valasz.hu/sport/csapo-gabor-lehet-hogy-a-kovetkezo-olimpiat-mar-nelkulunk-rendezik-129220

http://valasz.hu/sport/csapo-gabor-lehet-hogy-a-kovetkezo-olimpiat-mar-nelkulunk-rendezik-129220

Sport

Kinek szurkoljunk?

/ 2018.03.28., szerda 18:15 /

Érdemes csínján bánni a jelzőkkel, amikor a tények önmagukban sem csak horzsolnak, de húst tépő sebeket is ejtenek. Például akkor, amikor nemzetek közötti futballmérkőzésen Kazahsztán 3–2-es vereséget mér a hazai pályán játszó Magyarországra.

Az európai futballszövetség (UEFA) Kazahsztánt a futottak még kategóriában tartja nyilván, az úgynevezett D mezőnyben. Olyanokkal együtt, mint Liechtenstein, Andorra vagy Luxemburg. Amely válogatottak közül az utóbbi kettő épp a múlt évben fektette két vállra legjobbjainkat. A kazakok elleni hazai bukás a magyar igazság hármasát teljesítette be. Pedig szívesen lemondtunk volna erről az igazolásról. Mert nem a vereség ténye volt csupán mellbevágó, de az is, hogy a semmire sem tartott ellenfél túljátszotta a magyar csapatot. Ami azért is letaglózó élmény, mert 2014 júniusában, a Puskás-stadiont búcsúztató meccsről Kazahsztán még 3–0-s vereséggel távozott.

Négy év a honi futball sokmilliárdos fejlesztése jegyében telt el. A 3–0-ból így lett 2–3. Ezek után mégis ki merné kiírni valamelyik stadion főbejáratára, hogy „a magyar labdarúgás az átépítés alatt is üzemel”? Ugye, senki? Bár verbális bátorságunk immár messze földön híres.

De mi is a baj itthon? Az, hogy a labdarúgásra elköltött minden egyes forint tékozlás, rablás vagy gazemberség? Dehogy. A futball jó játék, közösségformáló erő (gondoljon csak mindenki a 2016-os Európa-bajnokság eufóriájára!), és sokkal jobbat érdemelnénk belőle.

Akkor talán az a probléma, hogy a piac helyett az állam finanszírozza a labdarúgás kiadásait? Ez csak részigazság. Tény, egészségesebb lenne, ha a szórakoztatás és a biznisz közös halmaza a szórakoztatásban és a bizniszben honos szabályok szerint rendezné mindennapjait. De ahhoz, hogy felzárkózzunk a világhoz, s labdába rúgjunk a labdarúgás nevű iparágban, pótolni kell a több évtizedes infrastrukturális lemaradást, modernizálni az utánpótlásképzést, és ebből a munkából az államnak ki kell vennie a részét. Már csak azért is, mert nagyszámú fiatal bevonzása a sport világába olyan területek feszültségeit csökkenti, mint a bűnözés vagy az egészségügy.

A kormány tehát jó célt tűzött maga elé, hogy aztán politikai és magánüzleti érdekek hozzáadásával átláthatatlan katyvaszt hozzon létre, amelyből hiányzik az észszerűség, a mértékletesség és a teljesítményarányos díjazás. Immár európai szintű stadionok egész sorában ásítoznak a lelátók a messze értékükön felül árazott produkciók láttán. A pénzbőség hatására a futballisták igényei csillapíthatatlanul nőnek, miközben az eredmények klub-és válogatottszinten nemhogy javulnának, de még romlanak is. Klubcsapataink albán, bosnyák, szerb ellenfeleken is szétkenődnek, nemzeti tizenegyünket pedig Andorra, Luxemburg és Kazahsztán is leckézteti.

A felelősség hiányától szenvedő rendszer egyre nagyobb feszültséget szül. És az sem segít, hogy a hivatalos média nemhogy szembesítene a hiányosságokkal, de még az NB II-es mérkőzéseket is csemegeként adja el. Hogy aztán a nemzetközi porondon a fal adja a másikat. A kormány politikai ellenfelei nem is az anomáliák kijavítását, a teljesítményelv érvényre juttatását ígérik hatalomra jutásuk esetére, de a futball beszántását és sóval behintését. Ami az abszurd kontrája.

Ha a közelgő választáson a kormány megőrzi pozícióját, semmi sem ígéri a változást. Ha pedig távozni kénytelen, a labdarúgás elátkozott hellyé válik, miközben óriási lehetőségek tárháza. Most akkor kinek szóljon a „Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!”?

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.