknél.

A Rift-völgy, ahol a kalendzsinok élnek

Aztán ott van a környezet. A kalendzsinok a Rift-völgy szélén élnek, ami egy egész Afrikán keresztülhúzódó hirtelen bemélyedés. Egymás mellett van itt a völgy és a fennsík, ami ideális magashegyi edzésekhez: lehet lent futni és fent a magasban pihenve javítani a szervezet oxigénfelvevő képességén. A fentebb említett Iten városa például 2400 méter magasan van. Ráadásul ez az egyenlítői, de magashegyi klíma lehetővé teszi, hogy egész évben lehessen edzeni: soha nincs se túl hideg, se túl meleg. 

Mondják az egyszerű, rengeteg szénhidrátból álló étrendet is. Meg azt, hogy a gyerekek megszokják, hogy naponta több kilométert kell gyalogolniuk-futniuk iskolába menet-jövet. És végül vannak, akik a kalendzsin férfivá avatás szertartásait is idesorolják: a fájdalmas és hosszú procedúra ugyanolyan rezzenéstelenül kell tűrniük a fiúknak, mint a kemény edzéseket.

Valószínűleg ennél is fontosabb a szakosodás. Azaz kialakult egy olyan környezet, ahol minden szegény kalendzsin gyerek tudja, hogy a futás a kiemelkedés legjobb útja. Megvan az infrastruktúra, vannak szakemberek, akik meglátják az összes tehetséget és gondozni is tudják őket – egészen a világbajnoki aranyakig.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.