valasz.hu/sport/vilagbajnoksag-foci-politika-oroszorszag-129054

http://valasz.hu/sport/vilagbajnoksag-foci-politika-oroszorszag-129054

Sport

„Mintha a dunai színpadon én táncoltam volna”

/ 2017.07.26., szerda 17:09 /

Gyárfás Tamás a vizes vb sikeréről és a nagy sorozatról „Saját szememmel láttam, hogy a vb orvosi csapatának vezetője, a világhírű Merkely Béla szívsebész az egyik versenyző lábkörmét vágta” – érzékelteti a vizes világverseny iránti elkötelezettséget Gyárfás Tamás, a Nemzetközi Úszószövetség végrehajtó bizottságának tagja.

– Úgy ünnepeljük a vizes világbajnokságot, mintha olimpia zajlana nálunk. Persze az olimpiai pályázatunk része volt az, amit a vébére felépítettünk. Hogy látja ezt ön, aki kulcsszereplő a vizes vébén, és az olimpiai védnöki testületben is helyet kapott?

– 2013-ban, amikor Barcelonában Orbán Viktor, Borkai Zsolt, Szabó Bence, Hosszú Katinka bemutatta a FINA Bürónak a magyar pályázatot, akkor még – legalábbis tudtommal – nem volt szó az olimpiáról. A 2024. évi ötkarikás játékokról idén szeptember 25-én Limában döntenek. Magyarország egyedi előnyt élvezett volna, hiszen többek között a NOB elnöke alig néhány héttel az olimpia házigazdájának megnevezése előtt Budapesten az úszó-vb-n, majd az azt követő cselgáncs-világbajnokságon személyesen győződhet meg arról, hogy mire vagyunk képesek. Los Angeles és Párizs nyilván szebbnél szebb maketteket, látványos filmeket mutat be Peruban, remek előadókkal. Budapest esetében azonban mindenki fejében ott lett volna a közvetlen élmény, amelyet júliusban–augusztusban tapasztalt. Mi a pályázati költségeket részben az úszó-vbbe fektettük.

– Sokakban ellenérzést szült, hogy az eredeti tervnél jóval többe került a Duna Aréna, és a nyitóünnepség tételeit is drágállották.

– Ha bemegyek egy boltba és veszek valamit, azért fizetni kell. Most a többség elsősorban arra kíváncsi, hogy mennyit, de hogy ezért a pénzéért a „vevő” mit kap, az szinte elsikkad. Ön szerint tudja valaki, 1930-ban mibe került a Hajós Alfréd tervezte margitszigeti uszoda? Mert én nem. De azt igen, hogy hány bajnok, mennyi példakép nevelkedett ott, hányan fürödtek benne az elmúlt 87 évben. Könnyen lehet, hogy újabb nyolc évtizedet kell várni, hogy hasonló léptékű uszodával gazdagodjon az ország. Ahhoz nem értek, hogy egy ilyen létesítmény rohamtempóban történő felépítése mibe kerül, de örömmel látom, hogy az eredetileg 2021-re várt uszoda mindenkit lenyűgöz, akárcsak a megnyitóünnepség. Utána engem dicsőítettek, mintha a dunai színpadon én táncoltam volna. Ez az uszoda belülről maga a csoda, maga a jövő.

– Mit szólnak a résztvevők a helyszínekhez?

– Hitelesebb, ha erre tőlük kap választ, én legfeljebb csak tolmácsolhatom, amit nekem mondtak. Olyan a feltételrendszer, mint az álom. A Duna Arénában minden egy helyen, egy szinten megtalálható, a bemelegítőmedencétől nem kell bolyongani a versenymedencéig. Ott a hatalmas jakuzzi, szélesek a terek. A Fürjes Balázs vezette építők lenyűgözőt produkáltak. Párját ritkítja az óriás-toronyugrás szemben az Országházzal, ahogy a Vajdahunyadvár előtti tóban felállított, vízzel körülvett medence is a szinkronúszóknak. A Hajós Alfréd uszoda patinás katlan modern köntösben. Balatonfüreden Bóka István polgármester és csapata ejtette ámulatba a nyílt vízi világbajnokság indulóit. Mindez ahhoz képest, hogy másfélkét éve például a Magyar Úszó Szövetség székhelyén a testület dolgozói csak kettesével járhattak a mosdóba, nagy fordulat.

– Már megbocsásson, de miért mentek kettesével?

– Az egyiknek nyomnia kellett a vécéajtót, mert a rigli is hiányzott.

– Los Angeles és Párizs sikeresen zsarolta a NOB-ot: ha nem ők kapják meg a következő olimpiát, soha többé nem jelentkeznek. Mikor lesz esélyünk újra pályázni?

– Pályázni bármikor lehet. Hogy mikor lesz esélyünk a nyerésre, más kérdés. Mindenekelőtt akkor, ha itthon a többség azt szeretné. Ha valamennyi honi adófizető tisztában van azzal, ezért mit fizet, és ezzel mit nyerhet.

– A FINA európai ügyekért felelős alelnökeként valóban lemondott volna, ha nem Magyarországnak ítélik a 2024. évi rövid pályás vb-t?

– Ön szerint a helyén maradhat az, aki nem tudja hozni, amit joggal várnak tőle? Abszurd, hogy ezt a létesítményt egyetlen világraszóló eseményen használhassuk. Persze már megvan a 2019. évi junior-vb, 2020-ban Magyarország a házigazdája az Eb-nek, és elnyertük a 2024. évi rövid pályás vb-t is.

– A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) tagországai újfent Julio Maglione elnöknek adtak bizalmat. Önnek a továbbiakban mi a szerepe az új vezetésben?

