Sport

Huszti Szabolcs a Videotoné

/ 2018.01.17., szerda 19:01 /

Az egyik legmagasabban jegyzett magyar futballista tért haza a múlt héten. Huszti Szabolcsot a Videoton szerződtette le. Állítólag az NB I legjobban fizetett alkalmazottja lesz.

Huszti Szabolcs 12 és fél évnyi távollét után Kínából érkezik vissza az NB I-be, de legfigyelemreméltóbb esztendeit nem ott, hanem a német Hannoverben és az orosz bajnok Zenit Szentpétervárban töltötte. És nem kérdés, hogy ott lett volna a helye az Európa-bajnokságra kijutó magyar válogatottban is. Csakhogy 2010-ben nyílt levélben kritizálta a hazai labdarúgás belső viszonyait, majd lemondott a válogatottságról.

A dinamikus játékáról elhíresült Husztival erősödik majd a Videoton, de egyelőre kérdéses, hogy mikor, mert a játékost júliusban műtötték keresztszalag-szakadással, és a Nemzeti Sportnak azt nyilatkozta, hogy biztos a teljes felépülésében, de nem szabad siettetni a gyógyulást. Ami egy 34 éves labdarúgó esetében mindig hosszadalmasabb.

A Husztival felálló Videoton elsődleges célja a jelenlegi listavezető Ferencváros megelőzése, és a bajnoki cím megszerzése. De a befektetés rövid távon nem térül meg másként, csak ha a fehérváriak túl tudnak lépni a nemzetközi kupaselejtezőkön, és csoportkörig érnek. Amire 2012 óta nem volt példa. A magyar klubcsapatok azóta Európától elszakadva tengetik életüket, és ezzel sem saját maguk presztízsének, sem a szurkolók pszichéjének nem tesznek jót. Mert az elzárványosodott labdarúgásunkban minden elköltött adófizetői forint létjogosultsága megkérdőjelezhető. Különösen akkor, amikor a játékosok bére messze felülmúlja a hazai átlagot. Huszti fizetése például a rangado.hu híre szerint nem lehet kevesebb havi ötvenezer eurónál, azaz 15 millió forintnál, amit a klub sportigazgatója gyorsan cáfolt. Kovács Zoltán ugyanakkor elmondta, hogy Szabolcs a kvalitásainak megfelelő bérezésben részesül, csakhogy ez a mondás tájékoztatásnak soványka, hiszen ugyanezek a képességek Kínában például évente több mint egymilliárd forintot jelentettek Husztinak...

Azt biztosan tudjuk, hogy az NB I eddigi legjobban kereső játékosát Juhász Rolandnak hívják, aki ugyancsak a fehérváriakat erősíti. A 35 éves söprögetőnek havonta kilencmillió forint a bére, a 38 éves ferencvárosi Gera Zoltánnak pedig 8,5 millió, amely summák a hazai környezetben nagyvállalati menedzsereket is megszégyenítenek. És ellenérvként fel lehet emlegetni a külföldi bajnokságokban megkereshető pénzeket, de mindjárt azok közönség- és bevételvonzó hatásait is csatolni kellene.

A futballba áramló több állami forrás hatása egyelőre csak abban nyilvánul meg, hogy a hazai klubok ma nagyságrendekkel több gyereket vonzanak, mint néhány évvel korábban. Márpedig a fiatal energiák jó irányú lekötése közös érdek, arról nem is beszélve, hogy egy-egy Európa-klasszis hozzávetőlegesen harmincezer futballpalántából kerül elő.

Az öregfiúkba fektetett összegek tehát akkor kamatozhatnak, ha a Husztik pályájuk végén bekapcsolódnak az utánpótlás-nevelésbe, és az akadémiák Európa-kompatibilis játékosokat bocsátanak ki. Ha így lesz, akkor egyszer visszazárkózhatunk Európa közepéhez.

Ha – akkor…

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.