Sport

Ő lehet Hosszú Katinka trónkövetelője: szerény, katolikus amerikai szupersztár

/ 2017.07.21., péntek 09:10 /

Fotó: AFP/Europress/Greg Baker

Michael Phelps visszavonult, Ryan Lochte-t eltiltották, Missy Franklin vállműtétből épül fel. Az amerikaiak szupersztár nélküli csapatot küldtek volna a budapesti úszó világbajnokságra? Szó sincs róla.

Az új úszócsoda, a 20 éves Katie Ledecky, a „gyorsúszás First Ladyje” vezeti a csapatot. És nem kevesebbet, mint négy egyéni aranyérmet várnak tőle a 200-as, 400-as, 800-as és 1500-as gyorson. Ezen felül győzelemre segítheti a 4x100-as és a 4x200-as amerikai gyorsváltót. Ez hat győzelem lenne.

A budapesti érmeket Ledecky hozzáteheti eddigi gyűjteményéhez: a londoni egy és a riói négy olimpiai, valamint a kilenc világbajnoki aranyhoz. Az sem kizárt, hogy saját három világrekordját is megdönti Budapesten.

Kathleen Genevieve Ledecky 1997-ben született a fővárosban, Washingtonban. Apai ágon cseh, anyai ágon ír származású. Katolikusként nevelték, katolikus gimnáziumba járt. Ma is támogat katolikus karitatív szervezeteket, de kedvenc jótékonysági akciója a Bikes for the World, aminek keretében elhagyott kerékpárokat javítanak meg, és küldik szegény országokba.

Katie Ledecky hatéves korában kezdte az úszást. Az ő esetében is egy nagyszerű edző mellett egy önfeláldozó szülő kellett a sikeres karrierhez. Ezt a szerepet édesanyja vállalta, aki maga is úszó volt a New Mexico-i egyetemen. Ő szállította reggel, este Katie-t és bátyját az edzésekre.

Abban az időben minden úszónak Michael Phelps volt az ideálja. A kilencéves Katie-nek óriási élmény volt, hogy Michael Phelps dedikálta neki könyvét. Máig őrzi a közös fényképet. A közönség kedvéért a riói olimpia után, 2016-ban ismét összeálltak, de ezúttal fordított volt a felállás: Michael Phelps kért autogramot Katie Ledeckytől.

Már a középiskolában is kiváló eredményeket ért el. Tizenöt évesen nyerte Londonban első aranyérmét 800 méteres gyorsúszásban.

Fotó: AFP/Getty/Mike Comer

A középiskola befejezése után profi úszót akartak belőle csinálni, amivel 5-25 millió dollárt is kereshetett volna. Az ajánlatot visszautasította, helyette a Stanford Egyetemet választotta. Ott úszik és tanul. A világ egyik legjobb egyetemén még akkor sem könnyű helytállni, ha az élsportot külön programmal támogatják.

A férfias, vagyis Phelps-stílusban úszó Ledecky szorgalmának, kitartásának tudja be sikereit. Az uszodában hihetetlen küzdőszelleméről híres, aki társainak is lelkesen szurkol. A magánéletben szerény emberként ismerik. Nem kábította el a sok siker, kitüntetés. Az sem, hogy a Time magazin a legbefolyásosabb emberek közé válogatta 2016-ban. És még az sem, hogy kedvenc reggelijét, a baconos, sajtos, tojásos omlettet „Katie aranyérmes omlettjére” keresztelték át egy washingtoni étteremben.

Az amerikaik sokat várnak tőle, de reálisan tudják, hogy a hazai pályán induló Iron Lady elhomályosíthatja Katie csillagát. Még ha egészen más úszásnemben is indulnak, izgalmas lesz nézni a Hosszú–Ledecky párbajt. A tét nem kisebb, mint hogy ki a világ legjobb úszónője 2017-ben.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.