Sport

FIFA-botrány: vegyesen fogadták Blatter újraválasztását

/ 2015.05.30., szombat 08:27 /

Vegyes fogadtatása volt Európában és a világban is, hogy Joseph Blattert pénteken újraválasztották a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökének a szervezet zürichi kongresszusán.

"Egy újabb fekete nap Zürichben. Vesztett a FIFA és az egész futball, továbbá mindenki, aki aggódik ezért a játékért" - értékelt Luis Figo, aki múlt csütörtökön lépett vissza az elnökjelöltségtől. A korábbi aranylabdás portugál futballista szerint Blatter "ismeri és tolerálja a szervezeten belül zajló korrupciót, de ha valóban nem tudott róla, ahogy azt ő állítja, akkor pedig nem alkalmas a FIFA vezetésére".

A másik, szintén múlt héten visszalépett elnökjelölt, a holland Michael van Praag szerint a csatát elvesztették a változást akarók, "de a háborúnak még messze nincs vége". Hozzátette, egy demokratikus procedúra után mindig gratulálni kell a győztesnek, de számára ez nehezebb, mint valaha.

"Büszke vagyok arra, hogy az UEFA a változásokat védte és támogatta" - mondta az európai szövetséget (UEFA) vezető Michel Platini, aki megígérte, továbbra is nyomást fog gyakorolni a FIFA-ra a reformok elősegítése érdekében.

Blatter legnagyobb kritikusai közé tartozó Greg Dyke, az angol szövetség elnöke azt mondta, nem tudja elképzelni, hogy Blatter irányításával elkezdődhetnek a reformok a FIFA-ban, mivel 16 éve volt azok beindítására, mégsem tette meg.

Sunil Gulati, az amerikai szövetség első embere csalódottságának adott hangot, de Platinihez hasonlóan kijelentette, folytatni fogja a küzdelmet, hogy jelentős változások induljanak meg a szervezetben.

Oroszországban ugyanakkor elégedettséggel vették tudomásul Blatter győzelmét: Vitalij Mutko sportminiszter igazságosnak nevezte a svájci sportvezető sikerét a demokratikus választáson. Szerinte Blatter "érti a problémákat és tudja az utat ahhoz, hogy fejlődjön a futball". Azt is megjegyezte, más nemzetközi szövetségekhez képest a FIFA átlátható és nyitott.

Afrikában és Ázsiában nagyrészt örömmel fogadták Blatter újraválasztását, de ez nem meglepő, mivel mindkét konföderáció közleményben jelezte, kitart a FIFA-t 1998 óta irányító Blatter mellett a kongresszus előtt kirobbant korrupciós botrány ellenére is.

Az ötödik ciklusát megkezdő 79 éves sportvezető az elnökválasztás első fordulójában 113 szavazatot kapott, de nem volt meg a győzelemhez szükséges kétharmados támogatottsága. Azonban a 73 voksot begyűjtő Ali bin al-Husszein jordán herceg visszalépett a második körtől, amelyben már az egyszerű többség is elég lett volna a győzelemhez.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.