Sport

Régi idők focimozija

/ 2016.06.15., szerda 17:21 /

Még az elmúlt harminc szűk évben is készültek magyar focifilmek, igaz, ebben a műfajban mindig is a világ élmezőnyében voltunk. Ráadásul még van néhány remek el nem mesélt történetünk is.

A labdarúgó-Európa-bajnokság előtt bemutatott Magyar csapat – Még ötven perc című dokumentumfilm egyedülálló idehaza, hiszen nálunk még nem készült szurkolói mozi. Muhi András Pires rendezőnek viszont sikerült az elmúlt négy évben a válogatott öltözőjében forgatnia. Láttuk, ahogy az idősebb játékosok – Gera Zoltán vagy Király Gábor – tanácsaikkal segítenek fiatalabb társaikon. Végignézhettük, ahogy Dzsudzsák Balázs csapatkapitánnyá érik, és láttuk, milyen pozitív szemlélet jellemzi a válogatottunkhoz friss levegőt hozó szövetségi kapitányt, Dárdai Pált. Muhi filmje a Magyarfutball, a 91. perc című elégikus dokumentumfilm folytatása volt. 2006-ban inkább a betegség tüneteit lehetett felmérni, mert a kilábalásra kevés remény volt. E két alkotáson kívül filmen inkább a múltba révedtünk, vagy a képzelőerőnket hívtuk segítségül. Több remek film született a kiábrándító jelen előli menekülésünkből.

Minden idők leghíresebb focifilmje az amerikai Menekülés a győzelembe (1981) magyar export: az alaptörténet – a második világháborús hadifogolytábor rabjai a német fogvatartókkal játsszanak barátságosnak induló meccset – Fábri Zoltán Két félidő a pokolban című 1961-es drámájának remake-je. (A Fábri alkotásában rejlő siker lehetőségét az akkor hollywoodi producerként, ma magyar filmügyi kormánybiztosként dolgozó Andy Vajna ismerte fel és közvetítette ki az amerikai stúdiónak.)

A távoli múltba vezet vissza a labdarúgásunk aranykorát némafilmes eszközökkel bemutató Régi idők focija. Sándor Pál filmjében a foci még játék és nem sport. De Minarik Ede mosodás, csapatvezető tragédiája éppen az, hogy többé már nem lehet pusztán lelkesedésből sikert elérni. Kiderül, hogy kell egy csapat, de kell még sok minden más is. Ahogy klasszisunk, Puskás Ferenc szállóigévé vált mondása tartja: kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci. Puskással eljutottunk a magyar film régi toposzához, az Aranycsapathoz. A csodacsatár főszereplőjét is a száguldó őrnagy ihlette, ahogy az évszázad mérkőzése, az angolok elleni 1953-as győzelem pesti fogadtatását feldolgozó 6:3, avagy Játszd újra, Tutti című Tímár Péter-film is legendás válogatottunknak állít emléket. De dokumentumfilmjeink, Almási Tamás Puskás, Hungary és Kocsis Tibor Magyarok a Barcáért című munkája arra figyelmeztet, hogy játékfilmen rengeteg el nem mesélt történetünk van még. Biztos akad rendező, aki ilyen szemmel nézi válogatottunk szereplését az Európa-bajnokságon. Talán egyszer újra visszatalálunk a jelenbe.

A legjobb focifilmek
RÉGI IDŐK FOCIJA (magyar)
BARÁTOM, ERIC (angol)
PUSKÁS, HUNGARY (magyar)
AZ ÁTKOZOTT LEEDS UNITED (angol)
KÉT FÉLIDŐ A POKOLBAN (magyar)
EGY FÉRFI, EGY NŐ ÉS EGY FOCICSAPAT (angol)
MENEKÜLÉS A GYŐZELEMBE (amerikai)
AZ ÉLET EGY CSODA (szerb)
PÁLYÁN KÍVÜL (iráni)
ISTENI JÁTÉK (bhutáni–ausztrál)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.