Sport

Meglepetésre várva

/ 2018.05.30., szerda 16:25 /

Az utolsó forduló előtt eldőlt, hogy a Videotont már nem tudja befogni a Ferencváros, így a székesfehérváriak képviselik Magyarországot az idei labdarúgó Bajnokok Ligájában.

A fenti hírnek persze helyi értéke látszik csupán, hiszen magyar csapat hat éve nem ért el európai csoportkört. Sem a bajnokok között, sem az Euroligában. Legutóbb a Videoton jeleskedett, a portugál Paulo Sousa irányításával jutott főtáblára az UEFA szerényebb mezőnyében. Akkor a svájci Basel, a portugál Sporting és a belga Genk tesztelte a magyar bajnokság színvonalát, és a fehérváriak kétszer hagyhatták el győztesen stadionjukat. Tavaly ugyancsak a Vidinek volt sansza túljutni a selejtezőkön, de az utolsó pillanatban elbukott a Partizan Beográd ellen.

A Videoton ezúttal története harmadik bajnoki címét gyűjtötte be, úgy, hogy szinte végig a nagy ellenlábas Ferencvárosnak állt a zászló. Olyannyira, hogy a két együttes három héttel ezelőtti találkozóját a vendég zöld-fehérek uralták. S ha akkor – helyzeteiket értékesítve – begyűjtik a győzelemért járó három pontot, most az Üllői út lenne a bajnoki örömünnep helyszíne. Csakhogy a sportban sem érvényesek a hipotetikus mondatok. A bajnoki döntőnek kikiáltott mérkőzés 0–0-ra végződött, majd a Fradi sem a kiesés ellen hadakozó Vasast, sem a dobogóért küzdő Honvédot nem volt képes legyűrni, miközben a Videoton mindkettőjüket két vállra fektette.

A pénzzel, paripával és fegyverrel legjobban felszerelt két magyar klub közötti verseny a fejekben és a védelmekben dőlt el. A Ferencváros hátsó alakzata gyakorta változott, és nélkülözte a stabilitást, a játékosok pedig épp akkor engedtek ki, amikor a legnagyobb szükség lett volna a koncentrációra és az ambícióra. Ami felveti a mester, Thomas Doll felelősségét is. A zöld-fehérek az utolsó hat fordulóból négyben nem jutottak tovább a döntetlennél, ami nyolc pont elveszítésében fájt. Holott náluk volt a lélektani előny, és csak hozniuk kellett volna a papírformát. Nem ment. A Fradi és a Vidi párharcában ugyancsak a fővárosiaknak kedvezett, hogy hazai mérkőzéseiket otthonukban, népes szurkolótáboruk előtt vívhatták meg, a fehérváriak viszont – stadionjuk épülése miatt – a felcsúti Pancho Arénába kényszerültek. Utóbbiak okkal ünnepelhették hát végső sikerüket.

A kérdés persze megint csak az, hogy mit is ér a magyar bajnoki cím a nemzetközi térben. A Videoton az elmúlt évben valóságos délszláv erődítménnyé fejlődött, amelyben az Eindhovent és Zenit Szentpétervárt is megjárt Danko Lazović mellett a szerb vonalat erősítik a Šćepović fivérek és Marko Nikolić edző. Ugyancsak a harcias déli mentalitás képviselői a bosnyák Hadžić testvérek, valamint a macedon Nikolov. A magyarok közül a külföldön már sikereket elért, harmincon túli Juhász és Huszti, a válogatott Kovácsik, Pátkai, Fiola, Varga és Vinícius járulhat hozzá a Vidi nemzetközi révbe éréséhez, és persze Kovács István, aki végre igazolhatná sokak által méltatott, de eddig csak ritkán felvillantott kivételes tehetségét.

A magyar válogatott nélkül rendezett oroszországi világbajnokság után megint a kupacsapatainkra szegeződhet majd a figyelmünk. Szeretnénk, ha végre meglepetés érne bennünket. Mert jelen körülmények között az csak kellemes lehet.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.