Sport

„Keleten is vannak futballisták”

/ 2017.03.14., kedd 14:43 /

A Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatával tüntették ki Jenei Imrét labdarúgói és edzői pályafutása elismeréseként a román foci legemlékezetesebb eredményeiért.

Nyolcvanadik születésnapja közeledtével érte az elismerés. Meglepte a kitüntetés?

Bukarestben élő lányom hívott fel a hírrel, és nagyon meglepett. Nagy megtiszteltetésnek veszem, mert sportoló még nem kapott ilyen elismerést. Gondolom, az lehet az oka, hogy sosem voltak a román labdarúgásban olyan eredmények, mint az én időmben. Kereknek valóban kerek a 80 év, de próbálom álcázni a magas kort a hajvágással vagy az öltözködéssel. De a viccet félretéve: fizikailag jól érzem magamat, az idő pedig mindenkit utolér, mindenkit elárul.

Melyik a szívének legkedvesebb időszak a pályafutásából?

A Steaua Bukarestben értem el a legnagyobb sikereket, nem feledhetem a Barcelona elleni győzelmünket, amikor megnyertük a Bajnokcsapatok Európa-kupáját. Kedves emlék Arad is, ahol először játszottam futballistaként. Játékosként jól éreztem magam Törökországban, szerettem a görögországi edzői munkámat és a magyarországi időszakot is.

Évekig élt és dolgozott Bukarestben. Nem volt hátrány a magyar származás?

Ilyen problémám sosem volt, ebben biztosan közrejátszottak az eredmények. Az számított, ami tőlem függött: hogy jól végzem-e a munkám, elérem-e, hogy meghallgassanak a játékosaim, és azt csinálják, amit kérek tőlük, vagy szót értek-e a vezetőséggel. Szerencsére Valentin Ceausescu, az államfő nagyobbik fia imádta a labdarúgást, és segített, ha gondjaink voltak. Intelligens fizikus és matematikus, akivel még ma is jóban vagyok. Épp az előbb hívott, hogy gratuláljon. A régi Steaua-játékosokkal is tartom a kapcsolatot. Minden május 7-én, a BEK-győzelmünk napján találkozunk egy Brassó melletti panzióban, ahol a tulajdonos kialakított egy kis focipályát, és rajtunk kívül színészeket, énekeseket is meghív egy közös focizásra.

Milyen változást lát a magyar fociban azokhoz a viszonyokhoz képest, amikor ön volt a magyar szövetségi kapitány?

Most jobban foglalkoznak a vezetők a labdarúgással. Sokat számít, hogy a miniszterelnök szereti, segíti a focit. Jó látni, hogy valami elindult. A BEK-döntő előtt azt mondtam a Steaua játékosainak: megverhet minket a Barcelona, de mutassák meg a világnak, hogy valahol ott Keleten, Romániában is vannak futballisták. Megmutatták. Ezt éreztem a magyar játékosokon is az Eb-n. Ha technikailag és taktikailag nem álltak is magasan, tetszett, hogy csapatként, százszázalékos akarattal megmutatták, „mi is futballisták vagyunk”.

Miért Nagyváradon vert gyökeret?

Viccesen szólva: én Aradon születtem, a feleségem Kolozsváron, Nagyvárad pedig a kettő között van. Akkor költöztünk ide, amikor a váradi csapat edzője lettem. A futballklub már nincs meg, de mi ideszoktunk. Közel van Budapesthez, amit nagyon szeretek. A múltkor épp akkor keresett egy bukaresti újságíró, amikor pesti barátainknál voltunk és színházba készültünk. Kérdezte, miért nem Váradon vagy Bukarestben megyek színházba. Mondom, azért, mert Váradon nincs, Bukarest meg 600 kilométerre fekszik, Pest viszont 300-ra. Nemrég visszahívtak Bukarestbe tanácsadónak a labdarúgó szövetségbe. Nem tudom, elvállalom-e, de jó érzés, hogy számítanak rám, mert még mindig nem tudok lemondani a labdarúgásról.

Jenei Imre
Aradon született 1937-ben. Játékosként 12-szeres román válogatott. Edzőként 1986-ban a Steaua Bukaresttel megnyerte a Bajnokcsapatok Európa-kupáját. 1986–90 között, majd 2000-ben román szövetségi kapitány. 1992–93 között a magyar válogatott szövetségi kapitánya. 1993-ban a magyar Parmalat FC edzője.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.