– A FINA Büróba 2009-ben kerültem be, 2013-ban lettem alelnök, 2017-ben pedig a legszűkebb vezetés, a végrehajtó bizottság tagja. A budapesti kongresszuson Julio Maglione kihívója az Európai Úszószövetség (LEN) elnöke, az olasz Paolo Barelli volt. A LEN a lapszabálya szerint az elnök automatikusan a FINA alelnöke, hacsak nem kerül még ennél is magasabb posztra. Történt, ami történt, Julio nyert, így számomra csak az az esély maradt, hogy változatlanul helyet kapok a FINA nyolctagú végrehajtó bizottságában. Az eredmény ismert: megőrizhettem ezt a pozíciót. Várhatóan változatlanul, elsősorban a média tartozik hozzám.

– A mediterrán országok sokat panaszolt „latinos” szervezése, vagy a minden részletre kínosan ügyelő német rendezés mellett hol állunk házigazdaként?

– Talán erre is jó az a válasz: „Nézzetek a táblára!” 2005-ben, még Ruza József főtitkárral vágtunk bele a nagy sorozatba, amelyen egy nagy úszónemzedék letette a névjegyét. 2006-ban, 2010-ben és 2012-ben felnőtt-Eb-t rendeztünk, 2007-ben rövid pályást, de otthont adtunk junior nyílt vízi vb-nek, Európa- és világkupáknak. Nem hiszem, hogy mindezt nekünk adták volna, ha nem volnának megelégedve a magyarokkal. Fantasztikus csapatunk van, legyen szó – ha csak a mostani vb-re gondolok – a gyakorlati lebonyolításért felelős Bp2017 Nkft. vezetőiről, Szántó Éva ügyvezető igazgatóról vagy Balogh Sándor gazdasági vezetőről. Napi kapcsolatban állunk Seszták Miklós miniszterrel, a szervezőbizottság elnökével. Nincsenek számunkra kis vagy nagy ügyek. Ugyanolyan fontos, hogy Togo versenyzői megkapják a vízumot, mint hogy időben meglegyen az uszoda, mosolyogjanak az önkéntesek, hajókkal is meg lehessen közelíteni a Duna Arénát. A hozzáállást talán a vb orvosi csapatának vezetőjével, Merkely Bélával tudnám érzékeltetni. Saját szememmel láttam, amikor a professzor – aki többek közt azzal szerzett világhírnevet, hogy egyszerre két azonnali szívműtétet végzett – az úszók orvosaként az egyik versenyző lábkörmét vágta. Önmagáért beszél a görög sportvezető, Diateszopulosz határozott fellépése is azért, hogy a hotelekben az önkéntesek ne 23, hanem csak 22 óráig tartsanak szolgálatot. Többen állítják, a FINA történetében példátlan, hogy bármely vendég kevesebb szolgáltatást „követeljen”.

– A három vezető sportág közül a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 214, a FIFA 211, a FINA 208 tagországot számlál. Mivel próbál a FINA a többiek fölé kerekedni?

– Most arra vagyunk büszkék, hogy a NOB a tokiói olimpia programjába felvette a 4x100-as vegyes váltót, a 800 méteres férfi és az 1500 méteres női gyorsúszást. Így Tokióban a FINA alá tartozó szakágakban osztják a legtöbb aranyérmet, 49-et, s ezzel – ilyen se volt még – eggyel megelőzzük az atlétikát.

– Hosszú Katinkának a világ úszóit összefogásra szólító indítványa hogyan érintette a FINA-t?

– Nincs napirenden a kérdés. Most „vébéláz” van. Augusztus 2-án kezdődik a világkupa-sorozat, akkor jön a „világkupaláz” és az ahhoz kapcsolódó feladatok.

– A kiemelt sportágak között a Magyar Úszó Szövetség 736,5 millió forintos támogatással az első helyen áll. Milyen fejlesztések indultak belőle?

– Ez már nem az én asztalom. 1993-tól 2017-ig, kis híján 24 évig voltam a MÚSZ elnöke. A kezdet kezdetén nem volt egy fillérünk sem, elődöm, Zemplényi György 80 millió forintos adósságot hagyott ránk. De ugorjunk az időben: 2012-ben, a debreceni Eb-n Orbán Viktorral ültem a lelátón, amikor Paul Biedermann elment előttünk. A miniszterelnök megkérdezte: mennyit keres a világsztár? Mondtam, 420 ezret. Ekkor tűnt fel Cseh Laci. „És ő mennyit?” Azt feleltem, négyszázat. „Akkor nem is olyan nagy a különbség!” – hangzott a megállapítás. „Igen ám – válaszoltam –, csak míg az előbbi euróban, utóbbi forintban kapja.” Bizonyára nem emiatt, de a magyar sport soha nem részesült akkora anyagi támogatásban, mint napjainkban. Arra is ösztönzést kaptunk, tegyünk meg mindent, hogy a külföldön dolgozó, kiváló magyar edzők hazatérjenek. Az utánpótlás feltételei is egyediek, ennek hozadékaként indulhatott el az egész országot átfogó Jövő bajnokai program, amelynek első, bámulatos eredményei mutatkoztak meg az idén július elején megrendezett netánjai junior Eb-n. Nagy uszodák, tanuszodák nőnek ki sorra a földből. Ha a múltban a jóval szerényebb körülmények között sikerült várat építeni, akkor most joggal várnak tőlünk palotákat.

– Mit szól a hírhez, hogy ősztől Fürjes Balázs válthatja Bienerth Gusztávot a szövetség elnöki posztján?

– A Magyar Úszó Szövetségnek van elnöke, úgy hívják, hogy Bienerth Gusztáv, akit a közgyűlés választott meg. A MÚSZ alapszabálya értelmében kizárólag a közgyűlés hivatott dönteni ilyen kérdésben.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.