heti-valasz.hu/sport/eloszor-2000-ben-talalkozott-egymassal-ket-azonos-nemzetbeli-egyuttes-63470

http://heti-valasz.hu/sport/eloszor-2000-ben-talalkozott-egymassal-ket-azonos-nemzetbeli-egyuttes-63470

Sport

Jégvarázs

/ 2018.02.28., szerda 15:45 /

Az első magyar téli olimpiai aranyat nyerte a rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott. De milyen sport az, amelynek idehaza minden 25. igazolt versenyzője olimpiai bajnok? Ifj. Telegdi Attilát, a gyorsasági szakág igazgatóját kérdeztük.

Meg akarnak őrjíteni minket? Micsoda izgalmak árán lett Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang olimpiai bajnok!

Ez ilyen sport. A versenyzőket azzal küldjük fel a pályára, hogy élvezzék. A felelősség terhe a sportvezetőké.

De hogyan tudtak egy ilyen őrült sportba beleszeretni? Száztíz méteres a pálya, ezalatt 50 kilométeres tempóra gyorsulnak fel, és jön egy hajtűkanyar.

Óriási élmény a kanyarban gyorsítani, a pályának ez a része a legveszélyesebb, ott már 60-nal hasítanak, és majdnem egy lábon siklanak. Nem is kötnek rá biztosítást, azt mondják, extrém sport.

A helyzet biztosan extrém: a pécsi egyesületnek 11 igazolt korcsolyázója van, ebből kettő olimpiai bajnok, Knoch Viktor és Burján Csaba. Nem tévedés?

Nem. Az országban 100 igazolt versenyző van, ebbe beleszámítanak a hatévesek is.

Ezzel lettünk mi negyedikek a női és olimpiai bajnokok a férfi váltóval?

Igen, nagyon kicsi a merítés, de a képzés topszínvonalú.

A csapat felét adó Pécsnek még fedett jégpályája sincs.

Csak fedetlen, de rövidesen befedik.

De akkor hogyan ért fel a válogatott a világ tetejére?

A Városliget jegén korcsolyázók és a hokisok adták az első versenyzőket. Azután Märtz Róbert vidéken bemutatókat tartott velük, mi pedig beleszerettünk a sportba. A fiatalok jöttek utánunk.

Folyton korcsolyacsaládot emlegetnek, nem alaptalanul. A fogadóünnepségen beszélgetünk, velünk szemben éppen a Liu testvérek húgát fotózzák, nyakában két olimpiai aranyéremmel…

Valóban több testvérpárunk van, de a csapatunk egyben nemzetközi is: az egyik edzőnk kínai, az egyik korcsolyamester koreai, a másik pedig az olimpiai bajnok Knoch Viktor bátyja.

Ováció fogadta a csapatot, de ez nem volt mindig így. A családoknak áldozatot kellett hozniuk. Hogyan tudta ezt a három Liu testvért egyedül felnevelő édesanya megtenni?

Igen, nekik kellett megvenni a korcsolyát, ami gyerekenként 100-150 ezer forint. Remélem, az olimpiai arany a korcsolyasport bázisainak is hoz majd annyit, hogy ne kelljen hó végén azon gondolkodni: ha befizetik a gyerekek tagdíját, hogyan jönnek ki a fizetésből.

Ez a siker azt üzeni, hogy hittel minden elérhető? Jég nélküli országban legyőzni Kanadát vagy Kínát?

A magyar ember a jég hátán is megél, és ez a siker bebizonyította, hogy bármit el tudunk érni. De nem volt hátrány, hogy magyarok vagyunk, sőt. A sikernek nemcsak a fiatalok korcsolyatudása a része, hanem a magyarságtudatuk is.

Emlékszem, amikor a kínai apától és magyar anyától született két Liu fivér először állt együtt a dobogón...

A világbajnokságon 2016-ban, és a kezüket a szívükre tették a magyar himnusz alatt? Valóban megható volt. Remélem, a mostani képek is sok olyan emberhez eljutnak, akiktől megkapták, hogy kínaiak...

De legközelebb is kicsorbulhat a penge, törhet a jég – és a magyar közönség most már folyton győzelmet vár. Hogyan óvja meg ettől a fiúkat?

A váltó alig jutott ki az olimpiára, ott mégis aranyérmet nyert. Megmutatták, hogy minden helyzetből fel tudnak állni. Remélem, a közönség is ráérez: ettől lebilincselően izgalmas ez a sport.

Ifj. Telegdi Attila
1973-ban született Pécsett. 1998-ban szerzett testnevelő tanári diplomát. Gyorskorcsolyában válogatott kerettag, súlyemelésben főiskolai magyar bajnok volt. 2014–2018 között szövetségi kapitány. A korcsolyasport gyorsasági szakágának igazgatója.

 

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.