valasz.hu/sport/a-putyincsanyi-dzsudobaratsag-hattere-125185

http://valasz.hu/sport/a-putyincsanyi-dzsudobaratsag-hattere-125185

Sport

Ő lehet Hosszú Katinka trónkövetelője: szerény, katolikus amerikai szupersztár

/ 2017.07.21., péntek 09:10 /

Fotó: AFP/Europress/Greg Baker

Michael Phelps visszavonult, Ryan Lochte-t eltiltották, Missy Franklin vállműtétből épül fel. Az amerikaiak szupersztár nélküli csapatot küldtek volna a budapesti úszó világbajnokságra? Szó sincs róla.

Az új úszócsoda, a 20 éves Katie Ledecky, a „gyorsúszás First Ladyje” vezeti a csapatot. És nem kevesebbet, mint négy egyéni aranyérmet várnak tőle a 200-as, 400-as, 800-as és 1500-as gyorson. Ezen felül győzelemre segítheti a 4x100-as és a 4x200-as amerikai gyorsváltót. Ez hat győzelem lenne.

A budapesti érmeket Ledecky hozzáteheti eddigi gyűjteményéhez: a londoni egy és a riói négy olimpiai, valamint a kilenc világbajnoki aranyhoz. Az sem kizárt, hogy saját három világrekordját is megdönti Budapesten.

Kathleen Genevieve Ledecky 1997-ben született a fővárosban, Washingtonban. Apai ágon cseh, anyai ágon ír származású. Katolikusként nevelték, katolikus gimnáziumba járt. Ma is támogat katolikus karitatív szervezeteket, de kedvenc jótékonysági akciója a Bikes for the World, aminek keretében elhagyott kerékpárokat javítanak meg, és küldik szegény országokba.

Katie Ledecky hatéves korában kezdte az úszást. Az ő esetében is egy nagyszerű edző mellett egy önfeláldozó szülő kellett a sikeres karrierhez. Ezt a szerepet édesanyja vállalta, aki maga is úszó volt a New Mexico-i egyetemen. Ő szállította reggel, este Katie-t és bátyját az edzésekre.

Abban az időben minden úszónak Michael Phelps volt az ideálja. A kilencéves Katie-nek óriási élmény volt, hogy Michael Phelps dedikálta neki könyvét. Máig őrzi a közös fényképet. A közönség kedvéért a riói olimpia után, 2016-ban ismét összeálltak, de ezúttal fordított volt a felállás: Michael Phelps kért autogramot Katie Ledeckytől.

Már a középiskolában is kiváló eredményeket ért el. Tizenöt évesen nyerte Londonban első aranyérmét 800 méteres gyorsúszásban.

Fotó: AFP/Getty/Mike Comer

A középiskola befejezése után profi úszót akartak belőle csinálni, amivel 5-25 millió dollárt is kereshetett volna. Az ajánlatot visszautasította, helyette a Stanford Egyetemet választotta. Ott úszik és tanul. A világ egyik legjobb egyetemén még akkor sem könnyű helytállni, ha az élsportot külön programmal támogatják.

A férfias, vagyis Phelps-stílusban úszó Ledecky szorgalmának, kitartásának tudja be sikereit. Az uszodában hihetetlen küzdőszelleméről híres, aki társainak is lelkesen szurkol. A magánéletben szerény emberként ismerik. Nem kábította el a sok siker, kitüntetés. Az sem, hogy a Time magazin a legbefolyásosabb emberek közé válogatta 2016-ban. És még az sem, hogy kedvenc reggelijét, a baconos, sajtos, tojásos omlettet „Katie aranyérmes omlettjére” keresztelték át egy washingtoni étteremben.

Az amerikaik sokat várnak tőle, de reálisan tudják, hogy a hazai pályán induló Iron Lady elhomályosíthatja Katie csillagát. Még ha egészen más úszásnemben is indulnak, izgalmas lesz nézni a Hosszú–Ledecky párbajt. A tét nem kisebb, mint hogy ki a világ legjobb úszónője 2017-ben.

Rosta

Bódis András

Találkozunk 2016-ban!

A Putyin–Csányi-dzsúdóbarátság háttere

A jövő heti budapesti cselgáncsvébé fékezett habzású sporthír volna, ha a rendezvényen nem tenné tiszteletét a dzsúdó fekete öves mestere, Vlagyimir Putyin. De hogy került az orosz elnök közelébe Csányi Sándor OTP-vezér, és hogy nem Mészáros Lőrinc? Exkluzív háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Hogyan lett Katalónia szinte észrevétlenül az iszlamizmus új fellegvára?

Miközben a világ Belgiumra, Franciaországra vagy Angliára figyelt, addig Katalóniában csendben létrejött egy, a fentiekkel vetekedő iszlamista közösség. A csütörtöki Heti Válasz megmutatja a barcelonai merénylet hátterét, azt, hogy a modern európai iszlamista terrorizmus miként tért vissza szülőföldjére.

Maradjon-e Orbán? – Jeszenszky Géza ölre menő vitája fiával, Zsolttal

Kiéleződtek a nemzedéki ellentétek Jeszenszkyéknél: a Trump-rajongó, Orbán-párti Zsolt nyilvánosan bírálta apját, amiért az kritizálja a kormányt. Géza, az egykori külügyminiszter és nagykövet most leült fiával, hogy megvitassák: szentesítheti-e a cél az eszközöket a jobboldali politikában.