valasz.hu/sport/csapo-gabor-lehet-hogy-a-kovetkezo-olimpiat-mar-nelkulunk-rendezik-129220

http://valasz.hu/sport/csapo-gabor-lehet-hogy-a-kovetkezo-olimpiat-mar-nelkulunk-rendezik-129220

Sport

Elcserélt nemzet - magyar olimpikonok más ország színeiben

/ 2012.08.13., hétfő 14:43 /
Elcserélt nemzet - magyar olimpikonok más ország színeiben

Bár a magyar olimpiai csapat szereplése messze túlszárnyalta az előzetes elvárásokat, mégis eljátsszunk a gondolattal, mi lenne, ha azok a magyar származású sportolók is a piros-fehér-zöld színekben küzdöttek volna, akik más ország zászlaja alatt álltak rajthoz Londonban.

Fotó: MTI

Gyurta Dániel favoritként világcsúccsal nyert 200 mellen, Cseh László, miután 400 vegyesen és 200 pillangón is a szám olimpiai ezüstérmeseként maradt le a döntőről, 200 vegyesen bronzéremmel vigasztalódott a Michael Phelps, Ryan Lochte kettős mögött. Több magyar úszó nem állhatott dobogóra a londoni Aquatics Centre-ben.

Komoly erősítés lett volna Rebbeca Soni, akinek az édesapja és az édesanyja is (Sőni Péter és Kinga) erdélyi magyar. Rebbeca 1987. március 18-án már Freehold Borough-ban, New Jerseyben látta meg a napvilágot, szülei néhány évvel korábban Kolozsvárról vándoroltak ki a tengerentúlra. A mellúszó-specialista Soni 100 és 200 méteren is győzni akart, a rövidebbik távon hatalmas meglepetésre azért kellett beérnie az ezüstéremmel, mert a 15 éves litván Rüta Meilutyté megelőzte, 200-on viszont világrekorddal végzett az élen.

Voltak más magyar úszók is „idegenben" Londonban: Máté Hunor osztrák színekben lett 29. Gyurta felségterületén, vagyis 200 mellen, Trandafir Norbert (Románia) 50 gyorson 16., 100 gyorson 17. lett.  

Susan Francia nem meglepő módon Francia Zsuzsanna néven született 1982. november 8-án, Szegeden, a sikereket azonban, nem magyar, és még csak nem is francia, hanem amerikai színekben éri el evezésben. Kétéves volt, amikor kiköltöztek az Egyesült Államokba, Pennsylvaniában nőtt fel. Pekingben a nyolcas tagjaként lett olimpiai bajnok, idén sikerült a címvédés.

Eniko Mironcic szintén evez, leánykori nevén Barabás Enikő, ám felvette román férje nevét, a Mironcicot. Londonba olimpiai bronzérmesként, kétszeres Európa-bajnokként, világbajnoki másodikként érkezett, ahol éppen csak lemaradva az éremről negyedik lett.

Atlétáink megítélése lényegében a kalapácsvető Pars Krisztián formáján áll vagy bukik, pedig a magyar olimpiai csapatban lehetne még egy versenyképes dobóatléta is. Rebbeca Sonihoz hasonlóan Kodzsi Murofusi is folyékonyan beszél magyarul, ezt magyar édesanyjának köszönheti. Móritz Szerafina gerelyhajító volt, ma üvegfestéssel foglalkozik. Az olimpiai és világbajnok Kodzsi apja, Sigenobu 23 éven át volt japán csúcstartó kalapácsvetésben, mígnem elé került az utód. Murofusi nővére, Juka a diszkoszt veti kitartóan. Londonban Pars győzött, Murofusinak be kellett érnie a bronzzal, így összességében nem bosszankodhatunk a japán export miatt.

A kalapácsnál maradva érdekes eset Haklits Andrásé. Az 1977-es születésű szombathelyi atléta 21 éves korági versenyzett magyar színekben, majd a hazai konkurenciát felmérve horvátra váltott. Sydney és Athén után Londonban sem jutott be a döntőbe, pedig vb-n volt már hetedik is 2009-ben. A diszkoszvető Varga Roland is „elhorvátosodott". 2009-ben váltott színeket az egykori junior-világbajnoki ezüstérmes, de ez a lépés nem hozta meg számára a remélt nagy áttörést.  

