valasz.hu/sport/a-valtoztatasbol-semmilyen-kovetkeztetest-nem-kell-levonni-hangsulyozta-70028

http://valasz.hu/sport/a-valtoztatasbol-semmilyen-kovetkeztetest-nem-kell-levonni-hangsulyozta-70028

Sport

Orosz doppingrulett

/ 2017.12.13., szerda 17:51 /

Nem egy olvasata van a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntésének, melynek értelmében az orosz sportolók nem indulhatnak Oroszország színeiben a téli olimpián.

A NOB végrehajtó bizottsága a múlt héten úgy döntött, hogy „a példátlan, szisztematikus doppingolás miatt” kizárja Oroszországot a februári téli olimpiáról. Ugyanakkor azok a versenyzők, akik kvótát szereznek, vagyis bizonyítottan tiszták, és részt vesznek az ellenőrzéseken, „olimpiai sportoló Oroszországból” megjelöléssel szerepelhetnek Phjongcshangban. Ez a jelzés látható majd öltözékükön, aranyérem esetén pedig az olimpiai himnuszt játsszák el.

„Megalázó!” Nincs orosz sportvezető, sportoló vagy politikus, aki ne ezt a jelzőt használta volna a NOB döntésére. Bár Vlagyimir Putyin elnök kijelentette, hogy egy orosz sportolónak sem akadályozza meg, hogy elinduljon Phjongcshangban, szerinte a kizárás összehangolt, politikailag motivált döntés.

A botrányt kirobbantó, utóbb Kanadába menekült, doppingvizsgálaton fennakadt Julija Sztyepanova és férje, Vitalij Sztyepanov, az Orosz Antidoppingcsoport munkatársa már 2010-ben beszélt a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA) arról, hogy hazájukban államilag szervezetten doppingolják a sportolókat.

Oroszország 2014 februárjában még téli olimpiát rendezett Szocsiban, aztán rá néhány hétre kitört az ukrán válság, majd – nyugati vélemények szerint – a Moszkva által támogatott oroszbarát ukrán lázadók lelőtték a maláj légitársaság egyik utasszállító gépét Ukrajna felett. Ezután döntött úgy az Európai Unió, hogy gazdasági szankciót vet ki Oroszországra, és többen úgy vélik, ezt utóbb az orosz sport világára is kiterjesztették Nyugatról. Az is tény, hogy a 2012-ben Németországba menekülő kínai orvos, Hszüe Jin-hszian az oroszhoz hasonló állami doppingolásról mesélt, s hogy Kínát azóta sem vonták felelősségre. Az is köztudott, hogy a sportolók doppingolása nem egy vagy két ország sajátja, s a WADA csak lohol az újabb és újabb doppingszerek nyomában, a sportolók lépéselőnyben vannak.

A NOB 2015-ben arról határozott: az adott sportágak nemzetközi szövetsége döntsön arról, hogy indulhatnak-e az orosz versenyzők Rióban, vagy sem. Az atlétikai és a súlyemelő-szövetség nemmel szavazott, így az olimpiára kvótát szerző 387 orosz sportoló közül végül 291-en indulhattak a versenyeken.

Arról, hogy a NOB mostani döntésének mi lehet a következménye, Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke úgy nyilatkozott: ha az orosz sportvezetés – lapzártánk után – úgy dönt, hogy bojkottálja a versenyeket, és az orosz versenyzőket nem engedik el Phjongcshangba, akkor az nagy sebet ejt az olimpiai mozgalmon. Az elnök szerint azért nehéz megítélni, hogy mi a helyes döntés, mert a NOB vétlen sportolókat is sújt, és olimpiai zászló alatt indulni nem ugyanolyan érzés, mint amikor valaki a hazáját képviselheti.

A téli sportokban is hagyományosan jó Oroszország amúgy 2014-ben kiemelkedően szerepelt Szocsiban: 13 arany-, 11 ezüst-és kilenc bronzérmével az első helyen végzett Norvégia és Kanada előtt. Nem kérdés, hogy a 2018. február 25-én véget érő téli olimpia után nem ez lesz az állás a tabellán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.