felsooktatasirangsor.hu/sport/ezuttal-sikeres-volt-a-kiserlet-60149

http://felsooktatasirangsor.hu/sport/ezuttal-sikeres-volt-a-kiserlet-60149

Sport

"Közpénz egyetlen fillér sem jött"

, / 2014.04.23., szerda 17:31 /

Húsvéthétfőn átadták Magyarország legvitatottabb sportlétesítményét, a felcsúti Pancho Arénát. Az építtető Puskás Akadémia alapítványának elnöke, Mészáros Lőrinc ugyancsak támadások kereszttüzében áll, és jó ideje kerüli a nyilvánosságot. Most mégis válaszolt kérdéseinkre.

- Sportvezető, alapítványi elnök, üzletember, polgármester, földbáró, Orbán Viktor barátja, a száz leggazdagabb magyar listájának egyik új tagja. Melyik ezek közül ön számára a legkedvesebb?

- Amelyik kimaradt: a családom. Három felnőtt gyermekem van, ők az elsők, utánuk pedig a munka következik. Szeretek tenni, alkotni. Valóban sok részből áll az életem, és ezek közül a futballakadémia áll legközelebb a szívemhez; már több mint egy évtizede dolgozom az utánpótlásért.

- Hogyan csöppent bele?

- A rendszerváltás óta támogattam Felcsúton a futballt. Természetesen akkor megyei osztályokban szerepelt a csapat, ne mai léptékekre gondoljon. Orbán Viktorral egy iskolába jártunk, és legközelebb '99-ben találkoztunk, amikor újra igazolt futballista lett nálunk. Többször beszélgettünk: szüksége volt olyan helyi emberekre, akik a futballakadémiáról szőtt - akkor számomra misztikusnak tűnő - álma megvalósításában segíthetnek, és amikor tíz éve létrehozta az akadémiát működtető alapítványt, engem kért fel a kuratórium elnökének.

- Gázszerelőből lett nábob a Fidesz-kormánynak köszönhetően, legalábbis így emlegetik önt sokan. Miből támogatta a futballt a kilencvenes években?

- Abból, hogy én már '91- ben vállalkozóként dolgoztam. A településeken akkor kezdték el kiépíteni a gázhálózatot, és a kft.-nk rengeteg munkához jutott a környéken. Később is sikeresen vállalkoztam, így tehát nem a Fidesz-kormányoknak köszönhetően gazdagodtam meg, és már akkor volt miből adnom a felcsúti futballnak.

- Rendben, ám az akadémia fejlesztéséhez, a kifogástalan körülmények megteremtéséhez aligha volt elég néhány jól menő helyi vállalkozó hozzájárulása.

- Ez így van. Fontos hangsúlyozni, hogy mindennek zöme akkor valósult meg, amikor az alapító, Orbán Viktor ellenzékben politizált, tehát hamis a vád, hogy az akadémia közpénzekből épült volna fel. Olyan támogatók is az ügy mellé álltak, mint Demján Sándor vagy Csányi Sándor, és még több hasonló kaliberű üzletember. Mi kisebb adományokkal segítettünk, és rengeteget dolgoztunk.

- Ha meg akarna győzni arról, hogy tíz éve érdemes volt belevágni az akadémia létrehozásába, akkor mivel érvelne?

- Például azzal, hogy egy évtized alatt ötöt haladtunk előre. Felépítettük a jól működő struktúrát, a létesítményhálózatot, és vannak növendékeink, akik már a nemzeti válogatott keretébe is eljutottak, Gyurcsó Ádám pedig már többször játszott is a címeres mezben. Az összes korosztályos válogatottba adunk négy-nyolc játékost. Mindez óriási előrelépés egy olyan akadémiától, amely a nulláról indult, nem volt hagyománya és nagy múltú felnőttcsapata. Nagyképűség nélkül ki merem jelenteni, hogy a Puskás Akadémia Európa elitjébe tartozik.

- Hogy illik a képbe az NB I-es csapat, melynek nincs gyökere, a nézettsége kicsi, és alig játszik benne akadémista, inkább közismerten nem kis igényű, idősebb labdarúgók alkotják?

- Azt tudtuk, hogy ha nem lesz olyan felnőttcsapat, amely a gyerekeknek kifutási lehetőséget kínál, akkor egy tehetséget sem tudunk megnyerni magunknak. Kézenfekvő volt megállapodást kötni a Videotonnal, mely nálunk most is a piramis csúcsa. Ugyanakkor az élet úgy hozta, hogy a másodosztályú csapatunk bajnokságot nyert, és ezzel különleges helyzet alakult ki. El kellett dönteni, élünk-e a feljutás jogával, és a szakemberek igennel feleltek. Addig szinte csak akadémisták szerepeltek a csapatban, ám hamar kiderült, hogy kizárólag velük bokszzsákok lennénk, ami rosszul hatna rájuk, ezért erősítettünk. Sajnos sok fiatal hosszabb időre meg is sérült, és kényszerből is szerződtettünk idősebb játékosokat. Fel sem merült azonban, hogy itt felépítünk egy profi csapatot, és felejtsük el a Videotont.

Fotó: Fűrjes Viktória

- A héten adták át a stadiont, amely miatt rengeteg támadás éri Orbán Viktort is. Miért is van szüksége egy 1800 lakosú falunak négyezres stadionra?

