Sport

Megszólalt Bogdán Ádám: „Felállok a padlóról!”

, / 2016.01.23., szombat 08:00 /
Megszólalt Bogdán Ádám: „Felállok a padlóról!”

Bogdán Ádámra össztűz zúdult az elmúlt hetekben úgy Angliában, mint idehaza, de a Premier League egyetlen magyar labdarúgója nem engedi, hogy leírják, és két hiba miatt odavesszen hosszú évek kemény munkája. A Liverpool kapusával a klub edzőközpontjában találkoztunk; szóba került klubbéli jövője, a válogatott Európa-bajnoki esélyei, ahogyan az is, hogy a nyáron nem csak a futballpályán kezdődött új fejezet az életében.

Visszatekintő: a hét legolvasottabb rostabejegyzései

Az imént, ahogy kihajtott a Liverpool melwoodi edzőközpontjából, tucatnyian lökdösődtek az aláírásáért, vagy hogy beállhassanak önnel egy közös képre. Nem úgy festett, mintha túlzottan neheztelnének a Watford ellen kiejtett labda és az Exeterben szögletből kapott gól miatt…

Angliában nemcsak a labdarúgást, de a labdarúgókat is imádják, a szurkolók felől árad a szeretet, sőt inkább már imádatnak mondanám – egyfajta vallás. A nehezebb időszakokban is kitartanak a kedvenceik mellett. Kivételesnek érzem magam, hogy napi szinten megtapasztalhatom ezt egy olyan nagymúltú klub tagjaként, mint a Liverpool.

A magyar és az angol internetes hozzászólók viszont elég rendesen kikezdték. Tudja kezelni a helyzetet?

A rólam szóló írásokat ritkán olvasom el, a kommentelők véleményével pedig egyáltalán nem foglalkozom. Név és arc nélkül vagdalkoznak, olyan stílusban, amit én sohasem engednék meg magamnak. Az újságírókról is felemásak a tapasztalataim. Vannak, akikkel teljesen korrektül együtt lehet működni, ám olyanok is akadnak szép számmal, akiknek az olvasottság, a kattintásszám az egyetlen szempont. A hírek persze többé-kevésbé eljutnak hozzám: nemrégiben a nagymamám sírva hívott fel, hogy miért bántják a kisunokáját. A családom nagyon nehezen éli meg ezeket a heteket, sokkal nehezebben, mint én.

A közelmúlt eseményein aligha tette túl magát egyik pillanatról a másikra. A profi sportban bevett gyakorlat sportpszichológushoz fordulni – ön élt a lehetőséggel?

Két éve rendszeresen beszélgetek egy, az Egyesült Államokban élő szakemberrel Skype-on keresztül, és rengeteget segít abban, hogy a helyükön tudjam kezelni a sikereket és a kudarcokat, mindig két lábbal a földön járjak. Ilyenkor nem szakmázunk, kizárólag a futball mentális oldala felől közelítünk. A magam részéről úgy fogom fel, hogy a Boltonban éveken keresztül szinte hiba nélkül védtem, nem a véletlen műve, hogy egy Liverpool kaliberű csapat fantáziát látott bennem és leigazolt. Minden játékos pályafutásában vannak jó és kevésbé jó időszakok – most éppen ez utóbbit élem, de elszánt vagyok, hogy mielőbb bizonyítsam, igenis megállom a helyem a legmagasabb szinten. Felállok a padlóról!

Szakmai kérdésekben kinek kéri ki a tanácsát?

A Liverpool kapusedzőjével (John Achterberg – a szerk.) folyamatosan elemezzük, mit hogyan kellene jobban csinálni, mire figyeljek oda, de a magyar válogatott korábbi kapusedzője, Andrusch József is adott néhány jó tanácsot. Sokaknak adok a véleményére. Folyamatosan tanulni, fejlődni szeretnék, minden építő jellegű kritikát meghallgatok.

Jürgen Klopp-pal, a Liverpool októberben kinevezett menedzserével leültek négyszemközt, hogy beszéljenek a kialakult helyzetről?

Nem. Előzetesen arról sem volt tudomásom, hogy a klub visszahívja kölcsönkapusát, Danny Wardot az Aberdeentől, csak közvetlenül a hivatalos bejelentés előtt értesültem róla. Bevallom, nem esett jól, mint ahogy az sem, hogy a Ligakupa-elődöntő első meccsén a korábbi gyakorlattal ellentétben nem én, hanem a bajnokságban is védő Simon Mignolet kapott bizalmat.

A társaival hogy jön ki?

Az öltözőben hihetetlenül profi a mentalitás. Bárki hibázik, a többiek hátba veregetik, biztatják, senki sem marad magára. Rendkívül összetartó közösség a miénk, emberileg is nagyon jól megértem magam a srácokkal.

Fotó: AFP/Europress/Paul Ellis

Hogyan tovább? Önt ismerve nem nyugodna bele a harmadik számú kapus szerepébe…

Most alaposan át kell gondolnom a lehetőségeket. Minden játékosnak az a vágya, hogy hétről hétre pályára lépjen, borzasztó érzés úgy edzeni, hogy tudod, meccsen legfeljebb a kispadra ülhetsz le. Plusz motiváció, hogy a nyáron Európa-bajnokságot rendeznek, melyre a magyar válogatott hosszú évtizedek után kijutott. Tisztában vagyok vele, hogy ha nem számítanak rám a klubomban, a kerettagságom is veszélybe kerülhet.

A mieink Portugáliával, Ausztriával és Izlanddal kerültek egy csoportba. A szakértők és a közvélemény szerint a nullától kilenc pontig bármi benne van.

