Sport

Jegyezzük meg a napot! Fucsovics olyat tett, amire 35 éve nem volt példa

/ 2018.01.18., csütörtök 11:20 /

Ez volt életem legnagyobb győzelme, TOP20-as játékost még sosem győztem le. De kezdem elhinni, hogy itt a helyem – értékelt a magyar teniszező.

Az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokság az év első nagy teniszderbije, ami eddig arra emlékeztette a hazai szurkolókat, hogy a tenisz remek játék, hatalmas, izgalmas meccseket vívnak ötvenfokos betonkatlanokban svájciak, szerbek, britek egymással, és néha egy-egy francia vagy német is bele tud szólni a viadalokba. Mi pedig már a felnőtt férfiak selejtezőiben megtanuljuk, hol a magyar tenisz helye.

Csakhogy most új időszámítás kezdődött: a 13. kiemelt ellen nyert meccset Fucsovics Márton. Legeredményesebb férfi játékosunk ezzel újabb egyéni rekordot döntött, nemcsak főtáblán indult az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokságon, tovább is jutott az első fordulóban, de második körben is nyerni tudott.

1983 óta nem fordult elő ilyen Ausztráliában, 35 éve. Ráadásul úgy, ahogy a Facebook-oldalán fogalmazott, hogy „szinte Davis kupa hangulatban, hazai környezetben” játszhatott, mintegy hetven magyar buzdította. Megadta a szurkolóknak azt az élményt, hogy túl tudott lépni a saját árnyékán, és képes volt megvalósítani azt, amire edzője, Sávolt Attila bíztatta: „Ha kapok négy ászt egy gémben, akkor is forduljak meg, és a következő labdára koncentráljak.”

A magyar idő szerint hajlani egykor kezdődött, a világranglistán 80. magyar közel három órás meccseből ennyi kerül be a sportkönyvekbe:

Fucsovics Márton (magyar)–Sam Querrey (amerikai, 13.) 6:4, 7:6 (8–6), 4:6, 6:2  (vagyis az első játszmát simán nyerte, a másodikat szorosan, a harmadikban fordulat jött, azt elég simán elveszítette, de nem zuhant össze, a negyedikben pedig visszavágott).

Folytatás szombaton hajnali egy órakor, az ellenfél most nem egy világsztár, hanem egy sikerre éhes feltörekvő játékos, a 25 éves argentin Nicolas Kicker, akinek Fucsoviccsal nagyjából hasonló a világranglista-helyezése is, a mi játékosunk 80., az argentin 93. a világranglistán. 

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.