Sport

Felavatták a ferencvárosi Groupama Arénát

Így dobogott a „Fradi-szív” az avatóünnepségen

/ 2014.08.11., hétfő 07:40 / Hírforrás: MTI - Válasz.hu
Felavatták a ferencvárosi Groupama Arénát

„Mostantól az új stadiont sem lehet elvenni, a miénk" – hangzott el a Ferencváros új, rekordgyorsasággal felépült stadionjának ünnepélyes megnyitóján. A Fradi ugyan elveszítette a mérkőzést a „világ egyik legjobb csapata ellen”, de Thomas Doll edző szerint a 2:1-es vereség ellenére tiszteletet vívott ki magának a csapat a Chelsea-től, a stadionért pedig mindenki hálás és büszke lehet.

Nyitó gálamérkőzés

Noha a 2012-ben Bajnokok Ligája-, tavaly Európa Liga-győztes angol gárda kezdett jobban, a megilletődött Ferencváros első támadásából gólt szerzett a nyáron visszaigazolt Gera Zoltán révén. Ezt követően is a legnagyobb sztárjaival pályára lépő londoniak irányítottak, de egyenlíteniük nem sikerült a szünetig.

A folytatásban Ramires góljával betalált a Chelsea és továbbra is nagy fölényben futballozott, mégsem sikerült vezetést szerezniük, egy ízben a kapufa mentette meg a zöld-fehéreket. A hajrában aztán a Chelsea friss nyári szerzeménye, a spanyol Cesc Fabregas eldöntötte az összecsapást.

Felavatták a ferencvárosi Groupama Arénát

A vendégek portugál sztáredzője, José Mourinho ugyanakkor a győzelem ellenére nem lehet felhőtlenül boldog, mivel elefántcsontparti csatára, Didier Drogba megsérült az első félidőben, ezért le kellett cserélnie őt. „Mindössze hét játékossal kezdtük el a felkészülést, így labdarúgóink még mindig különböző edzettségi állapotban voltak, lépésről lépésre haladunk előre, de még bőven van idő a bajnoki rajtig. A Ferencváros jó ellenfélnek bizonyult, elég agresszíven játszott, de nem rossz értelemben" - mondta a meccset követő sajtótájékoztatón Mourinho, aki hozzátette, jobb volt nekik ez a meccs, mintha öt, vagy hat-nullára nyertek volna.

Fotó: Szabó Balázs

Thomas Doll, a Ferencváros trénere arról beszélt, hogy csodaszép élményben lehetett részük, szerinte mindenki büszke és hálás lehet azért, hogy egy ilyen stadiont varázsoltak ide. „Úgy érzem, mindenki elégedetten térhet haza, még akkor is, ha a világ egyik legjobb csapata ellen elveszítettük ezt a mérkőzést. Örülök, hogy elég pimasz módon tudtunk játszani, remélem, ezt a lendületet sikerül magunkkal vinni a bajnoki mérkőzésekre is. A Chelsea részéről tiszteletet vívtunk ki magunknak, hiszen Mourinho a második góljuk után ötös védősorra váltott, hogy megtartsák az eredményt" - értékelt Doll.

Eredmény:
Ferencváros-Chelsea (angol) 1-2 (1-0)

gól: Gera (17.), illetve Ramires (51.), Fabregas (81.)

Az avatás

A mérkőzés előtt Orbán Viktor miniszterelnök, Fürjes Balázs kormánybiztos és Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke mondott ünnepi beszédet.

Fotó: MTI

A kormányfő úgy fogalmazott, az egész ország számára nagy nap a mai, mégis elsősorban a fradistáké, akiknek nagysága előtt még azok is megemelik a kalapjukat, akiknek nem „zöld-fehér vér" folyik az ereiben. A miniszterelnök beszédében többek között nagyrabecsülését fejezte ki a fradistáknak a „Fradi-szívért", amely szavaival élve mindig nemzeti, piros-fehér-zöld színű is volt. Köszönetet mondott a fradistáknak azért, hogy „a magyar nemzet szabadságát és függetlenségét a legnehezebb kommunista időkben is megőrizték és évtizedekig tartották a lelket a magyarokban".

Orbán Viktor szintén köszönetet mondott az építkezésben résztvevőknek és háláját fejezte ki az ország valamennyi polgárának, hogy az új stadiont négy évvel azután sikerült felépíteni, hogy „Magyarország a csőd szélén tántorgott". „Megmutatták, hogy a magyarok sosem adják fel" - jelentette ki, végül köszönetet mondott a fradistáknak azért is, hogy fenntartották a világ egyik legnagyobb sportklubját.

Fotó: Szabó Balázs

Fürjes Balázs, az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos köszöntőjében a győzelemre helyezte a hangsúlyt, mert szerinte a stadionnal nemcsak a fradisták, hanem a budapestiek és a magyarok is győztek. Emlékezetett arra, hogy a Fradi csodacsapat, egy olyan magyar klub, amely egykor végigverte a világot, amelynek nem lehetett elvenni a nevét sem. „Mostantól az új stadiont sem lehet elvenni, a miénk" - fogalmazott.

Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke mindazoknak köszönetet mondott, akiknek közük volt az építkezéshez, külön kiemelve Orbán Viktor szerepét is. Ugyancsak megköszönte a Ferencváros legendáinak, hogy harminc olimpiai aranyérmet nyertek, valamint a labdarúgóknak, hogy 28 bajnoki címet szereztek. „Példaképekre van szükség, hogy mutassák a kicsiknek az utat" - jelentette ki a klubelnök.

Az ünnepi beszédek alatt szórványosan füttyszó hallatszott – számol be az MTI tudósítója. Az avató ünnepség végén kisfilmek segítségével felidézték a korábbi Üllői úti stadionok felejthetetlen pillanatait, a nagy győzelmeket, emlékezetes gólokat. Többször felcsendült a Fradi-induló, fehér galambokat engedtek el és a Magyar Honvédség néhány Grippen vadászgépe is átrepült a Groupama Aréna fölött, amelyek a műsorvezető szavaival élve mintegy védelmükbe vették az új stadiont.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.