valasz.hu/sport/hemingway-keves-dolog-tartja-ossze-a-magyarokat-a-labdarugas-ilyen-124186

http://valasz.hu/sport/hemingway-keves-dolog-tartja-ossze-a-magyarokat-a-labdarugas-ilyen-124186

Sport

Ő lehet Hosszú Katinka trónkövetelője: szerény, katolikus amerikai szupersztár

/ 2017.07.21., péntek 09:10 /

Fotó: AFP/Europress/Greg Baker

Michael Phelps visszavonult, Ryan Lochte-t eltiltották, Missy Franklin vállműtétből épül fel. Az amerikaiak szupersztár nélküli csapatot küldtek volna a budapesti úszó világbajnokságra? Szó sincs róla.

Az új úszócsoda, a 20 éves Katie Ledecky, a „gyorsúszás First Ladyje” vezeti a csapatot. És nem kevesebbet, mint négy egyéni aranyérmet várnak tőle a 200-as, 400-as, 800-as és 1500-as gyorson. Ezen felül győzelemre segítheti a 4x100-as és a 4x200-as amerikai gyorsváltót. Ez hat győzelem lenne.

A budapesti érmeket Ledecky hozzáteheti eddigi gyűjteményéhez: a londoni egy és a riói négy olimpiai, valamint a kilenc világbajnoki aranyhoz. Az sem kizárt, hogy saját három világrekordját is megdönti Budapesten.

Kathleen Genevieve Ledecky 1997-ben született a fővárosban, Washingtonban. Apai ágon cseh, anyai ágon ír származású. Katolikusként nevelték, katolikus gimnáziumba járt. Ma is támogat katolikus karitatív szervezeteket, de kedvenc jótékonysági akciója a Bikes for the World, aminek keretében elhagyott kerékpárokat javítanak meg, és küldik szegény országokba.

Katie Ledecky hatéves korában kezdte az úszást. Az ő esetében is egy nagyszerű edző mellett egy önfeláldozó szülő kellett a sikeres karrierhez. Ezt a szerepet édesanyja vállalta, aki maga is úszó volt a New Mexico-i egyetemen. Ő szállította reggel, este Katie-t és bátyját az edzésekre.

Abban az időben minden úszónak Michael Phelps volt az ideálja. A kilencéves Katie-nek óriási élmény volt, hogy Michael Phelps dedikálta neki könyvét. Máig őrzi a közös fényképet. A közönség kedvéért a riói olimpia után, 2016-ban ismét összeálltak, de ezúttal fordított volt a felállás: Michael Phelps kért autogramot Katie Ledeckytől.

Már a középiskolában is kiváló eredményeket ért el. Tizenöt évesen nyerte Londonban első aranyérmét 800 méteres gyorsúszásban.

Fotó: AFP/Getty/Mike Comer

A középiskola befejezése után profi úszót akartak belőle csinálni, amivel 5-25 millió dollárt is kereshetett volna. Az ajánlatot visszautasította, helyette a Stanford Egyetemet választotta. Ott úszik és tanul. A világ egyik legjobb egyetemén még akkor sem könnyű helytállni, ha az élsportot külön programmal támogatják.

A férfias, vagyis Phelps-stílusban úszó Ledecky szorgalmának, kitartásának tudja be sikereit. Az uszodában hihetetlen küzdőszelleméről híres, aki társainak is lelkesen szurkol. A magánéletben szerény emberként ismerik. Nem kábította el a sok siker, kitüntetés. Az sem, hogy a Time magazin a legbefolyásosabb emberek közé válogatta 2016-ban. És még az sem, hogy kedvenc reggelijét, a baconos, sajtos, tojásos omlettet „Katie aranyérmes omlettjére” keresztelték át egy washingtoni étteremben.

Az amerikaik sokat várnak tőle, de reálisan tudják, hogy a hazai pályán induló Iron Lady elhomályosíthatja Katie csillagát. Még ha egészen más úszásnemben is indulnak, izgalmas lesz nézni a Hosszú–Ledecky párbajt. A tét nem kisebb, mint hogy ki a világ legjobb úszónője 2017-ben.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.