Sport

Kell egy kosárlabdacsapat

/ 2017.09.13., szerda 16:41 /

Negyvennyolc év után nyert újra Eb-mérkőzést a magyar férfikosárlabda-válogatott, bejutva a nyolcaddöntőbe. Itthon közel kétmillióan követték tévén Ivkovics Sztojan csapatának meccseit, akit Kolozsváron értünk el.

Pár nap alatt jócskán megnőtt a csapat iránti érdeklődés, hogy eljutott a nyolcaddöntőig. Hogyan állták a sarat?

Ha otthon játszunk, biztosan még több megkeresés lett volna. De innen is éreztük, hogy boldoggá tettünk egy országot, még olyanokat is, akik nem szoktak kosárlabdát nézni. Mi nem vagyunk „sztárcsapat”. Kitartó és szerény emberek ötévnyi alázatos munkája áll mögöttünk. Öt nyarat áldoztunk arra a családjaink nélkül, hogy egyszer elérjük ezt a mennyországszintű eredményt. Ezért fájó, hogy amikor kijutottunk az Eb-re, bírálni kezdett minket a kosárlabda hangos kisebbsége A társadalom minden szférájában van a csendes többség, akinek csak a munkára és a családra van ideje, a kisebbség nem dolgozik, de osztja az észt, hogy mi miért nem jó.

Miért ragasztották önre a „brooklyni kosaras” jelzőt?

Montenegróban olyan helyen nőttem fel, amely hasonlít az amerikai Brooklynra. Ott nem elég, ha jó vagy, harcolnod is kell a csapatba kerülésért. Sok pofon árán tanultam meg, hogy az élet küzdelem. Ez az oka annak, hogy ha a csapatban valamelyik srácnak valami problémája van, akkor igyekszem segíteni, hogy minél egyszerűbben túljusson rajta.

A háború elől jött át Magyarországra, 1992-ben. Mi maradt meg a mediterrán életformájából?

Szeretem, ha a nap egy nyugodt félórájában megihatok egy kávét. Ezt a szokásomat egyszer szakítottam meg, amikor megkértem a feleségem, Béres Tímea kezét. A család és a barátok – ez az én életem. A háborúban a másik megsemmisítése a cél. Egy okos ember azt mondta: ha elengedjük az ellenséget, akkor attól erősebbek leszünk. Ezért kerülöm az életben a konfliktusokat.

Igaz, hogy ön szerint nem az a siker, ha egy százmilliókból összerakott csapat mindenkit megver, hanem ha látja, hogy egy játékos mennyit fejlődött?

Cégeknek tartott motivációs tréningeken mindig elmondom: egy csoport felépítésekor a képességnél fontosabb a készség, és az, hogy egy tag mennyire tud hierarchiában élni. Ezt sok játékos elfogadja, kivéve az önimádó sztárokat. Az Eb előtt azért bíráltak, hogy nem hoztam fiatal játékosokat, pedig ketten is vannak. Mi lesz azzal a gyerekkel, aki Ferrarit kap a 18. születésnapjára, de még nem dolgozott meg érte?

Kicsit olyanok a kosarasaink, mint a hokisaink: szerényen és szerényebb támogatásból értek el sikereket.

Ha focira van sok pénz, más sportágakra is jut. A világon mindenütt a foci húzza magával a többi sportág támogatását. Hála a taónak, sokkal jobban állunk, mint öt éve. Az egyik horvát újságíró mondta: irigyli Magyarországot, ahol pörög a sportélet, nagy nemzetközi eseményekkel.

Bár a nyolcaddöntőben a szerbektől kikaptunk, az Eb-n felkerültünk a kosárlabdavilág térképére. Hogyan tovább?

Nyáron elkezdtük a felkészülést a novemberben induló vébéselejtezőkre. Játszottunk 12 felkészítő meccset, és nyolcban kiemelt szerepet kaptak a fiatalok. Elvileg lejár a szerződésem, de nem hiszem, hogy akadálya lenne a folytatásnak. Eddig is érzelmi, nem pedig anyagi alapja volt a megállapodásnak.

Ivkovics Sztojan
Dubrovnikban született 1966-ban. Játékosként a Kaposvári KK-val kétszeres magyar bajnok és Magyar Kupa-győztes. Szakvezetőként a Szolnoki Olaj KK-val bajnok, a Kecskeméti KTE-vel bajnoki és kupaezüstérmes, a PVSK-val Magyar Kupa-győztes és bajnoki ezüstérmes. 2007–2008 között egy évig, majd 2013 óta a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Harc az idősek lelkéért: mindent elsöprő pártkampány indult a Facebookon

A pártoknak nem a fiatalok eléréséért kell ott lenni a Facebookon: a jelenlét az idősek miatt életbevágó. Néhány év alatt hermetikusan zárt és részben központilag irányított nyilvánosságok alakultak ki a világhálón. Háttér és eredményhirdetés a pártok és politikusok Facebook-teljesítményéről a csütörtöki Heti Válaszban.

Salgótarján nem Szeged – billegő körzetek Nógrádban

Makacs szegénység, elöregedés, lassú fogyatkozás: az ország legvidékiesebb megyéjében lenne ok a protestszavazásra. A megyeszékhelyen erős a baloldal, de a háromosztatú politikai térben a kormánypártnak a legjobbak az esélyei. A Heti Válasz választási sorozata ezúttal a két nógrádi választókerületet mutatja be. Részletek a friss lapszámban.

Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

Már 500 közautó áll a fővárosban közlekedők rendelkezésére, két-három év múlva pedig ezernél is több lesz. Külföldi tapasztalatok szerint tízszer ennyi saját járgányt helyettesíthetnek, de kérdés, hogy ez idehaza is reális-e. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ilyen jó a szlovák egészségügy? Tényleg ennyire lemaradtunk?

Szlovákiáé Európa 13. legjobb egészségügye, és egyben a legerősebb egész Kelet-Európában – állapította meg egy nemzetközi kutatóintézet, amely Magyarországot a 29. helyre rangsorolta. Tényleg ennyire lemaradtunk? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Neki köszönhetjük a Testről és lélekről leggyönyörűbb jeleneteit

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, Oscarra jelölt filmjében két, meghitt kapcsolatra alkalmatlan ember addig álmodja ugyanazt, míg nappalaik rideg valósága hozzá nem simul csodaszép álmaikhoz. Az álombéli jeleneteket Horkai Zoltán szarvasai játsszák el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.