- A bírálatok zöme rosszindulatú ferdítés vagy butaság. A méretből is látszik, hogy nem egy profi klub, hanem egy utánpótlásbázis stadionja épült fel, amely nem Felcsúté, hanem a Puskás Akadémiáé. Nem egy falusi csapaté, hanem egy bennlakásos, több száz gyereknek futballozási lehetőséget nyújtó akadémiáé. És persze az egész országé, mert otthont adhat és otthont is ad hamarosan minden szintű válogatott mérkőzésnek, emiatt az építkezés során folyamatosan egyeztettünk az MLSZ-szel és az UEFA-val is.

- Csakhogy a felcsúti kormányfő személye miatt ebbe nem nehéz belekötni, mondván, a szenvedélye helyett fontosabb dolgokra is költhetné a közpénzt.

- Közpénz egyetlen fillér sem jött a stadionra, hacsak valaki a társasági adó felajánlásának lehetőségét nem tekinti annak.

- Végül is tekintheti, hiszen ez a pénz máskülönben az állami költségvetésbe menne.

- Itt az óvodásokat is beszámítva ezer gyerek sportolási lehetőségéről van szó, ezt pedig tekinthetem úgy, hogy közérdek. Ezek a gyerekek egészségesen nőhetnek fel, nem szorulnak a drága egészségügyi ellátásra, nem kallódnak el, mert nálunk a futballal egyenértékű az oktatás és a nevelés - mi közügy, ha nem ez? És még valami: a tao mellé muszáj odatenni a harmincszázalékos önrészt és az áfát; ezeket a stadion esetében is nekünk kellett előteremtenünk, és ehhez sem kaptunk közpénzt.

- A véletlen műve lenne, hogy a Puskás Akadémia országosan nézve is kiugró mértékben kapott tao-pénzeket?

- Nem kapott, hanem sikeresen megpályázott, amelyhez önerőre és megfelelő szakmai koncepcióra van szükség. Köszönhetően a támogatóinknak és a szakembereinknek, mindkettőben jól állunk. Persze kellett ehhez az is, hogy ezek a cégek a társasági adójuk egy részét nekünk adják.

Fotó: Fűrjes Viktória

- Ez, miniszterelnökkel a háttérben, esetleges állami megrendelések reményében nem lehet nehéz.

- Erre nem biztos, hogy tudom a választ, de nem hiszem, hogy a regnáló politikai vezetés emiatt bárkivel is kivételezne. Ugyanakkor alighanem rokonszenveznek Orbán Viktorral, a törekvéseivel, azzal, amit eddig tett a sportért. Személyes kapcsolatok minden ügyhöz kellenek, ez így volt ezer éve, és így lesz ezer év múlva is.

- A polgármester Mészáros Lőrinc vagy az alapítványi elnök Mészáros Lőrinc bízta meg az építési vállalkozó Mészáros Lőrincet a stadion felépítésével?

- A pályázatokat nem a kuratórium, hanem független bizottság bírálta el. Az akadémia, a stadion a szívem csücske, és senki sem kínálhatott a mi árainknál alacsonyabbat, ráadásul nem az egész beruházásra pályáztam, tehát bár mi koordináltuk a munkát, nem egyedül építettük fel a stadiont. Emellett a cégeim évente több százmillió forinttal támogatják az alapítványt - ez nekem nem bevétel, hanem társadalmi munka, ugyanakkor büszke vagyok rá, hogy az én embereim ilyen csodának a megalkotásában vezető szerepet vállalhattak.

- Feltűnő, hogy mennyire kerüli a nyilvánosságot, pedig rendszeresen kap hideget-meleget. Miért nem védi meg magát?

- Hadd kérdezzek vissza: miért kellene megvédenem magam? Abban, hogy eljutottam idáig, bizonyára szerepet játszik a Jóisten, a szerencse és Orbán Viktor személye, de én soha nem privatizáltam, nem nyúltam le semmit, mindent a munkámmal és az eszemmel szereztem meg. Ráadásul öt éve, a szocialista kormányzás alatt jutottam olyan beruházáshoz, melynek révén nagyságrendekkel növelhettem a vállalkozásaimat. Nem kell magyarázkodnom, mindenhez törvényesen jutottam hozzá, ha nem így lenne, már régen felhozták volna ellenem.

- Felkavarta az életét, hogy mára sokak szemében gyűlölt vagy irigyelt ember lett?

- Nem mondanám. Eleinte szívesen nyilatkoztam, de aztán észrevettem, hogy nem számít, mit mondok: fel akarnak használni egy politikai játszmában, amely Orbán Viktor ellen irányul, eszköznek tekintenek ahhoz, hogy fogást találjanak rajta. Mára megtanultam, hogy bizonyos ügyeket le kell ráznom magamról. Kemény kun ember vagyok, nem szokásom megtörni.

- Igaz, hogy csak felcsútiakat alkalmaz?

- Igen. Lokálpatrióta vagyok, és nem felejtem el, honnan jöttem és hova tartozom. Igyekszem előre köszönni mindenkinek, saját forrásból felújítottam az óvodát, az orvosi rendelőt, felépült a faluház, szóval magánemberként és polgármesterként is igyekszem segíteni a falunak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – felvidéki szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Durva mondat Merkelről: „Nem bírok már együtt dolgozni azzal a nővel”

Milyen lehet az a kormány, ahol a legkisebb koalíciós partner minisztere így beszélhet a kormányfőről? És nemcsak hogy így beszélhet, hanem ultimátumot is adhat neki. A csütörtökön megjelenő digitális Heti Válasz azt nézi meg, hogyan juthatott ilyen helyzetbe Németország és Angela Merkel.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.