heti-valasz.hu/sport/parizsi-merenylet-mar-a-focimeccs-sem-lesz-ugyanaz-108283

http://heti-valasz.hu/sport/parizsi-merenylet-mar-a-focimeccs-sem-lesz-ugyanaz-108283

Sport

Jégvarázs

/ 2018.02.28., szerda 15:45 /

Az első magyar téli olimpiai aranyat nyerte a rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott. De milyen sport az, amelynek idehaza minden 25. igazolt versenyzője olimpiai bajnok? Ifj. Telegdi Attilát, a gyorsasági szakág igazgatóját kérdeztük.

Meg akarnak őrjíteni minket? Micsoda izgalmak árán lett Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang olimpiai bajnok!

Ez ilyen sport. A versenyzőket azzal küldjük fel a pályára, hogy élvezzék. A felelősség terhe a sportvezetőké.

De hogyan tudtak egy ilyen őrült sportba beleszeretni? Száztíz méteres a pálya, ezalatt 50 kilométeres tempóra gyorsulnak fel, és jön egy hajtűkanyar.

Óriási élmény a kanyarban gyorsítani, a pályának ez a része a legveszélyesebb, ott már 60-nal hasítanak, és majdnem egy lábon siklanak. Nem is kötnek rá biztosítást, azt mondják, extrém sport.

A helyzet biztosan extrém: a pécsi egyesületnek 11 igazolt korcsolyázója van, ebből kettő olimpiai bajnok, Knoch Viktor és Burján Csaba. Nem tévedés?

Nem. Az országban 100 igazolt versenyző van, ebbe beleszámítanak a hatévesek is.

Ezzel lettünk mi negyedikek a női és olimpiai bajnokok a férfi váltóval?

Igen, nagyon kicsi a merítés, de a képzés topszínvonalú.

A csapat felét adó Pécsnek még fedett jégpályája sincs.

Csak fedetlen, de rövidesen befedik.

De akkor hogyan ért fel a válogatott a világ tetejére?

A Városliget jegén korcsolyázók és a hokisok adták az első versenyzőket. Azután Märtz Róbert vidéken bemutatókat tartott velük, mi pedig beleszerettünk a sportba. A fiatalok jöttek utánunk.

Folyton korcsolyacsaládot emlegetnek, nem alaptalanul. A fogadóünnepségen beszélgetünk, velünk szemben éppen a Liu testvérek húgát fotózzák, nyakában két olimpiai aranyéremmel…

Valóban több testvérpárunk van, de a csapatunk egyben nemzetközi is: az egyik edzőnk kínai, az egyik korcsolyamester koreai, a másik pedig az olimpiai bajnok Knoch Viktor bátyja.

Ováció fogadta a csapatot, de ez nem volt mindig így. A családoknak áldozatot kellett hozniuk. Hogyan tudta ezt a három Liu testvért egyedül felnevelő édesanya megtenni?

Igen, nekik kellett megvenni a korcsolyát, ami gyerekenként 100-150 ezer forint. Remélem, az olimpiai arany a korcsolyasport bázisainak is hoz majd annyit, hogy ne kelljen hó végén azon gondolkodni: ha befizetik a gyerekek tagdíját, hogyan jönnek ki a fizetésből.

Ez a siker azt üzeni, hogy hittel minden elérhető? Jég nélküli országban legyőzni Kanadát vagy Kínát?

A magyar ember a jég hátán is megél, és ez a siker bebizonyította, hogy bármit el tudunk érni. De nem volt hátrány, hogy magyarok vagyunk, sőt. A sikernek nemcsak a fiatalok korcsolyatudása a része, hanem a magyarságtudatuk is.

Emlékszem, amikor a kínai apától és magyar anyától született két Liu fivér először állt együtt a dobogón...

A világbajnokságon 2016-ban, és a kezüket a szívükre tették a magyar himnusz alatt? Valóban megható volt. Remélem, a mostani képek is sok olyan emberhez eljutnak, akiktől megkapták, hogy kínaiak...

De legközelebb is kicsorbulhat a penge, törhet a jég – és a magyar közönség most már folyton győzelmet vár. Hogyan óvja meg ettől a fiúkat?

A váltó alig jutott ki az olimpiára, ott mégis aranyérmet nyert. Megmutatták, hogy minden helyzetből fel tudnak állni. Remélem, a közönség is ráérez: ettől lebilincselően izgalmas ez a sport.

Ifj. Telegdi Attila
1973-ban született Pécsett. 1998-ban szerzett testnevelő tanári diplomát. Gyorskorcsolyában válogatott kerettag, súlyemelésben főiskolai magyar bajnok volt. 2014–2018 között szövetségi kapitány. A korcsolyasport gyorsasági szakágának igazgatója.

 

 

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.