valasz.hu/sport/csodat-tettek-a-magyar-kosarasok-125363

http://valasz.hu/sport/csodat-tettek-a-magyar-kosarasok-125363

Sport

„Keleten is vannak futballisták”

/ 2017.03.14., kedd 14:43 /

A Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatával tüntették ki Jenei Imrét labdarúgói és edzői pályafutása elismeréseként a román foci legemlékezetesebb eredményeiért.

Nyolcvanadik születésnapja közeledtével érte az elismerés. Meglepte a kitüntetés?

Bukarestben élő lányom hívott fel a hírrel, és nagyon meglepett. Nagy megtiszteltetésnek veszem, mert sportoló még nem kapott ilyen elismerést. Gondolom, az lehet az oka, hogy sosem voltak a román labdarúgásban olyan eredmények, mint az én időmben. Kereknek valóban kerek a 80 év, de próbálom álcázni a magas kort a hajvágással vagy az öltözködéssel. De a viccet félretéve: fizikailag jól érzem magamat, az idő pedig mindenkit utolér, mindenkit elárul.

Melyik a szívének legkedvesebb időszak a pályafutásából?

A Steaua Bukarestben értem el a legnagyobb sikereket, nem feledhetem a Barcelona elleni győzelmünket, amikor megnyertük a Bajnokcsapatok Európa-kupáját. Kedves emlék Arad is, ahol először játszottam futballistaként. Játékosként jól éreztem magam Törökországban, szerettem a görögországi edzői munkámat és a magyarországi időszakot is.

Évekig élt és dolgozott Bukarestben. Nem volt hátrány a magyar származás?

Ilyen problémám sosem volt, ebben biztosan közrejátszottak az eredmények. Az számított, ami tőlem függött: hogy jól végzem-e a munkám, elérem-e, hogy meghallgassanak a játékosaim, és azt csinálják, amit kérek tőlük, vagy szót értek-e a vezetőséggel. Szerencsére Valentin Ceausescu, az államfő nagyobbik fia imádta a labdarúgást, és segített, ha gondjaink voltak. Intelligens fizikus és matematikus, akivel még ma is jóban vagyok. Épp az előbb hívott, hogy gratuláljon. A régi Steaua-játékosokkal is tartom a kapcsolatot. Minden május 7-én, a BEK-győzelmünk napján találkozunk egy Brassó melletti panzióban, ahol a tulajdonos kialakított egy kis focipályát, és rajtunk kívül színészeket, énekeseket is meghív egy közös focizásra.

Milyen változást lát a magyar fociban azokhoz a viszonyokhoz képest, amikor ön volt a magyar szövetségi kapitány?

Most jobban foglalkoznak a vezetők a labdarúgással. Sokat számít, hogy a miniszterelnök szereti, segíti a focit. Jó látni, hogy valami elindult. A BEK-döntő előtt azt mondtam a Steaua játékosainak: megverhet minket a Barcelona, de mutassák meg a világnak, hogy valahol ott Keleten, Romániában is vannak futballisták. Megmutatták. Ezt éreztem a magyar játékosokon is az Eb-n. Ha technikailag és taktikailag nem álltak is magasan, tetszett, hogy csapatként, százszázalékos akarattal megmutatták, „mi is futballisták vagyunk”.

Miért Nagyváradon vert gyökeret?

Viccesen szólva: én Aradon születtem, a feleségem Kolozsváron, Nagyvárad pedig a kettő között van. Akkor költöztünk ide, amikor a váradi csapat edzője lettem. A futballklub már nincs meg, de mi ideszoktunk. Közel van Budapesthez, amit nagyon szeretek. A múltkor épp akkor keresett egy bukaresti újságíró, amikor pesti barátainknál voltunk és színházba készültünk. Kérdezte, miért nem Váradon vagy Bukarestben megyek színházba. Mondom, azért, mert Váradon nincs, Bukarest meg 600 kilométerre fekszik, Pest viszont 300-ra. Nemrég visszahívtak Bukarestbe tanácsadónak a labdarúgó szövetségbe. Nem tudom, elvállalom-e, de jó érzés, hogy számítanak rám, mert még mindig nem tudok lemondani a labdarúgásról.

Jenei Imre
Aradon született 1937-ben. Játékosként 12-szeres román válogatott. Edzőként 1986-ban a Steaua Bukaresttel megnyerte a Bajnokcsapatok Európa-kupáját. 1986–90 között, majd 2000-ben román szövetségi kapitány. 1992–93 között a magyar válogatott szövetségi kapitánya. 1993-ban a magyar Parmalat FC edzője.

Rosta

Ablonczy Bálint

Találkozunk 2016-ban!

Ingatlanpanama a Feneketlen-tónál? – Lázár János kemény lépésre szánta el magát

Nahát, lesz következménye egy újságcikknek!? Azonnali vizsgálatra utasította a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi) Lázár János a Feneketlen-tó melletti telekprivatizáció ügyében, melyet a Heti Válasz tárt fel – tájékoztatta lapunkat a Miniszterelnökség. Közben már csaknem ezren csatlakoztak a Buda Gardens-óriáslakópark elleni petícióhoz.

Hun–magyar rejtély: új nyilatkozatok árnyalják a „szenzációt”

A szegedi genetikusok nagy vihart kavaró szeptember végi bejelentése után először véleményezi átfogóan a hun–magyar rokonság kérdését történész, paleoantropológus és néprajztudós. A csütörtöki Heti Válasz összeállításából kiderül: a kulturális közelségnek több bizonyítéka is van, a csodafegyvernek tűnő genetika viszont épp a lényeget illetően néma.

A magyar szexmilliárdos pere: 45 milliárd forint a tét

Ismét pert nyert a leggazdagabb magyarok között számon tartott szexmilliárdos, Gattyán György cége az adóhivatallal szemben, egyelőre mégsem látszik a történet vége. A tét 45 milliárd forint. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

„Lehet, hogy Orbán nem diktátor” – mondja az MSZP elnöke

Ha a ballib értelmiség lázas messiáskeresésében eljutott Vona Gáborig, ahhoz csak gratulálni tud Molnár Gyula. A szocialisták elnöke eddig másodhegedűs volt, Botka László visszalépése után viszont ő viszi majd a prímet a pártban. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért tartja Lázár János intellektuálisan kiüresedettnek a kormányzást?

Ilyen még nem volt: egy jó esélyekkel kecsegtető voksolás előtt ­a Fidesz meghatározó politikusa választókerületébe való visszavonulásáról beszél. Lehet, hogy Lázár János csak további gyengülését előzné meg, de a háttérben ott áll a Rogán Antallal kialakult konfliktus is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.