Sport

„Ők még lehetnek olimpiai bajnokok”

/ 2018.04.18., szerda 15:16 /

Abbahagyja a versenyzést Miklós Edit olimpiai hetedik helyezett síző, akit pár nappal bejelentése után a Magyar Sí Szövetség rendkívüli tisztújító közgyűlése elnökké választott.

Sokan úgy vélik: távozásával kiürül a magyar sísport.

Az biztos, hogy egyelőre nem lesznek világkupás sportolók, de a serdülők között vannak ügyes fiatalok, ők olyan eredményeket érhetnek el, amilyeneket én annyi idősen nem. Meg kell őket tartani, támogatni, hogy bejussanak a válogatottba, és elmenjenek az ifjúsági világbajnokságra.

Mióta érlelődött, hogy abbahagyja?

Amióta az előző elnök, Bajai András tartott egy sajtótájékoztatót a téli olimpia ideje alatt. Felháborítónak véltem, hogy csak a saját panaszaival foglalkozott, a sportolóit meg sem említette, holott zajlott a verseny.

Visszavonulásában szerepet játszott, hogy a szövetség vezetésével nem tud együtt dolgozni. Miért?

Most is el tudnám érni ugyanazokat az eredményeket, mint korábban, de csak ha megfelelő támogatást kapnék hozzá. Az utóbbi időben, amióta Bajai András lett az elnök, és Vámos Attila az ügyvezető, nem éreztem ezt a támogatást. A bankkártyámat letiltották, így nem tudtam megvenni a vitaminjaimat, hogy sérülésem után gyorsabban gyógyulhassak. Le se ültek velem, hogy megbeszéljük a következő szezont, és az edzőmmel se tárgyaltak.

Viharos ülésen vállalta el a szövetség elnöki posztját. A 28-ból 26 szavazatot kapott, ám az előző elnök szerint nem volt törvényes a tisztújítás.

Ügyvédeink szerint törvényes volt a tisztújítás. Szerencsésebb lett volna, ha a leváltott elnök kiáll, és megpróbálja megvédeni magát, mint hogy akadályozza az ülést.

A székházhoz most kinek van kulcsa?

Bajai Andrásnak. Hétfőn megpróbáltam bemenni a szövetség épületébe, de nem engedtek be. A síszövetség irodája jelkép, nem ott folyik az igazi munka. A bankszámlához sem férek hozzá, lennének kifizetések, de Bajai András úgy gondolja, ő az elnök. Erről bíróság fog dönteni, az eljárás állítólag akár szeptemberig elhúzódhat.

Az előző elnök szerint bűncselekmények történtek a szövetségben, és büntetőeljárások vannak folyamatban.

Valóban voltak feljelentések, ki fogják vizsgálni, történt-e szabálytalanság. Nem fogom ezt akadályozni, de nehéz elképzelni, hogy visszaélés történt, mert a szövetség állami támogatáshoz is akkor jutott, ha az előző támogatással elszámolt az Emminek. Én jobban fogok arra figyelni, hogy az adminisztráció megfelelő legyen, több munkatársat fogok alkalmazni, mert a korábbi létszám nem volt elegendő.

Mit tud tenni új pozíciójában a sísportért?

Rengeteget. Megvan a tapasztalatom, a nemzetközi kapcsolataim, ismernek a sívilágban. Eltelik pár év, és azok a sportolók, akikkel együtt versenyeztem, síszövetségeknél lesznek vezetők. Ez a sísport hasznára válhat. Másrészt fiatal vagyok, ambiciózus és kitartó, minden megvan bennem, ami ahhoz kell, hogy újra jó irányba forduljunk.

Van tüske önben? Nem bánta meg, hogy 2011-ben Romániából Magyarországra igazolt?

Nem, megtaláltam itt a helyem. Az emberek ismernek, megállítanak az utcán. Mindent megtettem a jó eredményekért, és büszke vagyok arra, amit elértem. Megmutattam a fiataloknak, hogy ha én meg tudtam csinálni, előttük is ott a lehetőség. Ők még lehetnek olimpiai bajnokok.

Miklós Edit
Csíkszeredában született 1988-ban. 2005-ben szerepelt először világkupaversenyen. 2010-ben magyar állampolgárságot kapott. 2011-ig Románia színeiben, utána magyar színekben versenyzett. 2014-ben a téli olimpián hetedik lett lesiklásban. 2015-ben az alpesisí-világkupán bronzérmet szerzett. 2018-tól a Magyar Sí Szövetség elnöke.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.