valasz.hu/sport/csapo-gabor-lehet-hogy-a-kovetkezo-olimpiat-mar-nelkulunk-rendezik-129220

http://valasz.hu/sport/csapo-gabor-lehet-hogy-a-kovetkezo-olimpiat-mar-nelkulunk-rendezik-129220

Sport

Hátrányból erényt

/ 2016.09.07., szerda 18:00 /

A riói játékokat felvezető Ötkarikás tízesek című sorozatunkhoz hasonlóan a paralimpiákhoz kötődően is összegyűjtöttünk tíz sztorit: drámai sorsokkal, csempészáruval, plüsselefánttal és Hosszú Katinka edzőpartnerével is találkozhatunk.

TRABANTTAL, HASZNÁLT TRIKÓKKAL

Az ötfős magyar csapat egy Trabanttal és egy Volkswagen Bogárral utazott ki a németországi Heidelbergbe, pihenésként egy salzburgi uszoda napozóágyain aludtak – ilyen előzmények után született első érmünk 1972-ben. A küldöttség vezetője, Fejes András – aki 17 évesen szenvedett nyaki gerinctörést, miután a strandon hátulról ráugrott valaki – eredetileg asztaliteniszező volt, mégis 60 méteres kerekesszék-hajtásban lett harmadik. Bronzérme ma már történelmi siker, hazatérésekor viszont csak az érdekelte a sporthivatalt, hogy miként disszidált a csapat egyik tagja, s hogy visszaadják a használtan kapott címeres trikókat.

ARANY TÖRÖLVE ÉS CIPŐBE REJTVE

Tauber Zoltán nyakába akasztották az első aranyat, aki kisgyerekként egy felrobbanó ágyúlövedék miatt veszítette el mindkét kézfejét, ám ujjak nélkül, az ütőt két csonk kezével fogva is kiválóan megtanult pingpongozni. Az 1976-os Torontolympiad döntőjében a félkarú, de ép kezével játszó svéd ellenfelét verte meg, a dobogóról lelépve viszont a torontói nagykövet borzasztó hírt közölt vele: a faji megkülönböztetés politikáját folytató Dél-Afrika részvétele miatt csapatunk bojkottálja a játékokat. Úszóink rajthoz sem állhattak a döntőkben, küldöttségünk másnap keseregve hazautazott, s az összes magyar eredményt törölték. Az aranyérmet viszont senki nem kérte vissza, bár Tauber nem is adta volna könnyen: „Elrejtettem a cipőmbe, hogy azt mondhassam, elvesztettem.”

AMERIKAI ÁLOM

Bár olimpikonjaink a szocialista tábor bojkottja révén nem utazhattak el a Los Angeles-i játékokra, mozgássérült honfitársaink ott lehettek a maguk 1984-es versenyén. Köztük a csípőficamos Jeszenszky Attila, aki úszóként négy aranyat nyerve küldöttségünk legeredményesebb sportolója volt. „Akkor, 17 évesen három dolgot akartam: győzni, csajozni és szétnézni a világban” – meséli. A szocializmusból kiszakadva szédületes élmény volt nekik, hogy New Yorkban felülhettek az őket kísérő motoros rendőrök Harley Davidsonjára.

MICSODA FORDULAT!

Becsey János – akinek központi idegrendszeri sérülése van, a teljes jobb oldala bénult – 1992-ben két aranyérmet is nyert az úszók között, de azt is legalább ekkora sikernek tartja, hogy 2000-ben, 32 évesen élete legjobbjával második lett 200 vegyesen. Ráadásul 1988-ban újoncként bronzérmet nyert, de a szöuli utazás másról is emlékezetes: „Hazafelé a vámmentességünknek köszönhetően be tudtam hozni az országba húsz bőrdzsekit és negyven Lacoste-pólót, s ezeket eladva annyi pénzem összegyűlt, hogy meg tudtam venni belőle életem első autóját, egy Ford Caprit.”

MINDEN FRONTON BIZONYÍTOTT

Szekeres Pál máig az egyetlen a világon, akinek olimpiai és paralimpiai érme is van. Ötkarikás bronzát 1988-ban, a tőrvívó csapat tagjaként szerezte, de 1992-ben már a paralimpiai dobogó te tején állt. A kettő között történt dráma – a bonni világkupáról hazafelé tartó kisbuszuk az útról lesodródva felborult, s a társával az indulás előtt helyet cserélő Szekeres kerekesszékbe kényszerült – nem vetette vissza, sőt, 1996-ban további két paralimpiai aranyat gyűjtött. (A baleset idején egyébként csupán két hete járt együtt szerelmével, de ő is kitartott mellette, holott Szekeres a kórházban fekve szakítani akart vele.) Rióba pedig sikeres sportvezetőként utazott, a kerekesszékes vívás versenyigazgatójaként tevékenykedik.

