valasz.hu/sport/ha-tehetnem-mindenkinek-adnek-egy-darabot-az-aranyermembol-jo-hogy-vannak-olyan-peldakepeink-mint-szilagyi-aron-119947

http://valasz.hu/sport/ha-tehetnem-mindenkinek-adnek-egy-darabot-az-aranyermembol-jo-hogy-vannak-olyan-peldakepeink-mint-szilagyi-aron-119947

Sport

Imre Géza drámája: nem vesztes az ezüstérmes!

/ 2016.08.10., szerda 09:28 /

Valódi dráma, hogy a ’96-os atlantai olimpián bronzérmes, 41 éves Imre Géza éjjel 14:10-ről kikapott a dél-koreai Park Szang Jungtól párbajtőrben. Egy tus, és övé az arany. (A vívásban 15 tussal nyerhető egy menet, asszó.) Mellékkörülmény, de közepes méretű tárgyakkal volt kedvem megdobálni a monitort az esetet súlyosbító M4-es kommentátor csaj hallatán, aki a 14. tusnál lényegében bejelentette az aranyat.

A nagy visszatérőként jegyzett, tavaly pályafutása legjobb formáját mutató Imre Géza lelki állapotáról mindent elmond Illyés Tibor (MTI) zseniális fotója:

Fotó: MTI

A versenyző darabokra törve, szinte gyerekként hajtja a fejét edzője, Dancsházy-Nagy Tamás vállára, miközben a háttérben Park Szang Jung éppen zászlóba öltözve ünnepelteti magát a Karióka Arénában.

„Az ezüstérmes az első vesztes” – mondta Imre Géza borzasztó keserűséggel az eredményhirdetése után. „Ilyenkor nem jó szájízzel hagyja abba az ember a versenyt. El kell telnie még egy pár évnek, hogy tényleg értékelni tudjam... Egy harminc-negyvennek, ötvennek...”

Akkor ehhez hadd mondjak valamit. Valahogy úgy alakult, hogy az ember természetének része a vonzódás a periódusos rendszer 79. eleméhez és a kényszeres sorszámnevezéshez, mégis muszáj vitatnom Imre Géza szavait. Igaz, hogy csak a hülye elégedett a második hellyel, és a világ úgy működik, hogy az egyik döntős mindenképpen vesztesként lép le a pástról – de a dobogóra felállni már más. Nekünk, az egészet egy székből végigizguló többségnek – bármilyen kicsire is rágtuk a körmünket a győzelem érdekében – ők ünnepelt nyertesek, akik közül az ezüstérmes a második.

Szóval rugózhatunk még a szavakon, hogy első vesztes vagy második nyertes, de a lényegen nincs mit vitatni: a 2015-ben világbajnok Imre Géza így is, úgy is a földkerekség egyik legjobb párbajtőrözője. Köszönet a küzdelemért!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Boldog születésnapot, MúzeumCafé!

Tíz év nagy idő – főleg egy olyan periodika életében, amely elsősorban a szakmának készül, de a nagyközönség számára is érdekes szeretne lenni. Vékony mezsgyén kell lépkedni, könnyű elbillenni bármelyik oldalra. A MúzeumCafénak eddig sikerült megőrizni az egyensúlyát.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Vidnyánszky emeli a tétet: arab produkciókat hívott Magyarországra

Miközben Magyarország egyes vidékein már akkor is rendőrért kiáltanak, ha valaki kendőt köt a fejére, a Nemzeti Színház olyan arab előadásokat is meghívott az éppen zajló MITEM-re, amely a megértést szolgálja napjaink legégetőbb kérdésében. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ellenzéki tüntetéssorozat: gyászmunkának biztosan jó

A választási vereség után szinte minden ellenzéki párt válságba került, az LMP-ben tettlegességbe torkollottak az indulatok. A múlt szombaton elkezdett ellenzéki demonstrációk gyászmunkának biztosan jók – de lesz-e belőlük kibontakozás? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.