Sport

Így néz majd ki Budapest hipermodern, gigantikus úszóközpontja

/ 2014.02.11., kedd 18:00 /
Így néz majd ki Budapest hipermodern, gigantikus úszóközpontja

Elkészült az új budapesti úszókomplexum a látványterve; a létesítmény a 2017-es junior, illetve a 2021-es felnőtt vizes világbajnokság helyszínül szolgál. Napelemes medence és energiatermelő járda is lesz.

A Dagály strand északi részén legkésőbb 2016 végére felépülő, hatemeletes úszópalota látványterve

A Dagály strand északi részén felépülő úszópalota Budapest olyan új látványosságává is válik, amelynek az egész világ a csodájára jár majd – hangzott el a létesítménnyel kapcsolatos terveket ismertető keddi sajtótájékoztatón. Vígh László kormánybiztos, a Nemzeti Sportközpontok (NSK) vezetője elmondta, hogy a 25 ezer négyzetméter alapterületű, elhúzható tetővel ellátott komplexumban a verseny- és bemelegítő medencék, továbbá ugrótorony mellett tanmedence is helyet kap, és alapállapotában ötezer néző befogadására lesz alkalmas. A 2021-es vb-re becsatlakozik egy mobillelátós rész, így lesz 18 ezres az össz-befogadóképesség, de a 13 ezres ideiglenes tribünt a felnőtt-világbajnokságot követően elbontják.

Így néz ki majd egy medence

Hozzáfűzte, hogy előzetes becslés szerint nyolcmilliárd forint körül van az uszoda ára, de a költségeket még növelik majd a vizes világbajnokságokkal összefüggésben a fő helyszín mellett más színhelyeken is zajló létesítményfejlesztések.

A kormánybiztos elmondása szerint a tervezés most zajlik tovább, október-november táján lesznek készen a kivitelezési tervek, utána következhet a kivitelező kiválasztása közbeszerzési pályázat útján. 2015 elején indulhat a munka, jövő februárban kerülhet sor az alapkőletételre.

Éjszakai látványterv

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke arról beszélt, hogy a magyar úszósport múltjával, eredményeivel kiérdemelte ezt az uszodát, amely megítélése szerint gyönyörű lesz. Kitért rá, hogy a 2017-es korosztályos vb rajtja előtt legalább fél évvel korábban átadandó komplexummal megoldódik az a gond, ami ma még tetten érhető, hogy szinte egymást ölik a vízfelületért a vizesek, az úszók, a vízilabdázók, a műúszók, a műugrók, mert nincs hol edzeni. Az új uszodának köszönhetően viszont „a bőség zavara köszönt ránk” – fogalmazott.

Még egy a belső terekről

Szentes Tamás, Budapest főpolgármester-helyettese előrebocsátotta, hogy nem a főváros vezetése felel a beruházásért, viszont kötelessége, hogy számos járulékos feladat teljesítésével segítse a beruházás sikerét.

„Budapest szeretne jó házigazda lenni, s garantálni, hogy a több tízezer idelátogató gond nélkül közelíthesse meg a versenyszínhelyeket” – jelentette ki, s elsősorban az infrastrukturális és a tömegközlekedéssel kapcsolatos teendőket említette a legfontosabb feladataik között.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke, Kiss László szövetségi kapitány, Vígh László kormánybiztos, a Nemzeti Sportközpontok (NSK) vezetője és Szabó Tünde, a Magyar Úszószövetség főtitkára (fotó: MTI)

A látványtervek részletes ismertetésekor kiderült, hogy az új sportlétesítmény különlegességei közé tartozik majd az aranyszínben pompázó épülethomlokzat, az egyedülálló panoráma, a környezetbe illesztett kertek, sétautak, új hajóállomás, vagy éppenséggel a napelemes medence és az energiatermelő járda, mely utóbbin végigsétálva maguk a látogatók is hozzájárulnak az épület takarékos üzemeltetéséhez.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A nyugati baloldal esete Venezuelával

A nyugati baloldal sokáig csodálattal tekintett Venezuelára, a Föld egyetlen országára, ahol a 21. században vágtak bele a nagy szocialista kísérletbe. De mi a válaszuk most, amikor a helyiek a világ legnagyobb olajtartaléka fölött halnak éhen és lincselik meg egymást? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kettészakadhat az Európai Unió

Ostobaság az EU elképzelése, hogy a vitás kérdéseket a visegrádi országok számára kifizetendő támogatások csorbításával rendezné – állítja Lubomír Zaorálek. A cseh külügyminiszter nem zárja ki, hogy az EU kettészakad. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.