A csapatorvos szerint 78 percig halott volt a játékos

/ 2012.03.21., szerda 22:04 /

Fabrice Muamba „gyakorlatilag 78 percig halott volt" a Bolton Wanderers labdarúgócsapatának orvosa szerint.

„A legrosszabbtól féltünk. Nem gondoltam volna, hogy olyan gyorsan javul az állapota, mint ahogy tapasztaljuk. Ez hihetetlen. Negyvennyolc perc után ért a kórházba és további 30 perc telt el, amíg gyakorlatilag halott volt" - mondta Jonathan Tobin csapatorvos.

A doktor arról is beszélt, hogy a kórházba érkezésig 15-ször használták a defibrillátort, de mindhiába, mert nem kezdett el verni Muamba szíve.

„Kedd este meglátogattam és amikor meglátott, azt mondta, szia doki" - nyilatkozott Tobin a BBC-nek.

Egy másik orvos, Andrew Deaner, aki szintén részt vett Muamba életének megmentésében azt mondta, ha valamikor használná azt a szót, hogy csoda, akkor az ez az eset. Hozzátette, két órával azt követően, hogy Muamba magához tért, saját fülével hallotta, amikor a játékos válaszolt arra a kérdésre, hogy hívják. Arra, hogy „azt hallottam, igen jó futballista vagy", Muamba úgy felelt, „azon vagyok". Az orvosnak saját bevallása szerint ekkor könny szökött a szemébe.

A család egyik barátja pedig arról mesélt a The Sun című lapnak, hogy Muamba egyik első kérdése az volt, ki nyert a meccsen, amikor pedig megmondták neki, hogy félbeszakadt, megkérdezte, hogy miért, s az apja mondta meg neki, hogy miatta.

Az egykori Zairében született, korábbi U21-es angol válogatott játékos a szombati mérkőzés 41. percében, a kezdőkör közelében zuhant a földre úgy, hogy senki nem ért hozzá. A bíró megállította a játékot, Muambát pedig percekig próbálták a pályán újraéleszteni, majd hordágyon levitték. Howard Webb játékvezető minden futballistát beküldött az öltözőbe, majd nem sokkal később bejelentették, hogy a találkozó nem folytatódik. A 23 éves középpályásnak sokáig kritikus volt az állapota, hétfőn azonban már azt közölték, hogy jobban lett, önállóan lélegzik, és a szíve is mindenfajta segítség nélkül ver. Azóta folyamatosan javul az állapota.

Rosta

Rosta legközelebb hétfőn 8 órától.

Tényleg feltalálták az ellophatatlan biciklit?

Három huszonéves chilei mérnökhallgató műve. Húsz másodperc a biztonságos lezárás. Nem kell hozzá lakat, lánc, heveder, számkód, kulcs és más ódivatú holmik. Vagy forradalmi a találmány, vagy ez sem több újabb kihívásnál a tolvajok számára.

Mindenki a moziba!

Olyan ritka, hogy minden fenntartás nélkül, bátran lehet filmpremiert ajánlani. Volt ugyan már rossz John le Carré-adaptáció, de Az üldözött nem az. A februárban elhunyt Philip Seymour Hoffman utolsó filmszerepe.

Ajvé! A Szombat című zsidó lap szerint TGM antiszemita?

A palesztin-izraeli konfliktus egyoldalú bemutatása az archaikus zsidógyűlölet tudattalan mélységeit piszkálja fel a nyugati közönségben – írja a Szombat című folyóirat szerzője. Gadó János nemrég még Tamás Gáspár Miklóst is elítélte, mert szerinte egyoldalúan Izraelt bírálja a gázai konfliktusért.

Villámgyors mobilnet a Balatonnál

Napozás közben nézné kedvenc sorozata utolsó epizódját? Vagy egy stégen ülve folytatna videókonferencia-beszélgetést? Esetleg azonnal megosztaná a vízibicikli-versenyről készült videót a közösségi profilján? Ma már mindez lehetséges.

Nem gyerek kezébe való

A kapitalizmus legsötétebb arcát mutató kizsákmányoló gépezetté vált az elmúlt években a videójáték-ipar. Különösen a mobilos és tabletes játékokkal érdemes vigyázni a szülőknek.

Egymást nyírják az ellenzéki jelöltek

Várhatóan nem lesz civil polgármestere Budapestnek vagy egy vidéki nagyvárosnak október 12-én, de a baloldal válsága teret nyitott a legkülönfélébb kispártoknak és egyesületeknek. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül: a miskolci kiélezett helyzetben például döntő lehet, hogy egy volt SZDSZ-es képviselő is rajthoz áll az önkormányzati választáson.