A négyes esélyesei a portugálok és az osztrákok, de Izland is komoly játékerőt képvisel. Ugyanakkor bízom magunkban, bízom a csapatban: koncentrált, megalkuvást nem tűrő játékkal elérhető a bravúr, meglehet a továbbjutás!

A válogatott első számú kapusa Király Gábor jelen pillanatban. Bernd Storck szövetségi kapitány jelezte ön felé, hogy a rangsor változhat a nyári kontinensviadalig?

A kapitánnyal volt egy őszinte beszélgetésünk még az ősszel, melyen elmondta, számít rám, de Gabi teljesítményével maximálisan elégedett, nincs oka arra, hogy változtasson kapusposzton. Nekem egyetlen célom lehet: minél többet játszani, jól védeni, aztán a többit meglátjuk.

Visszakanyarodva a klubbéli jövőjére, elsősorban kölcsönszerződés jöhetne szóba, amennyiben a távozás mellett dönt?

A Liverpoolnál nem szeretnék minden ajtót bezárni magam mögött. Egyelőre képlékeny, mi történik a következő néhány hétben, de, ha kölcsönben máshova kerülnék, és ott rendszeresen védenék, az mindenképpen előnyös lenne a számomra.

Főként angol csapatok megkeresését várja, vagy akár országot is váltana?

Mindenekelőtt a sportszakmai szempontokat tartom szem előtt. Ha úgy érezném, hogy az adott klubnál bíznak bennem, és biztosított az állandó játéklehetőség, fontolóra venném az ajánlatot, országtól függetlenül. Előbb ugyanakkor tisztázni kellene, hogy melyek a Liverpool szándékai.

Az, hogy nyár óta apaként is helyt kell állnia, plusz energiákat szabadított fel?

Korábban is nagyban támaszkodtam a szeretteimre, de amióta a kislányom megszületett, a családom szerepe, jelentősége csak még inkább felértékelődött. Nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb vagyok, sok mindent átértékeltem. Más játékosok edzés után beülnek inni egy kávét, elmennek együtt moziba, miközben én sietek haza, hogy le ne maradjak a fürdetésről. A feleségem 0-24 órában ellátja a család körüli teendőket, olyan védőhálót jelent számomra, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy futballistaként a maximumot tudjam nyújtani. Ezért nem tudok elég hálás lenni Briginek.

A mérkőzések, edzések között mennyi szabadideje marad?

Jürgen Klopp érkezése óta szinte egyáltalán nem volt szabadnapunk, legfeljebb havi kettő. A meccsek másnapján sincs megállás: akik játszottak, regeneráló edzésen vesznek részt, míg a többieknek „rendes” tréninget vezényelnek. Ráadásul a konkrét időpont is mindig változik, nincs fix ritmus, amire be lehetne állni. A Boltonnál ahhoz voltam szokva, hogy a szerda és a vasárnap szabad, de ez a Liverpool, itt mások a követelmények. Elvárás, hogy élcsapat legyünk a bajnokságban, minél tovább meneteljünk az FA- és a Ligakupában, ahogyan az Európa-ligában is harcban kell lennünk a végső győzelemért. A Liverpoolnak bármennyire bő a kerete, ennyi fronton állni a sarat igencsak embert próbáló kihívás.

Mekkora esélyét látja, hogy ennek a menetelésnek ön is részese lesz tavasszal?

A tippelgetés nem az én műfajom. Maradjunk annyiban: minden benne van a pakliban!

Rosta

Rosta legközelebb hétfőn 8 órától.

„Ha az lehetek, aki vagyok”

Az amszterdami Anne Frank Ház „Ha az lehetek, aki vagyok” című vándorkiállítása május 31-én érkezik az ELTE Bölcsészettudományi Karára.

Milyen lesz az első világháborús emlékmű?

Megvan az első világháborús emlékműre kiírt ötletpályázat eredménye, de a zsűritagok véleménye megoszlik abban, hogy megszületett-e az a terv, amelynek alapján érdemes volna megvalósítani az alkotást. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Konzervatív figyelmeztetés: saját ideológiája veszélyezteti a Fideszt

A posztkommunista elit ledarálásának csak akkor volt értelme, ha a helyükbe lépő újakat a teljesítményük, nem pedig a politika jelöli ki – mondja Mike Károly. A közgazdász szerint tévedés, hogy minél több gazdag embertől lesz virágzó az ország, vagyis hiába hizlalunk állami segédlettel nemzeti nagytőkéseket. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Beleőrülni a Gucci táskába

Huszonöt éve jelent meg Bret Easton Ellis Amerikai psycho című kultregénye. Az akkoriban botrányos mű mára bevonult az irodalomtörténetbe, a főszereplő pedig a yuppie-nemzedék emblematikus figurájává vált. Nagyinterjú az amerikai íróval a friss Heti Válaszban.

Apádat és anyádat tartsd el! – a gyereknek kell fizetnie az idősotthont

Ha az idős szülők ellátásában magukra maradnak a családok, fair dolog-e bíróságon behajtani rajtuk a kényszerből választott idősotthoni ellátás költségét? Egy parlament előtt lévő törvényjavaslat elfogadása esetén tömegével indulhatnak ilyen perek. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Legközelebb tényleg jön a Szabadságpárt Ausztriában?

Történelmi vereség és történelmi győzelem. Az Európai Unióban kis híján Ausztriának lett elsőként szélsőjobbos elnöke, de végül elképesztő fordulatok után zöld államfővel teremtett precedenst. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Jobboldali felhasználókra hajt Zuckerberg

Politikai cenzúrával vádolják a legnagyobb közösségi oldalt, miután kiderült: nem algoritmus, hanem balosan elfogult egyetemisták szerkesztik a hírrovatot. Zuckerbergnek rosszul jött a botrány, mert kellenek a jobboldali felhasználók. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.