valasz.hu/sport/fucsovics-vs-federer-rekord-es-helytallas-127091

http://valasz.hu/sport/fucsovics-vs-federer-rekord-es-helytallas-127091

Sport

Komfortzónán kívül

/ 2017.02.15., szerda 17:47 /

Nyolcadikként ért célba a világ leggyilkosabb vitorlásversenyén Fa Nándor, s ezzel a legmerészebb álmait is felülmúlta. Rendkívüli teljesítménye szól a tudásról, az akarat erejéről, a hitről – no meg a technika fejlődéséről.

Két évig tervezte, kettőig építette, ugyanennyi ideig tesztelte hajóját Fa Nándor: jobban ismerte tehát, mint a tenyerét, mire a Vendée Globe földkerülő vitorlásversenybe benevezett. A hajó szinte testrészévé vált, s kellett is, hogy így legyen, hiszen muszáj volt együtt rezdülniük. „Azért lett a hajó neve Spirit of Hungary, mert összeraktuk azt, amit ez a nemzet hajóstechnológiában tud” – indokolta a névválasztást lapunknak korábban a versenyző.

„Rettenetesen büszke vagyok: végigmentem a versenyen úgy, hogy egyszer sem kellett árbócra mászni. És ezt az árbócot én csináltam” – nyilatkozta célba érése után az Indexnek. Fa Nándor 63 évesen harmadszor vállalkozott a Vendée Globe nagy kalandjára. Noha nem ő volt a mezőny doyenje, a legtapasztaltabbak közé tartozott, hiszen tizedszer szelte át hajóval az Egyenlítőt és ötödször kerülte meg a Horn-fokot.

Hóban, fagyban

Huszonnégy évvel ezelőtti első versenyéhez képest hatalmas fejlődésen ment keresztül a technika, főleg az időjárás-előrejelzést segítő meteotaktika és a navigáció. Első versenyén, 1992-ben még ketten vesztették életüket, az 1996-os második versenyén is történt egy haláleset, és négy hajó pusztult el. A verseny hőskora ugyanakkor valószínűleg lezárult, és már a legendák sorában emlegetik azokat az időket, amikor a segítségnyújtás nélküli földkerülés azt jelentette, hogy ha valaki kettéharapta a nyelvét a hatméteres hullámok dobálása közepette, vitorlavarró tűvel kellett összevarrnia. Fa Nándor ezen az útján az ikerciklonok viharában már gyorspostaüzenetben nyugtathatta meg az érte aggódókat, és egy telefonhívással helyreállította a rakoncátlankodó navigációt.

A Vendée Globe persze ma sem sétahajózás, s ezt mi sem jelzi jobban, mint hogy a 29 indulóból 11-en feladták a küzdelmet – Fa Nándor úgy nyilatkozott, hogy ez a 93 nap alatt egyszer sem fordult meg a fejében. „Vijjogó 50-esek” és „üvöltő 40-esek” viharában kellett helytállnia, hóban, fagyban, vagy éppen égető napsütésben – az út 90 százalékában a komfortzónán kívül. „Egy eltévedt villám megnézett közelről, de szerencsémre megkegyelmezett. Éreztem a kisülés szagát” – írta valamikor a Horn-fok tájékán. „Rengeteg kritikus pillanat volt, de azokat sikerült energiával, erővel, tudással, Isten segítségével és jókora szerencsével átvészelni. Könnyű pillanat nincs kint az óceánon” – nyilatkozta az Origónak.

Mint a gép

A megpróbáltatásokat érzékelteti, hogy másfél hónapig nem vehette le a vízhatlan öltözékét. Naponta legfeljebb három órát aludt, ami sokszor percekből adódott össze, de volt, hogy két napot kellett kibírnia ébren: mindez azt mutatja, hogy a vitorlázás csak részben technikai sport; nem lebecsülhető az emberi teljesítmény szerepe sem.

A határok feszegetéséről így nyilatkozott: „A legfontosabb számomra szinte végig az volt, hogy ne éljek érzelmi életet. Nagyon muszáj volt gépként működni, tenni a dolgomat, nem gondolkodni, nem érezni, nem fázni, nem fájni… Különben az ember elkezd azon gondolkozni, hogy mit is keres itt.” Máshol így fogalmazott: „Energiája sokkalta több van az embernek, mint amit hisz magáról. Ez a fajta gépi üzemmód szerintem a mai profi világban az egyetlen olyan üzemmód, amivel ilyen sebességgel végig lehet menni… A test sokkal többet kibír, mint amit feltételezünk róla. A vezérlésen múlik, mit bír el a fizikum.” Kikapcsolódásként többek között Yehudi Menuhint és Lajkó Félixet hallgatott, Vernét, Marcus Aureliust, Rejtő Jenőt és Michel Houellebecqet olvasott.