Férfi vízilabdában már a legjobb nyolc között eldőlt, hogy Kemény Dénes legénysége Sydney, Athén és Peking után nem lesz sorozatban negyedszer is olimpiai bajnok. Szécsi Zoltánék útját a regnáló világbajnok olaszok állták a negyeddöntőben, a vereségben pedig közrejátszott, hogy a magyar kapus eszén az az Alex Giorgetti is túljárt, aki magyar anyától született 1987. december 24-én, Budapesten. Giorgetti is kiválóan beszél magyarul. Ezen a ponton jegyezzük meg: a Sydneyben még Kemény-legényként bajnok Märcz Tamás az utolsó keretszűkítéskor maradt ki az olasz együttesből.

Kádár Kálmán magyarként játszott is a magyar pólóválogatott ellen, így a keleti szomszédnak nemcsak a parton - Kovács István a szövetségi kapitány - hanem a medencében is volt „követünk", Kádár mentségére szóljon, hogy nálunk nem lett volna esélye a csapattagságra.

Női vízilabdában Pelle Anikó a legkézenfekvőbb példa: 2004-ben a magyar válogatottal járt Athénban, egy évre rá pedig 2005-ben Montrealban lett világbajnok, majd az amerikai tanulmányai után váltott, de nem az Egyesült Államok, hanem Olaszország lett a választott hazája.

Nem tágítva a csapatsportoktól, nem mehetünk el szó nélkül a világ egyik legjobb kézilabdakapusa, Sterbik Árpád mellett. A vajdasági magyar sportoló korábban évekig védte a veszprémiek kapuját, ma az Atlético Madrid alkalmazásában áll. A szerb szakvezetéssel összerúgta a port, így spanyolra váltott. Kevesen gondolták volna, hogy a magyar válogatott jobb eredményt ér el az olimpián, mint a spanyol, pedig így történt: míg mi éremért küzdhettünk, ők az ötödik-nyolcadik helyért folytatták a szereplést a negyeddöntő után. Ez a tény Nagy Lászlót is megerősítheti abban, hogy nemcsak erkölcsileg, hanem szakmailag is helyes döntést hozott azzal, hogy nem vette fel a spanyol állampolgárságot, hanem visszatért a magyar együttesbe.

Adam van Koeverden nem biztos, hogy átmenne a magyar nyelvvizsgán, a londoni olimpián viszont alaposan kitett magáért: a kajak egyesek 1000 méteres számában lett második, így már négy érme van (egy arany, két ezüst, egy bronz) ötkarikás játékokról a magyar és holland szülők gyermekeként kanadai színekben versenyző sportolónak. Oakville-ben, Ontarióban már utcát is elneveztek Van Koeverdenről, aki tavaly másodszor lett vb-győztes Szegeden.

Apropó, Kanada! A Risztov Éva fantasztikus sikerét hozó 10 km-es női hosszútávúszás mezőnyében is volt „gyanús" nevű induló, kész szerencse, hogy Zsofia Balazs, ha már a juharleveleseket választotta, Risztov győzelmét nem nehezítette meg - a futottak, pardon, úsztak még kategóriájában végzett.

Lang Lívia is úszott, méghozzá szinkronban. A 18 éves lány középiskolásként került ki Ausztriába tanulni és sportolni, Londonban már az osztrákokat képviselte. Érdekesség, hogy az a Kiss Szofi volt a társa korábban, aki a magyar kettős tagjaként Czékus Eszterrel képviselte hazánkat a brit fővárosban.

Cornelia Molnar a válogatottságot tekintve már nem, klubszinten viszont továbbra is magyar asztaliteniszező, hiszen a budaörsi klubtól kapja a fizetését. Horvát zászló alatt rögtön az első fordulóban kikapott észak-koreai riválisától az olimpián.

Magyar létére a sportlövő Gönci József a szlovák zászlót vitte a megnyitón. Ő szerezte 1996-ban a független Szlovákia első érmét, egy bronzot, 2004-ben felállhatott még egyszer a dobogó harmadik fokára.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.