felsooktatasi-rangsor.hu/sport/a-szolo-vitorlazasban-a-foldet-harom-ev-alatt-megkerulo-sportember-ujabb-orult-kihivast-talalt-maganak-57809

http://felsooktatasi-rangsor.hu/sport/a-szolo-vitorlazasban-a-foldet-harom-ev-alatt-megkerulo-sportember-ujabb-orult-kihivast-talalt-maganak-57809

Sport

Fonák

/ 2009.12.09., szerda 19:48 /

A bundaügy túlmutat a futball világán; történtek hasonló esetek a teniszben és a profi kosárlabdában is.

2007-ben a világ 4. legjobb teniszjátékosa, Nyikolaj Davigyenko a 87. helyen kiemelt argentin Martín Argüello elleni mérkőzésen sérülésre hivatkozva lebicegett a pályáról. Azon a napon egy online fogadótársaság, a Betfair hétmillió dollárt veszített, és különös fogadásokra lett figyelmes. 2007-ben a Németország-Oroszország Davis Kupa-elődöntőn a németek legjobbja, Tommy Haas vírusos gyomorinfluenza miatt nem volt képes játszani, s Oroszország legyőzte a németeket. Haas mérgezésre gyanakodott. A 165. helyen kiemelt cseh Jan Hernych pedig azt jelentette, hogy két mérkőzés elveszítésére akarták rávenni Moszkvában és Szentpéterváron.

A gyanús jeleket észlelve a Nemzetközi Teniszszövetség vizsgálatot rendelt el 2008-ban, amely megállapította, hogy bűnszövetkezetek időnként beleavatkoznak a játékba, de a sport tisztasága nincs veszélyben. Szerintük elenyésző számú a 45 gyanús mérkőzés és az a tucat játékos, aki jelentette, hogy megkörnyékezték. Davigyenkót az argentin mérkőzésért nem büntették meg, később egy másik gyanús vereségéért kétezer dollárnyi bírságot róttak ki rá, mert nem "teljes erőbedobással" játszott. Elnézően bántak vele, de ha nincs közvetlen bizonyíték (lehallgatott telefon, tanú), lehetetlen a bűntettet igazolni és cáfolni a játékos sérülését, betegségét. (Davigyenko sikeresen akadályozta meg, hogy ellenőrizzék feleségének és bátyjának mobiltelefon-hívásait.)

John McEnroe, a szókimondásáról híres egykori amerikai teniszcsillag annak a félelmének adott hangot, hogy bűnszövetkezetek, például az orosz maffia zsarolja a játékosokat. "Pénzért feladni egy meccset marhaság. Őrültség kockáztatni mindazt, amiért az ember egész életében küzdött. Valószínűbb, hogy a játékosokat valamilyen módon megfenyegetik" - nyilatkozta a londoni The Daily Telegraphnak, hozzátéve, hogy a boksz mellett a teniszben a legkönnyebb a zsarolás, hiszen csak egy emberrel kell alkut kötni.

Amerikában épp a napokban szabadult az a kosárlabdabíró, Tim Donaghy, akit belső információk kiszivárogtatásáért, a fogadóirodákkal való együttműködésért és csalásért ítéltek tizenöt hónapra. Donaghynak a börtönben írt leleplező könyvét (Personal Foul - Személyi hiba) karácsonykor adják ki, bár a profikosárlabda-szövetség mindent megtett, hogy ezt megakadályozza. A bennfentes szerző szól többek között a nagyobb profit érdekében történő manipulációkról, a bírákkal való összejátszásról, az előre eldöntött eredményekről és a sztárokkal való kivételezett bánásmódról is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.