Sport

Elkészült Erőss Zsolték terve a csúcstámadásra

Egyetlen esélye maradt a magyar expedíciónak -részletek

/ 2013.05.15., szerda 06:30 /
Elkészült Erőss Zsolték terve a csúcstámadásra

„Meg kell ragadnunk az egyetlen lehetőségünket" - jelentette ki Erőss Zsolt a 2013-as magyar Kancsendzönga-expedíció csúcstámadását tervezve. A Kollár Lajossal, Kiss Péterrel és Jaroslav Dutkával teljes mászócsapat feladatát nehezíti az egyre közeledő monszun, így fogytán az ideje, de a haditerv elkészült, már „csak" meg kell valósítani.

A Kancsendzönga

„Mindenki az alaptáborban várakozik, van, aki már nagyon hosszú ideje" - adott helyzetjelentést a Heti Válasz Online-nak a világ harmadik legmagasabb hegyéről, az indiai-nepáli határon elterülő Kancsendzöngáról Erőss Zsolt. „Az utóbbi napokat izgalmassá tette, hogy voltak csúcsmászási próbálkozások, miközben lentről elég jól látszott, hogy a viharos időjárás nehéz helyzetet teremt. Tegnap estére visszaérkezett az utolsó csapat is az alaptáborba."

„Ma reggel az iráni csapat egyik tagja arról számolt be, hogy 8200 méteres tengerszint feletti magasságnál még csak nem is a szél volt az igazán meghatározó tényező, hanem a hó mélysége miatt kellett visszafordulniuk" - emelte ki Kollár Lajos expedícióvezető. „Igaz, eleve meglehetősen későn indultak el a csúcs felé és reménytelenül lassan, nehézkesen haladtak. Ahhoz képest jó állapotban tudtak az alaptáborba visszatérni."

Erőss hozzátette, amíg a megfelelő pillanatra várnak, idejüket az összes fellelhető időjárás-előrejelzés elemzésével, összevetésével töltik. Állítása szerint a közeledő monszun is behatárolja a mozgásterüket, már nincs sok idejük, mindössze egyetlen lehetőségük maradt. „Körvonalazódik, hogy a közeledő legjobb időjárású lehetőséget egyszerre, összefogva használjuk ki. Május 19-én jöhet el a mi időnk, ekkor teljesíthetjük azt a küldetést, amiért nekivágtunk ennek az egésznek."

Mint ahogy Erőss Zsolt elmondta, ehhez 16-án el kell indulniuk. 17-én lesz fordulat a széljárásban, ettől kezdve csökken az erőssége. Május 20. után havazások várhatók, 26. körül érkezhet a monszun is. „Ha minden jól, a terv szerint alakul, akkor 21-én érkezünk vissza az alaptáborba és a következő napokban elkezdjük levonulásunkat."

Így az eredetileg felvázolt elképzelésekhez képest sem csúszna ki az időből a magyar expedíció, hiszen eleve azt tervezték, hogy a 8586 méteres hegy megmászása után csak június elején térnek vissza Magyarországra a Himalájából. Törekvésük „csupán" egy része a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozatra váró egyelőre megoldatlan feladatok kipipálásának, hiszen a Kancsendzöngán kívül egyelőre az Annapurna és a K2 csúcsán sem lobogott még a piros-fehér-zöld magyar nemzeti zászló. De a műlábbal is feltartóztathatatlan Erőss Zsolt fanatizmusát ismerve ami késik, nem múlik.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.