heti-valasz.hu/sport/szep-volt-fiuk-liu-shaolin-sandorek-tortenelmi-gyozelme-phjongcshang-127552

http://heti-valasz.hu/sport/szep-volt-fiuk-liu-shaolin-sandorek-tortenelmi-gyozelme-phjongcshang-127552

Sport

Magyar szív, román mez

/ 2018.01.24., szerda 18:24 /

Román színekben és néven lett négyszeres olimpiai bajnok tornász Szabó Katalin. A budapesti Év Sportolója Gála egyik idei díszvendége 50. születésnapjára könyvet kapott ajándékba: az alábbi interjú szerzőjének kötetét.

– Már apró gyermekként „ígérte” a későbbi sikereket, vagy véletlenül keveredett a torna közelébe?

– Ígérni semmit sem ígértem, ám azt a családtagjaim, zágoni ismerősök elmondásaiból tudom, hogy nyughatatlan, az ágak hegyén járó kislány voltam. Nem csoda, ha egyszer csak úgy döntöttek a szüleim, hogy kezdenek velem valamit. Brassóba, majd Kovásznára hordoztak tornakörre, de mindkettő hamarosan megszűnt, engem pedig az oneşti-i tornaiskolába irányítottak, ahol a Károlyi házaspár már szép eredményekkel dolgozott. Nagycsoportos óvodásként, egyetlen szónyi romántudás nélkül érkeztem oda, s ha nem találkozom egy magyar csángó asszonnyal, heteken belül megszöktem volna.

– 1984-ben, Los Angelesben aztán négy olimpiai aranyérmet szerzett. Tudták, hogy a szovjetek és a keletnémetek nem indulnak a versenyen?

– Az okokról nem, de a távolmaradásukról értesültünk, és örültünk is neki, hiszen így nőttek az esélyeink. De abban a formában, azzal az anyagerősséggel a szovjetek jelenlétében is favoritnak számítottam volna. Arra viszont nem gondoltam, hogy egy amerikai lány győz le egyéni összetettben. Nem is a vereség ténye fáj, hanem a minimális különbség. A csapatarany és három, szerenkénti győzelem jelentősen kárpótolt, de az az öt százalék olyan gombóc, amit azóta sem tudtam lenyelni.

– Előtte egy évvel Budapesten szerezte első felnőttvilágbajnoki győzelmét. Érzékelte a pillanat különlegességét?

– Csak azt, hogy nagyon szeretnek, és nem is értettem, miért. Számomra elsősorban azért számított különlegesnek, mert az egyetlen külföldi verseny volt, amelyen a családom, az édesanyám, nagymamám és a testvérbátyám is jelen lehetett. Bár nem láttam őket a tömegben, hihetetlenül jó érzés volt a tudat, hogy ott vannak, hogy drága lelkek szurkolnak nekem a tribünön. Amúgy a sors úgy hozta, hogy azóta sem jártam Budapesten, csak a sportgála alkalmával, közel 35 év elteltével jutottam el újra ide.

– Két fiú anyjaként ma hogyan tekint édesanyja hajdani áldozathozatalára?

– A legjobb anya volt, nélküle soha nem jutottam volna idáig. Fogalmam sincs, honnan merítette azt az erőt, amellyel annak idején Oneşti-en hagyott. Tudom, hogy sokáig emésztette magát, jól döntött-e, hogy nem tartott otthon, hanem megadta a lehetőséget, hogy kifussam a pályámat. Mindenre készen állt értem; ha néha azt mondtam neki telefonon, hogy nem bírom tovább, gyalog is elindult volna, hogy erősítsen.

– Sikereit Ecaterina Szabóként érte el. Kérdezte bárki is, hogy mit szól a névváltoztatáshoz?

– Senki. Rémlik egy apró momentum: az 1980-as lyoni ifjúsági Eb-n Károlyi a szobájában kezelte a fájós sarkamat, amikor arra lettem figyelmes, hogy Béla mintha rólam beszélne telefonon valakivel, a keresztnevemet pedig románul emlegeti. De nem foglalkoztam sokat vele, kicsik voltunk, tudatlanok, csak a torna érdekelt bennünket. A születési évemet is akkortájt módosíthatták 1968-ról 1967-re (hogy az idősebbek korosztályában indulhasson – a szerk.).

– Negyedszázadnyi franciaországi lét után hogy áll szülőfalujával? Mint nagy földije, Mikes Kelemen, aki Rodostóban sem feledhette Zágont?

– Annak idején egy évre mentünk ki, aztán ott ragadtunk, ott születtek a gyermekeink. De egyre sűrűbben járok haza, igyekszünk megtartani a családi örökséget, hazahúznak a gyökerek. Egyszer talán még megboldogult édesanyám kívánsága is beteljesedik, aki folyamatosan abban reménykedett, hogy hazacsalogat bennünket.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.