valasz.hu/sport/a-valtoztatasbol-semmilyen-kovetkeztetest-nem-kell-levonni-hangsulyozta-70028

http://valasz.hu/sport/a-valtoztatasbol-semmilyen-kovetkeztetest-nem-kell-levonni-hangsulyozta-70028

Sport

„Ötéves korom óta erről álmodtam” – Fucsovics Márton a Heti Válasznak

/ 2018.01.25., csütörtök 14:45 /

Évtizedek óta nem volt példa arra, hogy magyar teniszező a nyolcaddöntőig jusson az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokságon. De nincs megállás, a jövő hét végén Fucsovics Márton vezetésével 22 év után játszhatunk újra a Davis Kupa világcsoportjában.

Fotó: MTI/AP/Dita Alangkara

Fucsovics Mártonnal interjúztunk, mert hétfői teljesítménye alapján úgy gondoltuk, ő lehet a hét embere. Erre mi történik? Babos Tímea döntőt játszhat női párosban ugyanazon a tornán! Ráadásul úgy, hogy a holnap magyar idő szerint nem korábban, mint reggel hat órára kiírt női páros mérkőzés után két órával már jelenése lenne vegyes párosban, elődöntőzni. (A teniszben csak az első mérkőzések időpontját adják meg pontosan, a többi akkor kezdődik, amikor az előző meccs véget ér és a játékosok bemelegítettek.) Babos Tímea partnere a világranglista 11. helyezett francia Kristina Mladenovic, akivel négy éve wimbledoni páros döntőt játszott. Vegyes párosban pedig a 38 éves indiai Rohan Bopanaval küzd a döntőbe kerülésért. Bopana igazi párosspecialista, tavaly Roland Garost nyert egy kanadai partnernővel.

Babos Tímea sikere nem kisebbíti Fucsovics Márton érdemeit, külön köszönet első számú férfi teniszezőnknek, hogy hazafelé az ausztrál reptéren válaszolt a kérdéseinkre. 

– Hallotta, hogy az Eurosport magyar kommentátoraitól kértek hangfájlt arról, hogyan kell kimondani az ön nevét? Milyen érzés volt Fukszovikszból Fucsoviccsá válni?

– Nem tudtam, csak meglepődtem, mennyire jól ejtik a nevem. Pedig nem tartozik a könnyűek közé, még itthon is gondjuk van vele.

– Korábban is képes volt egy-egy meccsen győzni, de most sorozatban nyert. Minek köszönhető a fordulat?

– Az edzőmnek, Sávolt Attilának köszönhetem. Már a nyáron éreztem, hogy csak kicsi választ el a TOP100-tól. Két olyan meccs hozta meg az önbizalmam, amelyeken végül kikaptam, először a francia Nicolas Mahut ellen a US Openen, majd a világranglistán jelenleg hatodik horvát Marin Čilić ellen.

– A budapesti Davis Kupa-fordulóban viszont legyőzte a világranglistán 32. Rubljovot, Ausztráliában pedig legnagyobb skalpja a 13. helyezett Sam Querrey-é volt. Mi változott közben?

– A körülmények, és az, hogy képes vagyok jobban alkalmazkodni hozzájuk. Szerepe volt ebben a canberrai előversenynek, a mérkőzéseken hozzászoktam az ausztrál hőséghez. De ha hidegben kellett volna játszani, azt is megoldottam volna, mert végre teljesen a meccsre tudok koncentrálni.

– Az ausztrál nyílt teniszbajnokság nyolcaddöntőjében a világ talán valaha volt legnagyobb teniszezőjével játszott. Jól láttuk, hogy élvezte?

– Ötéves korom óta erről álmodtam. Hatalmas boldogság, mert nem véletlenül sorsoltak össze, hanem megküzdöttem azért, hogy játszhassunk. Élveztem a reflektorfényt, és azt, hogy az egész ország szurkolt értem. Hálás vagyok ezért.

– Mit tudott meg önmagáról a Federerrel vívott mérkőzésen? Hogy 200 kilométeres sebesség fölé kell vinni az adogatásokat? Vagy nem szabad elfogyni a harmadik szettre sem?

– Megtudtam, milyen 15 ezer ember előtt játszani, és mennyire nehéz Federer szerváit és ritmusváltásait „olvasni”. Nincs elveszett labda számára, bárhonnan üthet győztes pontot. Végig nyomás alatt tart, amit eddig más játékostól nem éreztem.

– Nem bosszantotta, hogy noha a második szettben rövidítésre kényszerítette, a svájci még csak meg sem izzadt? Láttuk, hogy meglapogatta a hálónál – azért emberből van ő is?

– Federer mindig tökéletesen elegáns, és lehet, hogy a tévében úgy tűnt, nem izzadt meg, neki is melege volt. Csodálatos élmény, hogy elismerően nyilatkozott rólam, az öltözőben is váltottunk pár szót, és megkérdezte, mi lesz a következő versenyem.

– A korábbi TOP20-as Taróczy Balázs azt mondta, az év végéig akár a világ legjobb 30 teniszezője közé is bekerülhet. Merésznek érzi a jóslatát?

– Inkább megtisztelőnek. Lépésről lépésre haladunk, a cél először a legjobb 50.

– Következő fellépése jövő hét végén Belgium ellen lesz a Davis Kupa világcsoportjában. A belgáknak David Goffin személyében világranglista 7. teniszezőjük van. Partnere, Balázs Attila nincs bent a legjobb 200-ban. Lehetetlen küldetés?

– Az elmúlt három évben szinte csak lehetetlen küldetéseket hajtottunk végre a fiúkkal Izrael, Szlovákia vagy Oroszország ellen. A Davis Kupában bármi megtörténhet. A szurkolókra mindenesetre nagy szükségünk lenne Liége-ben, a mérkőzés helyszínén.

Fucsovics Márton
Nyíregyházán született 1992-ben. 2009-ben párosban nyert junior US Opent. 2010-ben Wimbledonban győzött a juniorok között. 2017-ben a 158. helyről a 85. helyre küzdötte fel magát a világranglistán.

Az interjú a Heti Válasz január 25-i lapszámában is megjelent.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.