Sport

Hamarosan Budapesten fut az egész világ

/ 2017.10.06., péntek 11:55 /
Hamarosan Budapesten fut az egész világ

Az október 14-15-én zajló 32. SPAR Budapest Maraton Fesztivál - V4 Futóhétvégén idén is jelentős lesz a nemzetközi részvétel: az eseményen több mint 80 ország ötezer futója vesz rész, a maratoni távra nevező futók 40%-a külföldi. Az ezzel kapcsolatos sajtótájékoztatóra nem meglepő módon a Külügyminisztérium épületében került sor, többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter részvételével.


Kocsis Árpád, a BSI versenyigazgatója tájékoztatott az esemény szervezéséről. Ismertetése szerint ennyi külföldi futó még soha nem nevezett be erre a futófesztiválra: a maratoni mezőny 40%-át külföldi futók teszik ki. De nemcsak a nemzetközi érdeklődés erős, a hazai is. „Ha az időjárás is kegyes lesz, elképzelhető, hogy minden idők legnagyobb magyarországi szabadidősport-eseményére kerül sor október 14-15-én” – tette hozzá, majd ismertette a legfontosabb nevezési paramétereket:

  • „Fut a főváros”: Budapestről 12-14 ezer futót várnak;
  • „Fut az ország”: Magyarország minden megyéjéből és minden harmadik településéről érkeztek már nevezések;
  • „Fut az iskola”: 5-6 ezer iskolást várnak a Real Nature Maratonka iskolai futamai keretében, melyre a budapestiek mellett borsodi és zalai iskolai csoportok is neveztek
  • „Fut a család”: ezer családot vesz részt kisgyermekesek körében népszerű 600 méteres Családi futáson;
  • „Futnak azok is, akik sajnos nem tudnak futni”: évek óta része a fesztiválnak a FODISZ esélyegyenlőségi futam, ahol a mozgásukban korlátozott sportolni vágyók segítőik támogatásával teszik meg a rajt és cél közötti 400 méteres távolságot;
  •  „Fut az egész világ”: több mint 80 ország ötezer futója lesz jelen, közülük 2800 futó a maratoni távon indul.

Megtudtuk, hogy közel 30 ezer nevezőt várnak, így szurkolókkal együtt közel 100 ezer emberrel lehet számolni a két nap alatt. Ez a futóünnep tehát Magyarország legnagyobb szabadidősport-eseménye lesz – hangsúlyozta Kocsis Árpád, aki szerint a rekordmagas külföldi részvétel azt jelzi, hogy a külföldiek szerint is Budapest Európa egyik új futó fővárosa. Ennek jelentős gazdasági hatása is van, amelyet majd az esemény után fognak számszerűsíteni – zárta beszédét.

Máth István, a BSI ügyvezetője bemutatta a maratoni táv idei útvonalát, amely a Hősök terétől a Hősök teréig tart, és szerinte a világ egyik legszebbik maratoni távja, hiszen a főváros legszebb pontjai érinti és két világörökséghez tartozó terület mellett is elhalad. A eseményt számos különleges program is kíséri, például az Operaház kórusa az épület lépcsőjén állva fog énekelni a futóknak. Az útvonalon több mint 35 zenei pont lesz: a Honvéd kórustól kezdve más együtteseken és ismert DJ-ken át a dobzenekarokig, akik amellett, hogy a monotóniát oldják, egyaránt szórakoztatni fogják a futókat és a szurkolókat. Az útvonal idei újdonsága, hogy a mezőny végigszalad a megújult Margitszigeten, Budapest „zöld tüdején”. 

A forgalmi korlátozásokkal kapcsolatban megtudtuk, hogy csak a legszükségesebb mértékig fognak beavatkozni a város forgalmába, lezárások helyett inkább terelésekkel. A szombati programok a Városligetben zajlanak, így a városban útlezárásokra nem lesz szükség, vasárnap pedig a rakpartok kivételével a legtöbb útlezárás 1-2 óra terjedelmű lesz. A változásokat a www.forgalmivaltozasok.hu weboldalon érdemes követni.

