Sport

Így néz majd ki Budapest hipermodern, gigantikus úszóközpontja

/ 2014.02.11., kedd 18:00 /
Így néz majd ki Budapest hipermodern, gigantikus úszóközpontja

Elkészült az új budapesti úszókomplexum a látványterve; a létesítmény a 2017-es junior, illetve a 2021-es felnőtt vizes világbajnokság helyszínül szolgál. Napelemes medence és energiatermelő járda is lesz.

A Dagály strand északi részén legkésőbb 2016 végére felépülő, hatemeletes úszópalota látványterve

A Dagály strand északi részén felépülő úszópalota Budapest olyan új látványosságává is válik, amelynek az egész világ a csodájára jár majd – hangzott el a létesítménnyel kapcsolatos terveket ismertető keddi sajtótájékoztatón. Vígh László kormánybiztos, a Nemzeti Sportközpontok (NSK) vezetője elmondta, hogy a 25 ezer négyzetméter alapterületű, elhúzható tetővel ellátott komplexumban a verseny- és bemelegítő medencék, továbbá ugrótorony mellett tanmedence is helyet kap, és alapállapotában ötezer néző befogadására lesz alkalmas. A 2021-es vb-re becsatlakozik egy mobillelátós rész, így lesz 18 ezres az össz-befogadóképesség, de a 13 ezres ideiglenes tribünt a felnőtt-világbajnokságot követően elbontják.

Így néz ki majd egy medence

Hozzáfűzte, hogy előzetes becslés szerint nyolcmilliárd forint körül van az uszoda ára, de a költségeket még növelik majd a vizes világbajnokságokkal összefüggésben a fő helyszín mellett más színhelyeken is zajló létesítményfejlesztések.

A kormánybiztos elmondása szerint a tervezés most zajlik tovább, október-november táján lesznek készen a kivitelezési tervek, utána következhet a kivitelező kiválasztása közbeszerzési pályázat útján. 2015 elején indulhat a munka, jövő februárban kerülhet sor az alapkőletételre.

Éjszakai látványterv

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke arról beszélt, hogy a magyar úszósport múltjával, eredményeivel kiérdemelte ezt az uszodát, amely megítélése szerint gyönyörű lesz. Kitért rá, hogy a 2017-es korosztályos vb rajtja előtt legalább fél évvel korábban átadandó komplexummal megoldódik az a gond, ami ma még tetten érhető, hogy szinte egymást ölik a vízfelületért a vizesek, az úszók, a vízilabdázók, a műúszók, a műugrók, mert nincs hol edzeni. Az új uszodának köszönhetően viszont „a bőség zavara köszönt ránk” – fogalmazott.

Még egy a belső terekről

Szentes Tamás, Budapest főpolgármester-helyettese előrebocsátotta, hogy nem a főváros vezetése felel a beruházásért, viszont kötelessége, hogy számos járulékos feladat teljesítésével segítse a beruházás sikerét.

„Budapest szeretne jó házigazda lenni, s garantálni, hogy a több tízezer idelátogató gond nélkül közelíthesse meg a versenyszínhelyeket” – jelentette ki, s elsősorban az infrastrukturális és a tömegközlekedéssel kapcsolatos teendőket említette a legfontosabb feladataik között.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke, Kiss László szövetségi kapitány, Vígh László kormánybiztos, a Nemzeti Sportközpontok (NSK) vezetője és Szabó Tünde, a Magyar Úszószövetség főtitkára (fotó: MTI)

A látványtervek részletes ismertetésekor kiderült, hogy az új sportlétesítmény különlegességei közé tartozik majd az aranyszínben pompázó épülethomlokzat, az egyedülálló panoráma, a környezetbe illesztett kertek, sétautak, új hajóállomás, vagy éppenséggel a napelemes medence és az energiatermelő járda, mely utóbbin végigsétálva maguk a látogatók is hozzájárulnak az épület takarékos üzemeltetéséhez.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Tényleg iszlám lesz Európa? – végre itt a válasz

Néhány évtizeden belül muszlim többségűvé válhat Európa, jósolják sokan, míg mások ezt puszta riogatásnak, az iszlamofóbia megnyilvánulásának tartják. Egy rangos amerikai kutatóintézet viszont megmérte, mekkorára növekedhet az európai iszlám népesség a század közepére. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Fidesz-csapda a Jobbiknak – ezt benézte az Állami Számvevőszék?

Az Állami Számvevőszék 662 millió forintos büntetés kivetésével a választások előtt a Jobbik ellehetetlenülésével fenyegető lépést tett. A politikai szándék világos, a jogi megalapozottság viszont gyenge lábakon áll. Részletes háttér a csütörtöki Heti válaszban.

Mértéktartást! – üzeni a rendszerváltás arca

„Egyik tábor sem szereti a rendszerváltást” – állítja Kónya Imre. Miután a német államfőtől a múlt héten kitüntetést vett át, az egykori MDF-frakcióvezető arról is beszél, mi nem tetszik neki a Fidesz kormányzásában. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az élelmiszer a legjobb ajándék

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR gyűjtése keretében tartósélelmiszereket lehet adományozni a nélkülözőknek karácsonyra.