valasz.hu/sport/feherek-kozt-sok-europai-a-foci-lenne-az-integracios-csodafegyver-128892

http://valasz.hu/sport/feherek-kozt-sok-europai-a-foci-lenne-az-integracios-csodafegyver-128892

Sport

„Ők még lehetnek olimpiai bajnokok”

/ 2018.04.18., szerda 15:16 /

Abbahagyja a versenyzést Miklós Edit olimpiai hetedik helyezett síző, akit pár nappal bejelentése után a Magyar Sí Szövetség rendkívüli tisztújító közgyűlése elnökké választott.

Sokan úgy vélik: távozásával kiürül a magyar sísport.

Az biztos, hogy egyelőre nem lesznek világkupás sportolók, de a serdülők között vannak ügyes fiatalok, ők olyan eredményeket érhetnek el, amilyeneket én annyi idősen nem. Meg kell őket tartani, támogatni, hogy bejussanak a válogatottba, és elmenjenek az ifjúsági világbajnokságra.

Mióta érlelődött, hogy abbahagyja?

Amióta az előző elnök, Bajai András tartott egy sajtótájékoztatót a téli olimpia ideje alatt. Felháborítónak véltem, hogy csak a saját panaszaival foglalkozott, a sportolóit meg sem említette, holott zajlott a verseny.

Visszavonulásában szerepet játszott, hogy a szövetség vezetésével nem tud együtt dolgozni. Miért?

Most is el tudnám érni ugyanazokat az eredményeket, mint korábban, de csak ha megfelelő támogatást kapnék hozzá. Az utóbbi időben, amióta Bajai András lett az elnök, és Vámos Attila az ügyvezető, nem éreztem ezt a támogatást. A bankkártyámat letiltották, így nem tudtam megvenni a vitaminjaimat, hogy sérülésem után gyorsabban gyógyulhassak. Le se ültek velem, hogy megbeszéljük a következő szezont, és az edzőmmel se tárgyaltak.

Viharos ülésen vállalta el a szövetség elnöki posztját. A 28-ból 26 szavazatot kapott, ám az előző elnök szerint nem volt törvényes a tisztújítás.

Ügyvédeink szerint törvényes volt a tisztújítás. Szerencsésebb lett volna, ha a leváltott elnök kiáll, és megpróbálja megvédeni magát, mint hogy akadályozza az ülést.

A székházhoz most kinek van kulcsa?

Bajai Andrásnak. Hétfőn megpróbáltam bemenni a szövetség épületébe, de nem engedtek be. A síszövetség irodája jelkép, nem ott folyik az igazi munka. A bankszámlához sem férek hozzá, lennének kifizetések, de Bajai András úgy gondolja, ő az elnök. Erről bíróság fog dönteni, az eljárás állítólag akár szeptemberig elhúzódhat.

Az előző elnök szerint bűncselekmények történtek a szövetségben, és büntetőeljárások vannak folyamatban.

Valóban voltak feljelentések, ki fogják vizsgálni, történt-e szabálytalanság. Nem fogom ezt akadályozni, de nehéz elképzelni, hogy visszaélés történt, mert a szövetség állami támogatáshoz is akkor jutott, ha az előző támogatással elszámolt az Emminek. Én jobban fogok arra figyelni, hogy az adminisztráció megfelelő legyen, több munkatársat fogok alkalmazni, mert a korábbi létszám nem volt elegendő.

Mit tud tenni új pozíciójában a sísportért?

Rengeteget. Megvan a tapasztalatom, a nemzetközi kapcsolataim, ismernek a sívilágban. Eltelik pár év, és azok a sportolók, akikkel együtt versenyeztem, síszövetségeknél lesznek vezetők. Ez a sísport hasznára válhat. Másrészt fiatal vagyok, ambiciózus és kitartó, minden megvan bennem, ami ahhoz kell, hogy újra jó irányba forduljunk.

Van tüske önben? Nem bánta meg, hogy 2011-ben Romániából Magyarországra igazolt?

Nem, megtaláltam itt a helyem. Az emberek ismernek, megállítanak az utcán. Mindent megtettem a jó eredményekért, és büszke vagyok arra, amit elértem. Megmutattam a fiataloknak, hogy ha én meg tudtam csinálni, előttük is ott a lehetőség. Ők még lehetnek olimpiai bajnokok.

Miklós Edit
Csíkszeredában született 1988-ban. 2005-ben szerepelt először világkupaversenyen. 2010-ben magyar állampolgárságot kapott. 2011-ig Románia színeiben, utána magyar színekben versenyzett. 2014-ben a téli olimpián hetedik lett lesiklásban. 2015-ben az alpesisí-világkupán bronzérmet szerzett. 2018-tól a Magyar Sí Szövetség elnöke.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.