Maczelka Márk, a versenyt tíz éve támogató SPAR Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője arról tájékoztatott, hogy a vállalat évek óta nagy hangsúlyt fektet az egészséges életmód támogatására. Ismertette, hogy nemrég indult útnak a SPAR egészség- és életmódprogramja, amely az eseményen is bemutatkozik. A futófesztiválon a saját húsüzem, a Regnum termékek árusítása mellett idén táplálkozással kapcsolatos szaktanácsadásra is lesz lehetőség. A szponzorcég a Máltai Szeretetszolgálattal közös standdal települ ki a futófesztiválra, ahol bemutatják az eddig csak vidéki településeken ismert, „Idehozzuk a játszóteret” elnevezésű programjukat is, amelynek célja, hogy a hátrányos helyzetű kisgyerekeket is hozzájutassa a játék öröméhez. A kitelepülő standon megvásárolható termékek árából befolyt kétnapos bevétel teljes összegét erre a programra fogják fordítani. Továbbá, sátruknál használt mesekönyveket fognak gyűjteni a rászoruló gyerekek javára.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter köszönetet mondott a BSI-nek azért, hogy Budapestet Európa egyik futó fővárosává tette. Köszönetét fejezte ki a SPAR felé is, amiért Közép-Európa legnagyobb utcai futóversenye mellé állt. Szerinte az már nem kérdés, hogy Magyarország sportnagyhatalom, ahogy az sem, hogy Budapest a világ legszebb városa. E két dolgot a SPAR Budapest Maraton kapcsolja össze, egyértelmű tehát, hogy az egyik legszebb utcai futóversenyt itt lehet megrendezni – tette hozzá, és örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy idén is meg tudjuk mutatni Budapest szépségeit a világnak. 

A miniszter a V4 együttműködés apropóján feltette a költői kérdést: „Mi is köthetné jobban össze a visegrádi országokat, mint a sport?!” Kiemelte, hogy a SPAR Budapest Maraton a V4 programsorozat része, és ezzel szerinte egyértelmű, hogy a mostani egy olyan „sportos elnökség”, amelyik komolyan gondolja a V4 együttműködést, és amely így módon is szeretné bemutatni a visegrádi országokat Európának. Szijjártó Péter elárulta azt is, hogy bár készült élete első maratonjára, egy váratlan munkamegbeszélés miatt mégsem tud részt venni rajta. 

Németh Lajos, Németh Balázs, az MTVA híradós műsorvezetőjének édesapja elmesélte, hogy sportolása egy 300 méteres családi futással kezdődött, amelyen 150 méter után már „csillagokat látott’, így szégyenkeznie kellett kamaszfiai előtt. Ekkor határozta el, hogy példát szeretne mutatni a fiainak, és célként kitűzte a maratont, amit azóta többször is megvalósított. 

Németh Balázs elárulta, hogy egy családi játék közben szerzett sérülés döbbentette rá a sportolás fontosságára. Egy éve keményen készül az idei maratonra, és nagyon várja már a célbaérés „állítólag mindent megszépítő” pillanatát.

* * *

A 32. SPAR Budapest Maraton Fesztivál - V4 Futóhétvégéről számokban:

Fővédnök: Tarlós István, Budapest főpolgármestere

Védnökök: 
Szijjártó Péter - Külgazdasági és külügyminiszter 
Balog Zoltán - Emberi Erőforrások minisztere 
Varga Mihály - Nemzetgazdasági miniszter 
Dr. Simicskó István - Honvédelmi miniszter 
Révész Máriusz - Kerékpározásért és Aktív Kikapcsolódásért Felelős Kormánybiztos 
Novák Katalin - Családi és ifjúságügyért, nemzetközi ügyekért felelős államtitkár 

Létszámok:
A két napra összesen: közel 30000 nevezőt várnak. 

Vasárnapi távok: közel 18000 nevezőt várnak. 
Közel 7000 nevező (maraton).
Több mint 5000 nevező (párban és váltóban). 
Közel 6000 nevező (30km és 10km-en). 

