Sport

Jegyezzük meg a napot! Fucsovics olyat tett, amire 35 éve nem volt példa

/ 2018.01.18., csütörtök 11:20 /

Ez volt életem legnagyobb győzelme, TOP20-as játékost még sosem győztem le. De kezdem elhinni, hogy itt a helyem – értékelt a magyar teniszező.

Az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokság az év első nagy teniszderbije, ami eddig arra emlékeztette a hazai szurkolókat, hogy a tenisz remek játék, hatalmas, izgalmas meccseket vívnak ötvenfokos betonkatlanokban svájciak, szerbek, britek egymással, és néha egy-egy francia vagy német is bele tud szólni a viadalokba. Mi pedig már a felnőtt férfiak selejtezőiben megtanuljuk, hol a magyar tenisz helye.

Csakhogy most új időszámítás kezdődött: a 13. kiemelt ellen nyert meccset Fucsovics Márton. Legeredményesebb férfi játékosunk ezzel újabb egyéni rekordot döntött, nemcsak főtáblán indult az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokságon, tovább is jutott az első fordulóban, de második körben is nyerni tudott.

1983 óta nem fordult elő ilyen Ausztráliában, 35 éve. Ráadásul úgy, ahogy a Facebook-oldalán fogalmazott, hogy „szinte Davis kupa hangulatban, hazai környezetben” játszhatott, mintegy hetven magyar buzdította. Megadta a szurkolóknak azt az élményt, hogy túl tudott lépni a saját árnyékán, és képes volt megvalósítani azt, amire edzője, Sávolt Attila bíztatta: „Ha kapok négy ászt egy gémben, akkor is forduljak meg, és a következő labdára koncentráljak.”

A magyar idő szerint hajlani egykor kezdődött, a világranglistán 80. magyar közel három órás meccseből ennyi kerül be a sportkönyvekbe:

Fucsovics Márton (magyar)–Sam Querrey (amerikai, 13.) 6:4, 7:6 (8–6), 4:6, 6:2  (vagyis az első játszmát simán nyerte, a másodikat szorosan, a harmadikban fordulat jött, azt elég simán elveszítette, de nem zuhant össze, a negyedikben pedig visszavágott).

Folytatás szombaton hajnali egy órakor, az ellenfél most nem egy világsztár, hanem egy sikerre éhes feltörekvő játékos, a 25 éves argentin Nicolas Kicker, akinek Fucsoviccsal nagyjából hasonló a világranglista-helyezése is, a mi játékosunk 80., az argentin 93. a világranglistán. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.