HÁROM ARANYRA HÁROM BRONZ

A részvételi rekorder, a még Rióba is készülő Vereczkei Zsolt már az utóbbi három paralimpián (2004, 2008, 2012) szerzett három bronzérmét is büszkén mutogathatná, ám előtte, 1992-től sorozatban három aranyat szerzett. Ráadásul az egyik leggyorsabb, az 50 méteres hátúszó számban tudott 12 éven át az élen maradni. Hiába, hogy fejlődési rendellenesség következtében könyökénél véget érnek a karjai, és hogy árvaházban, majd nevelőszülők segítségével cseperedett fel, igazán vidám ember. Nevetve meséli például, hogy 15 évesen, Barcelonában a végletekig kihasználta az ingyenes büfét: „Már a fülemen jött ki, de azért rendre lenyomtam még egy jégkrémet vagy kólát.” A bajai paralimpikon egyébként éveken át együtt edzett Hosszú Katinkával.

NEVEZETES VÁLTÓSIKER

1996-ban kacifántos körülmények között állhatott a dobogó tetejére négy paraúszónk, miután megnyerték a 4x50 méteres vegyes váltót. Azazhogy igazából másodikként hozta a célba a csapatot Engelhardt Katalin (rajta kívül Zámbó Diana, Ráczkó Gitta és Járomi Mónika alkotta a kvartettet), ám a versenybíróság szabálytalan úszás miatt kizárta az eredetileg győztes franciákat. Ráadásul sokáig úgy tűnt, a mieink nem is indulhatnak, aztán az utolsó pillanatban megkerült az elkallódott és rendben leadott nevezési lapunk – melyről amúgy készült másolat, csak épp az atlantai repülőtérre tartó bőröndök egyikében lapult…

ELEFÁNTTAL, FÜLBEVALÓVAL

Pásztory Dóra sikereinél – 2000-ben és 2004-ben bajnok lett, és van további három érme – csak a kabalái különlegesebbek. Sydney-ben olyan fürdőruhában versenyzett, amilyenben korábban Egerszegi Krisztina, s állítja, 16 évesen csoda történt vele. A hiányosan fejlett kezekkel úszó paralimpikon (két kezén összesen öt ujja van) négy évre rá, Athénban plüsselefántját a karjára tetováltatta, s míg az eredeti a lelátón „drukkolt”, ő a négyes pályán, négyes számot formáló fülbevalóban tempózott a 200 méteres vegyes úszás döntőjében – így védte meg címét.

HALÁL HELYETT ÚJRAKEZDÉS

A vívó Dani Gyöngyinek aranya nincs a paralimpiákról – bár még az is lehet, hogy Rióban ez megváltozik –, de ötszörös ezüstérmes. Úgy nyert meg majdnem mindent, hogy csaknem mindent elveszített: 16 évesen, kamaszkori elkeseredettségében öngyilkos akart lenni, leugrott egy négyemeletes ház tetejéről. A zuhanást túlélte, de elszakadt a gerincvelője, s ezzel új élet kezdődött számára, mélyen hívő lett. A kerekesszékes vívók versenyein túl 2010-ben a téli paralimpián sílécen is szeretett volna bizonyítani, ám versenye előtt a szobájában egy szerencsétlen esés következtében történt lábszárcsonttörés ezt meghiúsította.

CÍMVÉDÉS, TARKÓN CSAPVA

Sors Tamás 16 éves volt, amikor 2008-ban világcsúccsal paralimpiai bajnok lett 100 méter pillangón. „Hirtelen jött a siker, nehezen dolgoztam fel” – mondta a jobb kezén végtaghiányos úszó arról, hogy miért vonult majdnem vissza utána. Szerencsére végül csak néhány edzést hagyott ki, a londoni paralimpiát nem, s meg is védte címét. Pedig szörnyű éjszakája volt előtte: „Mintha valaki tarkón csapott volna, hogy ne aludjak.” De a versenyre erőre kapott, ráadásul kategóriáján belül nyert még egy ezüstöt és egy bronzot is. A riói triplázás sem álom csupán...

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.