Külföld: 
84 országból érkeznek futók. Közel 5000 külföldi nevezőt várnak, ebből 2800 maratoni nevező. A teljes maratoni mezőny 40%-a külföldi. Ebből a legtöbben:  Nagy-Britannia (750), Franciaország (700), Olaszország (450), Németország (300)

Itthon: 
Magyarország 1000 településéről érkeznek futók. Ebből a legtöbben: Budapest (7000), Pest megye (2800), Fejér megye (550), Heves megye (400), Komárom-Esztergom megye (350).

Statisztika:
Az idei verseny összes nevezője közül 44% -a nő, a maratonra 26%-ban neveztek női indulók.
Összesen 940 első maratonját futó versenyző nevezett (633 férfi és 307 nő). 70%-uk magyar.
A legidősebb maratonon induló férfi: Ezio Pravisani (olasz) 78 éves.
Legidősebb maratoni női induló: Karlsson Iris (svéd) 68 éves.
Legidősebb maratont futó magyar: Niedermayer Attila, 74 éves.
Legtöbbször célba ért maratonisták: Ladányi Róbert és Lengyel László Ottó, 28 alkalommal.
Legidősebb induló a hétvégén: Kenyér Imre 1933, 84 éves. A Theodora 30 km-en indul.
80 év feletti indulók száma: 4 fő.
70-79 év feletti indulók száma: 40 fő.
60-69 év feletti indulók száma: 240 fő.

Jótékonyság: 
Tavalyi 31. SPAR Budapest Maraton Fesztiválon jótékonysági célra gyűjtött pénzbeli adományok összege 15 millió Ft volt. Idén nyolc szervezettel tovább folytatódik a BSI jótékonysági programja: Máltai Szeretetszolgálat, UNICEF, Tegyünk a Leukémiás Gyermekekért és Betegekért Közhasznú Alapítvány, Csodabogarak – beteg gyermekek álmaiért, SUHANJ! Alapítvány, Nárcisz futókör - Minden perc értékes, KÉK VONAL Gyermekkrízis Alapítvány, Bátor Tábor Élménykülönítmény.

Külön versenyek: Jelmezverseny, Fut a cég, Fut a színház.

Közismert résztvevők 2017-ben:

Ferenczi István egykori kilencszeres válogatott labdarúgó Maraton
Kedvek Richárd színész, szabadúszó Maraton
Nagy Balázs Árpád színész, Győri Nemzeti Színház Maraton,42 év 42 km
Németh Balázs TV-s műsorvezető M1 Maraton
Vígh András tévériporter MTVA Maraton
Kenyér Imre 84 éves szenior futó Theodora 30km
Pető Tibor kétszeres világbajnok evezős, Vác alpolgármestere Theodora 30km
Szabó Milán Gábor sífutó olimpikon Theodora 30km
Rónai Egon műsorvezető ATV Actimel 10km
Novák Katalin EMMI, családi és ifjúságügyért, nemzetközi ügyekért felelős államtitkár NESTLÉ családi futam
Fahidi Patrícia Operaház, hegedű szólamvezető Flora Maratonstaféta
Kárász Eszter színész, énekesnő Flora Maratonstaféta
Kulifai Tamás olimpiai ezüstérmes, világbajnok kajakozó Flora Maratonstaféta
Puskás Tamás színházigazgató, színész Flora Maratonstaféta
Rákóczi Ferenc rádiós műsorvezető Flora Maratonstaféta
Sebestyén Balázs TV és rádiós műsorvezető Flora Maratonstaféta
Simon Panna színésznő, Operettszínház Flora Maratonstaféta
Tóth Dávid olimpiai ezüstérmes, világbajnok kajakozó Flora Maratonstaféta
Váczi Eszter jazz énekesnő Flora Maratonstaféta
Vadon János rádiós műsorvezető Flora Maratonstaféta

A bemelegítéseket Béres Alexandra vezeti.

Az eseményt élőben közvetítik a www.futanet.hu/live oldalon és a Sport2 csatornán.

Frissítés:
12 frissítőállomás: 33000 db banán, 9000 szivacs, 60000 liter víz, 300kg szőlőcukor, 7000 liter Gatorade, 1600 liter Pepsi Cola.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.