valasz.hu/sport/fucsovics-vs-federer-rekord-es-helytallas-127091

http://valasz.hu/sport/fucsovics-vs-federer-rekord-es-helytallas-127091

Sport

Imre Géza drámája: nem vesztes az ezüstérmes!

/ 2016.08.10., szerda 09:28 /

Valódi dráma, hogy a ’96-os atlantai olimpián bronzérmes, 41 éves Imre Géza éjjel 14:10-ről kikapott a dél-koreai Park Szang Jungtól párbajtőrben. Egy tus, és övé az arany. (A vívásban 15 tussal nyerhető egy menet, asszó.) Mellékkörülmény, de közepes méretű tárgyakkal volt kedvem megdobálni a monitort az esetet súlyosbító M4-es kommentátor csaj hallatán, aki a 14. tusnál lényegében bejelentette az aranyat.

A nagy visszatérőként jegyzett, tavaly pályafutása legjobb formáját mutató Imre Géza lelki állapotáról mindent elmond Illyés Tibor (MTI) zseniális fotója:

Fotó: MTI

A versenyző darabokra törve, szinte gyerekként hajtja a fejét edzője, Dancsházy-Nagy Tamás vállára, miközben a háttérben Park Szang Jung éppen zászlóba öltözve ünnepelteti magát a Karióka Arénában.

„Az ezüstérmes az első vesztes” – mondta Imre Géza borzasztó keserűséggel az eredményhirdetése után. „Ilyenkor nem jó szájízzel hagyja abba az ember a versenyt. El kell telnie még egy pár évnek, hogy tényleg értékelni tudjam... Egy harminc-negyvennek, ötvennek...”

Akkor ehhez hadd mondjak valamit. Valahogy úgy alakult, hogy az ember természetének része a vonzódás a periódusos rendszer 79. eleméhez és a kényszeres sorszámnevezéshez, mégis muszáj vitatnom Imre Géza szavait. Igaz, hogy csak a hülye elégedett a második hellyel, és a világ úgy működik, hogy az egyik döntős mindenképpen vesztesként lép le a pástról – de a dobogóra felállni már más. Nekünk, az egészet egy székből végigizguló többségnek – bármilyen kicsire is rágtuk a körmünket a győzelem érdekében – ők ünnepelt nyertesek, akik közül az ezüstérmes a második.

Szóval rugózhatunk még a szavakon, hogy első vesztes vagy második nyertes, de a lényegen nincs mit vitatni: a 2015-ben világbajnok Imre Géza így is, úgy is a földkerekség egyik legjobb párbajtőrözője. Köszönet a küzdelemért!

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.