valasz.hu/sport/nyolcaddontore-keszul-a-sztarcsapat-58887

http://valasz.hu/sport/nyolcaddontore-keszul-a-sztarcsapat-58887

Sport

Ő lehet Hosszú Katinka trónkövetelője: szerény, katolikus amerikai szupersztár

/ 2017.07.21., péntek 09:10 /

Fotó: AFP/Europress/Greg Baker

Michael Phelps visszavonult, Ryan Lochte-t eltiltották, Missy Franklin vállműtétből épül fel. Az amerikaiak szupersztár nélküli csapatot küldtek volna a budapesti úszó világbajnokságra? Szó sincs róla.

Az új úszócsoda, a 20 éves Katie Ledecky, a „gyorsúszás First Ladyje” vezeti a csapatot. És nem kevesebbet, mint négy egyéni aranyérmet várnak tőle a 200-as, 400-as, 800-as és 1500-as gyorson. Ezen felül győzelemre segítheti a 4x100-as és a 4x200-as amerikai gyorsváltót. Ez hat győzelem lenne.

A budapesti érmeket Ledecky hozzáteheti eddigi gyűjteményéhez: a londoni egy és a riói négy olimpiai, valamint a kilenc világbajnoki aranyhoz. Az sem kizárt, hogy saját három világrekordját is megdönti Budapesten.

Kathleen Genevieve Ledecky 1997-ben született a fővárosban, Washingtonban. Apai ágon cseh, anyai ágon ír származású. Katolikusként nevelték, katolikus gimnáziumba járt. Ma is támogat katolikus karitatív szervezeteket, de kedvenc jótékonysági akciója a Bikes for the World, aminek keretében elhagyott kerékpárokat javítanak meg, és küldik szegény országokba.

Katie Ledecky hatéves korában kezdte az úszást. Az ő esetében is egy nagyszerű edző mellett egy önfeláldozó szülő kellett a sikeres karrierhez. Ezt a szerepet édesanyja vállalta, aki maga is úszó volt a New Mexico-i egyetemen. Ő szállította reggel, este Katie-t és bátyját az edzésekre.

Abban az időben minden úszónak Michael Phelps volt az ideálja. A kilencéves Katie-nek óriási élmény volt, hogy Michael Phelps dedikálta neki könyvét. Máig őrzi a közös fényképet. A közönség kedvéért a riói olimpia után, 2016-ban ismét összeálltak, de ezúttal fordított volt a felállás: Michael Phelps kért autogramot Katie Ledeckytől.

Már a középiskolában is kiváló eredményeket ért el. Tizenöt évesen nyerte Londonban első aranyérmét 800 méteres gyorsúszásban.

Fotó: AFP/Getty/Mike Comer

A középiskola befejezése után profi úszót akartak belőle csinálni, amivel 5-25 millió dollárt is kereshetett volna. Az ajánlatot visszautasította, helyette a Stanford Egyetemet választotta. Ott úszik és tanul. A világ egyik legjobb egyetemén még akkor sem könnyű helytállni, ha az élsportot külön programmal támogatják.

A férfias, vagyis Phelps-stílusban úszó Ledecky szorgalmának, kitartásának tudja be sikereit. Az uszodában hihetetlen küzdőszelleméről híres, aki társainak is lelkesen szurkol. A magánéletben szerény emberként ismerik. Nem kábította el a sok siker, kitüntetés. Az sem, hogy a Time magazin a legbefolyásosabb emberek közé válogatta 2016-ban. És még az sem, hogy kedvenc reggelijét, a baconos, sajtos, tojásos omlettet „Katie aranyérmes omlettjére” keresztelték át egy washingtoni étteremben.

Az amerikaik sokat várnak tőle, de reálisan tudják, hogy a hazai pályán induló Iron Lady elhomályosíthatja Katie csillagát. Még ha egészen más úszásnemben is indulnak, izgalmas lesz nézni a Hosszú–Ledecky párbajt. A tét nem kisebb, mint hogy ki a világ legjobb úszónője 2017-ben.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.