Bár azt állítja, személyiségéből hiányzik a félelem, hozzáteszi: „Valamiben az embernek hinnie kell – hinnem kell abban, hogy vissza tudok érni. […] Ha valakit kilöksz a tengerre, az egészen biztosan hívővé válik. Racionális úton rájössz, hogy ebben a természeti létben valamiféle vezérlő szellemnek lennie kell. Azt, amikor én hitről beszélek, ne keverjük össze a templommal, ne keverjük össze az egyházzal: teljesen más dolog. De valamiben az ember, ha szeretné, ha nem, ha akarja, ha nem, hisz, mert nincs más választása.”

A fejében már összeállt egy új hajó virtuális terve, az MTI-nek viszont úgy nyilatkozott: „Azt a hajót már nem fogom megépíteni. A mostani út annyi energiát emésztett fel, hogy csoda, hogy volt bennem ennyi.” Azt állítja: vitorlázgatni nem fog, legfeljebb a családja kérésére – inkább kipróbál valami más sportot, például hegyet mászik.

Zuhany, reggeli

Többen azonban kétségbe vonják, hogy végleg abbahagyja. Előző versenyeiről például korábban lapunknak így nyilatkozott: „Voltam olyan jéghegyzónában, amit gyönyörűség volt látni, de nem vágyom rá még egyszer. Voltam olyan holtponton, hogy úgy éreztem: meg fogok halni – ezt sem szeretném újraélni” – ennek ellenére újra nekiindult.

Hajónaplóját a spiritofhungary.hu oldalon keresztül osztotta meg. Virtuálisan sokan követték és követik, bár valószínűleg egy kézen meg lehet számolni, hányan követik majd a valóságban is a példáját. Viszont sokan az ő megküzdött tanulságai segítségével – ám az emberfeletti erőfeszítést elkerülve – próbálják meghaladni magukat. Hogy mit lehet Fa Nándortól tanulni, abból Lackfi János például ezt a részt emelte ki: „Én sokkal jobban érzem, hogy a mi civilizált világunk mennyi szépséget, mennyi biztonságot, mennyi jót ad, mint az, aki egyfolytában benne van. Sokszor az emberek nem látnak ki a panaszból, egy túrót van bajuk! Fogalmuk sincs, hogy mi a baj, már maguknak gyártják. A legegyszerűbb reggelitől kezdve a meleg zuhanyig mindent értékeltem. Ezek embertelenül szép dolgok.”

Vendée Globe

A „vitorlázás Everestje”, „az óceáni vitorlázás F1-e”, vagy éppen „Föld, alulnézetből” – ez mind a Vendée Globe. A 60 lábas (18 méteres) vitorlás hajók négyévente megrendezett egyszemélyes, kikötés és külső segítségkérés nélküli földkerülő versenye a dél-afrikai Jóreménység foka, a dél-ausztrál Cape Leeuwin és a hírhedt dél-amerikai Horn-fok megkerülésével zajlik. Fa Nándor 63 évesen harmadik Vendée Globe-ján indult. Első versenyén, 1992–93-ban a legjobb nem franciaként ötödik helyen ért célba 128 nap után, 2016–17-ben pedig 93 nap 22 óra 52 perc 9 másodperc alatt teljesítette a 28 ezer tengeri mérföldes távot. Az idei versenyt rekordidővel nyerte meg a francia Armel Le Cléac’h, aki 74 nap, 3 óra, 35 perc és 46 másodperc alatt ért célba.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Harc az idősek lelkéért: mindent elsöprő pártkampány indult a Facebookon

A pártoknak nem a fiatalok eléréséért kell ott lenni a Facebookon: a jelenlét az idősek miatt életbevágó. Néhány év alatt hermetikusan zárt és részben központilag irányított nyilvánosságok alakultak ki a világhálón. Háttér és eredményhirdetés a pártok és politikusok Facebook-teljesítményéről a csütörtöki Heti Válaszban.

Salgótarján nem Szeged – billegő körzetek Nógrádban

Makacs szegénység, elöregedés, lassú fogyatkozás: az ország legvidékiesebb megyéjében lenne ok a protestszavazásra. A megyeszékhelyen erős a baloldal, de a háromosztatú politikai térben a kormánypártnak a legjobbak az esélyei. A Heti Válasz választási sorozata ezúttal a két nógrádi választókerületet mutatja be. Részletek a friss lapszámban.

Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

Már 500 közautó áll a fővárosban közlekedők rendelkezésére, két-három év múlva pedig ezernél is több lesz. Külföldi tapasztalatok szerint tízszer ennyi saját járgányt helyettesíthetnek, de kérdés, hogy ez idehaza is reális-e. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ilyen jó a szlovák egészségügy? Tényleg ennyire lemaradtunk?

Szlovákiáé Európa 13. legjobb egészségügye, és egyben a legerősebb egész Kelet-Európában – állapította meg egy nemzetközi kutatóintézet, amely Magyarországot a 29. helyre rangsorolta. Tényleg ennyire lemaradtunk? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Neki köszönhetjük a Testről és lélekről leggyönyörűbb jeleneteit

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, Oscarra jelölt filmjében két, meghitt kapcsolatra alkalmatlan ember addig álmodja ugyanazt, míg nappalaik rideg valósága hozzá nem simul csodaszép álmaikhoz. Az álombéli jeleneteket Horkai Zoltán szarvasai játsszák el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.